Т рансжіри — це речовини, що виникають в рослинних оліях при їх повторному нагріванні до високих температур. Більшість країн світу регулює вміст трансжирів у готових продуктах харчування — їх повинно бути не більше 2% від сумарної кількості жирів в продукті.
Шкода трансжирів полягає в їх негативний вплив на метаболізм — в кінцевому підсумку, вони провокують серцево-судинні захворювання і погіршують ожиріння. У яких продуктах містяться і чи багато їх в маргарині — максимальна добова доза.
// Що таке трансжири?
Трансжири — це модифіковані молекули, що з’являються в ненасичених (рослинних) маслах в процесі повторної високотемпературної обробки. У мінімальних кількостях трансжири зустрічаються і в природі, однак при індустріальної переробки масел їх частка може піднімається до 20-50%.
Дослідження говорять про шкоду трансжирів для здоров’я. Регулярне вживання навіть невеликих доз трансжирів порушує нормальну роботу метаболізму (підвищуючи потребу в омега 3), провокує ожиріння, а також призводить до розвитку серцево-судинних захворювань і підвищує поганий холестерін¹.
У багатьох країнах світу (починаючи з США і Європи, закінчуючи Латинською Америкою) виробники продуктів зобов’язані вказувати вміст трансжирів на упаковці. Крім цього, визначається максимальна добова доза вживання таких жирів — близько 3-4 г на добу.
// Трансжири — коротко:
- трансізомери жирних кислот
- порушують роботу обміну речовин
- з’являються при повторній температурній обробці
// Читати далі:
- чи можна смажити на оливковій олії?
- ультра-оброблені продукти — список
- як навчитися їсти менше?
Де містяться трансжири?
трансжири містяться в будь-яких рослинних маслах, які зазнали вторинному нагріванню до високих температур — особливо, в разі багаторазового приготування їжі. Крім цього, трансжири можуть утворюватися в жирних продуктах при їх повторному підігріванні — наприклад, в мікрохвильовій печі.
Особливу небезпеку становить маргарин і будь-які продукти харчування, що містять його. Якщо сам по собі маргарин містить мінімальну кількість трансжирів, обсмажування або виготовлення випічки може істотно підвищити кількість шкідливих канцерогенів.
// Продукти, що містять трансжири:
- маргарин
- випічка на основі маргарину
- будь-який обсмажений фастфуд
- картопля фрі
- чіпси, крекери
Небезпека і шкоду трансжирів
Важливо розуміти, що трансжири — це канцерогени, а не прямий отрута. Тобто, вони не надають миттєвого шкоди здоров’ю, а лише погіршують обмін речовин, підвищуючи ризик виникнення раку. Фактично, можна роками (і навіть десятиліттями) вживати їх в їжу без появи будь-яких симптомів.
Однак, оскільки саме жирні кислоти використовуються організмом для синтезу статевих гормонів, трансжири здатні знижувати рівень тестостерону у чоловіків і естрогену у женщін². Крім усього іншого, вони підвищують рівень холестерину в крові і погіршують синтез інсуліну, змушуючи тіло відкладати калорії в підшкірний жир.
// Читати далі:
- як підвищити тестостерон?
- як жінці підвищити естрогени?
- як естрогени впливають на організм чоловіків?
Максимальна добова доза
Дослідження говорять про те, що шкода для здоров’я і зміна обміну речовин людини відбуваються при вживанні в їжу трансжирів в кількості від 2% сумарної добової норми калорій. У перерахунку на грами це рівнозначно 3-4 г трансгенних жирів в день — столовій ложці маргарину для випічки або невеликої порції картоплі фрі.
Велика порція картоплі фрі може містити до 10-12 г трансжирів, смажена курка з КФС — близько 5-7 г, один Донат (пончик) — 5 г, маленька пачка чіпсів — 3 г, порція сухого сніданку — 2 г³. Ще раз нагадаємо, що в Росії не існує стандартів, що регулюють вміст трансжирів у продуктах або обмежують їх використання.
Трансжири — вміст у продуктах
Сучасна індустрія продуктів харчування будується на використанні рафінованих рослинних масел. Такі жири дешеві, без смаку і мають тривалий термін зберігання, не вимагаючи холодильника. Відмова від них зажадає перегляду технологічного процесу і збільшує ціну продуктів харчування.
Історія трансжирів почалися з пошуку дешевої заміни вершкового масла. У 1901 році був винайдений процес, що дозволяє перетворювати рідке від природи пальмову олію в тверду субстанцію шляхом пропускання бульбашок водню через киплячу олію. Фінальним результатом став маргарин.
Оскільки трансжири містяться в маргарині і в рафінованій рослинній олії, вони можуть зустрічатися в складі будь-яких продуктів, що включають ці інгредієнти — починаючи від напівфабрикатів, випічки і солодощів (виготовляються на основі маргарину), закінчуючи картоплею фрі.
Зміст трансжирів в маргарині
до того моменту, як трансжири були визнані шкідливими для здоров’я, м’який маргарин містив до 10-20% трансжирів, а твердий маргарин для випічки — до 40%. В даний час Канада, США, Європейський Союз і ряд інших країн встановили верхню планку — не більше 2% від загальної кількості жирів в продукті.
На початку 2010-х років регулюючі органи вищеназваних країн наполягли на тому, щоб кількість трансжирів у продуктах вимірювалося і обов’язково вказувалося на упаковці — рівно як і вміст корисних жирів Омега 3.
Однак ці правила не торкнулися Росії, Китаю та більшості країн Азії, де вимірювати і вказувати вміст трансжирів у продуктах все ще не потрібно.
***
Трансжири, що утворюються в оліях при повторній високотемпературній обробці, є канцерогеном і здатні шкодити здоров’ю. Трансжири містяться в маргарині і в будь-якій їжі, обсмаженої в рафінованій рослинній олії.