Г оловний рада дієтологів останніх 50 років — заміна сала і вершкового масла на рослинні жіри¹. Причина — відсутність в їх складі холестерину, шкідливого для здоров’я серцево-судинної системи. При цьому традиційно рослинне масло майже завжди означало соняшникова.
В останні 20 років лікарі скорегували свою позицію. Через високий вміст омега 6 соняшникову олію також здатне шкодити роботі метаболізму — не кажучи про можливий зміст трансжирів. Яке рослинне масло вважається кращим?
// Рослинна олія — що це?
Рослинна олія — це продукт, отриманий із рослинної сировини і містить в складі тригліцериди (жирні кислоти). На противагу цьому, вершкове масло і сало відносяться до тваринних жирів — проте також містять в складі жирні кислоти.
Користь і шкода конкретного рослинного масла визначаються видом містяться в ньому тригліцеридів — зокрема, насичених і ненасичених жирних кислот. Крім цього, виділяють особливі класи поліненасичених жирних кислот — наприклад, омега 3, омега 6 і омега 9.
З практичної точки зору роль відіграє те, що в складі рослинних масел немає холестерину (ця речовина виробляється лише в організмі людей і тварин). Незважаючи на це, вживання кокосового, пальмового і рисового масла може призводити до підвищення рівня холестерину в крові.
// Читати далі:
- на якому маслі краще смажити?
- насичені жири — що це?
- рівень тригліцеридів в крові — норми
Як роблять?
Механіка виробництва рослинних масел будується на віджиманні — так роблять соняшникова, оливкова, пальмова та інші олії. У разі, якщо віджимання проводився без нагрівання до високих температур і без хімічної обробки, масло вважається нерафінованою.
В свою чергу, рафінована рослинна олія проходить додаткові процеси фільтрації, відбілювання і дезодорації. Хоча це змінює фізичні характеристики (усуває запах, змінює колір, підвищує стійкість до температури), склад містяться в олії жирних кислот не змінюється.
Користь і шкода для організму
Дослідження говорять про тому, що вживання рослинних масел з ненасиченими жирними кислотами допомагає знижувати рівень холестерину в крові¹ — маючи на увазі, що продукт використовується замість тваринних жирів. Йдеться про соняшниковій, оливковій, рапсовій, кукурудзяному і соєвому маслах.
В складі кокосового, пальмового і рисового містяться переважно насичені жири — аналог звичайних тварин з точки зору впливу на холестерин.
що стосується вітамінів, то в рослинних оліях містяться виключно жиророзчинні вітаміни А, Е і К — в різних пропорціях, але невеликих кількостях. Калорійність масел однакова — 9 ккал на 1 г — жодне з них не можна вважати більш дієтичним, ніж інше.
// Читати далі:
- пальмова олія — в чому може бути шкода?
- кокосове масло — плюси і мінуси
- вітамін А в продуктах
Трансжири в рослинному маслі
Трансжири — це змінені молекули жиру, що з’являються в рослинних оліях в результаті повторної температурної обробки. Їх частка в природних продуктах становить 0.5-1%, підвищуючись до 20-30% у разі багаторазової смаження на одному і тому ж маслі.
Вживання трансжирів в їжу шкідливо для обміну речовин і пов’язане з численними ризиками для здоров’я — особливо, на тлі наявних захворювань серцево-судинної системи. Законодавство ряду країн зобов’язує виробника вказувати на упаковці вміст трансжирів.
Рафінована олія
Відзначимо, що трансжири утворюються в будь-яких рослинних маслах (і продуктах харчування на їх основі — наприклад, в маргарині) . Роль грає не тип вихідної сировини (соняшник, оливки або соя), а те, скільки разів і до яких температур масло нагрівали — як в процесі приготування, так і в процесі виготовлення.
Оскільки рафінована олія роблять шляхом нагрівання до високих температур, в ньому може міститися більше трансжирів — причому, кількість буде збільшуватися після кожної смаження або нагрівання в мікрохвильовій печі. Найбільш небезпечними вважаються соєве і кукурудзяне масло.
Однак, фактично, мова йде про шкоду надмірного вживання ультра-оброблених продуктів харчування — а не конкретних рослинних масел.
// Ультра-оброблені продукти — список
Шкода омега 6 жирів
Будь-які види соняшникової, соєвої та кукурудзяного масел (як рафіновані, так і нерафіновані) на 60-80% складаються з омега 6. Незважаючи на те , що само по собі ця речовина не робить шкоди здоров’ю, його надлишок в щоденному раціоні порушує баланс метаболізму — підвищуючи потреби в омега 3.
Наслідки дисбалансу — мікровоспаленія в організмі і порушення процесів регенерації клеток². Ситуація ускладнюється, якщо людина не вживає сьомгу, лосось, риб’ячий жир або інші джерела омега 3. Відзначимо, що нестача омега 3 в харчуванні — досить типова проблема.
// Омега 3 і риб’ячий жир — норми
Оливкова олія
Оливкова олія складається переважно з мононенасичених жирних кислот омега 9 — нейтральних для здоров’я і не впливають на баланс омега 6 і омега 3. Схожим складом володіє і масло каноли — перед вступом до продаж воно зазвичай рафинируется, дозволяючи смажити без запаху.
З іншого боку, додавання невеликої кількості оливкового масла до рослинного принципово не змінює ситуацію. На жаль, зміст оливкового масла в подібних сумішах зазвичай становить не більше 5-10% — іншими словами, перед вами звичайне соняшникова або кукурудзяна олія.
// Читати далі:
- чи можна смажити на оливковій олії?
- масло каноли — що це?
***
рослинна олія — це продукт, отриманий із рослинної сировини і містить в складі тригліцериди. Основними видами є соняшникова, оливкова, соєва, кукурудзяна, рапсова, пальмова і кокосова. Найбільш корисним вважається оливкова холодного віджиму.