Правильне харчування

Гімалайський сіль — користь чи шкода. Як правильно використовувати?

П про словами виробника, рожева гімалайська сіль — істотно більш корисний аналог звичайної. «Чиста, кристалічна, яка не містить ніяких домішок, ця сіль здатна поліпшити в здоров’я людини багато — вона відновить зір, прибере інфекції, підвищить лібідо і принесе ще багато іншої користі».
Крім цього, існують навіть настільні лампи з гімалайської солі — в цьому випадку виробник обіцяє очищення повітря і позбавлення від негативної енергії в кімнаті. У матеріалі нижче ми розповімо, звідки ця сіль з’явилася — і чи дійсно вона настільки корисна.

// Гімалайська сіль — що це?


Гімалайська сіль — це натуральна кам’яна сіль, видобута в передгір’ї Соляного хребта в Пакистані. Її характерний рожевий колір обумовлений наявністю домішок полігаліта або інших мінералів (наприклад, невеликої кількості оксиду заліза).

Відзначимо, що досить часто імітується або підробляється — починаючи від продажу натуральної рожевої солі з Непалу, Болівії, Чилі і Перу (вона схоже за кольором, проте відрізняється складів), закінчуючи відвертими підробками, коли рожевий колір створюється за рахунок барвників.

Однак навіть у випадку з цією гімалайської сіллю, її склад на 95-98% повторює склад звичайної кухонної солі — по суті, це лише звичайний хлорид натрію з мінеральними домішками. Фактично, плюсом виступає лише відсутність у складі консервантів — а також трохи інший смак.

// Читати далі:

  • дієта DASH без солі — що можна їсти?
  • топ 20 корисних продуктів
  • нутрієнти — класифікація і список важливих

Склад і користь

Крім 2-4% полігаліта (водного сульфату калію, кальцію і магнію), ключовими значущими мінералами в складі гімалайської солі є йод і фтор (близько 0.01% від маси). Необхідно відзначити, що вмісту мікроелементів не достатньо, щоб зробити помітний вплив на здоров’я людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як використовувати хвощ польовий при аденоїдах у дітей? Рецепти і корисні вказівки

// Порівняльна таблиця видів солі 1 :

Мінерал Звичайна сіль Морська сіль Гімалайська сіль Хлорид натрію 98-99% 97-98% 95-98% Кальцій 0.05% 0.07% 0.1-0.16 % Калій 0.09% 0.1-0.15% 0.25-0.3% Залізо 0.01% 0.07% 0.08% Фтор 0.001% 0.001% 0.001% Йод 0.0-0.5% 0.1-0.7% 0.1-0.6% Вода 0.2% 0.2% 0.2%

Корисніше чи вона, ніж звичайна?

Як видно з порівняльної таблиці складу, відмінності між видами солі носять незначний характер. Хоча гімалайська сіль містить мінерали, вона не здатна покривати добову потребу в них. Наприклад, 100 г такої солі містять лише 5 мг магнію (добова норма 300 мг) і 0.7 мг заліза (при нормі в 10 мг).

Важливо і те, що морська сіль також не завжди може вважатися корисною альтернативою . В результаті забруднення морів і океанів пластиком, його найдрібніші частинки (так званий «мікропластік») можуть входити до складу конкретної партії морської солі.

Відзначимо, що в даний час не існує будь-яких стандартів щодо мінімального вмісту мікропластіка в морській солі.

// Читати далі:

  • магній — в чому важливість для організму?

чи небезпечна звичайна біла сіль?

Небезпека і шкоду для здоров’я несе не конкретний вид солі, а виключно вживання її у великих кількостях. Лікарі і дієтологи рекомендують обмежити добове кількість з’їдається людиною солі до 6-8 граммов² — однак це норма враховує не тільки столову сіль в чистому вигляді, але і натуральні солі в продуктах.

При цьому шкода білої харчової солі істотно переоцінюється послідовниками здорового способу життя — подібна сіль фізично не може бути краще або гірше будь-який інший, оскільки на 95-98% це воно і той же речовина хлорид натрію.

Як відрізнити підробку?

Єдиною відмінністю гімалайської солі від інших видів рожевої солі є її смакові якості — вона дійсно володіє менш вираженим солоним смаком, характеризуючись при цьому помітною мінеральної нотою післясмаку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Преддіабет - що можна їсти, а що не можна? Приклад меню на тиждень

Саме завдяки цьому відмінності гімалайська сіль традиційно використовується в «високої кулінарії »- вона і справді робить смак страв дещо іншим. Якщо ж підроблений і рожевий колір, то при розчиненні солі у воді вона буде цю воду фарбувати — на відміну від справжньої гімалайської.

В будь-якому випадку, однозначно відрізнити підробку під Гімалайську сіль перед покупкою неможливо — оскільки як колір, так і форма натуральних кристалів завжди варіюється, справжня сіль може виглядати вкрай по-різному.

йодована сіль

Єдине корисним видом харчової солі може вважатися йодована сіль. Нагадаємо, що йод є одним з ключових елементів для функціонування гормональної та імунної систем організму. Нестача йоду в харчуванні впливає на погіршення здоров’я і навіть на набір зайвої ваги (за допомогою порушення роботи тіроідних гормонів).

На жаль, брак йоду в раціоні є вкрай типовою для регіонів, які не мають прямого доступу до моря — то тобто, по суті, для більшої частини території Росії. У звичайних продуктах харчування вміст йоду також мінімально. Саме тому вживання йодованої солі може в підсумку виявитися корисніше, ніж вживання натуральної гімалайської.

Альтернатива харчової солі

Якщо за медичними показаннями людині потрібно повністю відмовитися від вживання харчової солі (тобто, від хлориду натрію), заміною може стати сіль на основі хлориду калію. Однак потрібно зазначити, що смак хлориду калію вкрай відрізняється від смаку звичайної солі. Крім цього, хлорид калію повинен додаватися в продукти по закінченню готування, оскільки речовина не переносить нагрівання.

В результаті, кращою рекомендацією щодо вибору правильної і корисною для здоров’я солі є мінімізація вживання будь-якого виду солі, а також заміна харчової солі на всілякі спеції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Скільки овочів потрібно їсти кожен день? Найкорисніші овочі - список

***

Інформація про зміст «величезної кількості мікромінералів» в гімалайської солі є лише рекламним міфом. Незважаючи на досить довгий перелік цих мікромінералів в складі, для покриття добової норми сіль доведеться їсти кілограмів. Плюс, гімалайська сіль досить часто підробляється, а відрізнити підробку практично неможливо.

Схожі статті

Ягоди годжі — чи дійсно вони корисні? Як приймати для схуднення?

Pasha

Глікемічний індекс борошна різних сортів — яка корисніше діабетикам?

Megusta

У чому користь меду для організму? Мед — склад і вміст цукру

Axel

Глікемічний індекс пасти, вермішелі, макаронів — і пельменів

Sasha

Крупа булгур — калорійність і склад. У чому користь і як готувати?

Coolio

Преддіабет — що можна їсти, а що не можна? Приклад меню на тиждень

Murcia

Розчинна клітковина — що це? У яких продуктах міститься?

Coolio

Глікемічний індекс круп — таблиці з низьким і високим ГІ

Andrey

Нутрієнти в правильному харчуванні — що це таке? Класифікація і список

elena elena

Залишити коментар