І сследованія говорять про те, що глютен може шкодити метаболізму навіть тих людей, хто не страждає алергією на цю речовину. Судячи з усього, глютен знижує потреби тіла в енергії для базового метаболізму — іншими словами, уповільнює обмін речовин.
Багата глютеном дієта часто містить занадто багато солі і насичених жирів — що шкодить фігурі і перешкоджає схудненню. Крім цього, при наявності алергії на глютен, надзвичайно важливо стежити за правильністю раціону, оскільки порушується робота імунної системи.
// Глютен — користь і шкода
З наукової точки зору, глютен — це лише пшеничний білок з досить низьким відсотком засвоєння. Іншими словами, він не потрібен організму і не є важливим складовим раціону. Користь глютену виражається виключно в тому, що саме він дозволяє здійснювати процес випічки.
За рахунок особливої структури глютен може затримувати вуглекислий газ — що, в поєднанні з дріжджами, забезпечує підйом тесту. Однак саме ця здатність і завдає шкоди організму. Перш за все, що руйнує реакція починається в кишечнику — що провокує інші проблеми зі здоров’ям.
Синдром "дірявого кишечника", що викликається непереносимістю глютену, зменшує засвоюваність вітамінів і мінералів, а також призводить до виникнення проблем зі шкірою. У свою чергу, проблема з засвоєнням нутрієнтів здатна негативно впливати на весь організм.
// Читати далі:
- що таке глютен?
- хліб — в чому користь і шкода?
- безглютеновая дієта — меню
Алергія і непереносимість
шкода глютену на організм проявлятися у вигляді вродженого захворювання з назвою "целіакія". Крім цього, існує бактерія синьогнійна паличка (pseudomonas aeruginosa) — вона перешкоджає роботі руйнують глютен ферментів, провокуючи запальні процеси в кішечніке¹.
Першими симптомами нестерпності глютену є набряклість, висипання на шкірі (в окремих випадках — прищі) . Поступово розвиваються проблеми з травленням. У разі інфекцірованія синьогнійної палички з’являється неприємний запах з рота.
Нагадаємо також, що глютен — це група різних білків. Найчастіше алергія проявляється при вживанні пшениці і жита, тоді як міститься у вівсянці глютен діє на організм інакше.
// Читати далі:
- продукти, що містять глютен
- чи є в вівсянці глютен?
- алергія на молоко
Як глютен заважає схуднути?
Наукове дослідження, проведене на тварин, показало, що при дотриманні дієти з однаковою кількістю калорій ті особини, які харчувалися глютеном, набирали більше веса². Також у них відзначався інший склад жирових тканин — згідно з результатами, дієта з глютеном впливала на обмінні процеси кисню.
Крім цього, глютен може впливати на ряд гормонів, що виробляються в висцеральном жирі. Зокрема, мова йде про гормон голоду лептину. Нагадаємо, що ожиріння часто часто пов’язано з лептінорезістенціей — нездатністю організму правильно посилати сигнали насичення.
// Можлива шкода глютену:
- знижує потреби базового обміну речовин
- впливає на обмінні процеси кисню
- впливає на гормони вісцерального жиру
- підвищує рівень мікровоспаленій
// Читати далі:
- вісцеральний жир — в чому шкода?
- лептин — що це?
- різкий набір ваги — причини
Проблема пшеничних продуктів
Окремо потрібно згадати і про те, що більшість продуктів харчування, що містять пшеничний глютен, володіють високим глікемічним індексом — мова йде про білому хлібі, різної випічці, вафлях і інших солодощах. Фактично, подібні продукти призводять до переїдання — що і шкодить схудненню.
За рахунок перепадів рівня цукру в крові, викликаного надмірним вживанням пшеничних продуктів з глютеном, порушується нормальна вироблення гормону інсуліну — провокуючи розвиток цукрового діабету. Це захворювання, в свою чергу, завдає комплексний шкоду здоров’ю організму і мозку.
Шкода для кишечника
Ще одне дослідження, присвячене вивченню симптому "дірявого кишечника", говорить про те, що непереносимість глютену пов’язана зі зниженням імунітету через порушення функцій мікрофлори кішечніка³. Фактично, знижується здатність організму протистояти інфекціям різної природи.
Ситуація ускладнюється і тим, що багата глютеном дієта часто містить занадто багато солі, трансжирів і насичених жирних кислот — починаючи від піци з сиром, закінчуючи макаронами з консервованої тушонкою. Одночасно з цим подібна дієта пов’язана з недоліком овочів і джерел клітковини.
Найчастіше, для схуднення корисний не сам відмову від глютену — а відмова від містять його продуктів. В цьому випадку раціон будується на овочах і цільнозернових крупах — а значить, підвищується кількість клітковини в раціоні, що допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові.
// Читати далі:
- крупи з низьким глікемічним індексом
- як схуднути без спорту і дієт
- проста дієта для чоловіків — меню по днях на тиждень
***
Шкода глютену складається як в негативному впливі на організм (при його непереносимості), так і в порушеннях обміну речовин, викликаних надмірним вживанням пшеничних продуктів. В першу чергу, страждає робота кишечника і виникають проблеми зі шкірою, потім — порушується імунітет.