П олба — предок сучасної пшениці і рослина, оброблені людиною понад 8 тисяч років. Завдяки наявності твердої оболонки, крупа полби відрізняється низьким глікемічним індексом — і вимагає надзвичайно довгого варіння. В середньому, час приготування каші досягає 40-60 хвилин.
Завдяки захисту щільною оболонкою жито містить набагато більше вітамінів і мінералів, ніж звичайна пшениця — мова йде про магнії, цинку, залізо, кальції, фосфорі і селен. Крім цього, з полб’яною борошна можна пекти смачний і ароматний хліб.
// Полба — що це?
Полба — це група зернових класу "пшениця", що включає також спельту і камут . Ключовою відмінністю від звичайної пшениці є м’який і ламкий колос, однак набагато більш щільна оболонка самого зерна. На ілюстрації вище представлені пшениця, жито, овес і спельта.
Як і інші зернові, жито містить глютен — тобто, особливу групу білків, що викликають харчову алергію у деяких людей. Однак саме наявність глютену дозволяє використовувати злак для випічки хліба — речовина затримує вуглекислий газ і формує повітряну структуру.
Що стосується приготування, то через тривалого часу варіння жито найчастіше використовується як основа для каші або супу. В цьому випадку крупа попередньо замочується, потім вариться від 30 до 40 хвилин на повільному вогні — відзначимо, що жито при варінні не розварюється і не втрачає форму.
// Читати далі:
- глікемічний індекс круп
- глютен — що це і в чому шкода?
- вівсянка на сніданок — плюси і мінуси
У чому користь?
Полба не рахується Суперфуд (продуктом, що містить підвищену кількість вітамінів або мінералів). Її головний плюс — здатність замінювати пшеницю для приготування хліба або макаронів. Крім цього, жито відрізняється яскравим і насиченим смаком.
З точки зору користі для організму або для шлунка жито також володіє типовими для зернових характеристиками — забезпечує тривалий насичення і, за рахунок наявності клітковини, допомагає роботі кишечника. Іншими словами, вона не має певних лікувальних властивостей.
// Топ 20 корисних продуктів
КБЖУ і глікемічний індекс
Завдяки щільній оболонці і високому вмісту клітковини, жито відрізняється низьким глікемічним індексом — близько 45 одиниць. Вона підходить як для дієтичного харчування, так і для дієти при цукровому діабеті (при вживанні в невеликій кількості).
// КБЖУ, на 100 г сухої крупи:
- калорійність — 342 ккал
- білки — 12.1 г
- жири — 2.1 г
- вуглеводи — 69 г
- з них клітковина — 11 г
- з них крохмаль — 54 г
Вітаміни та мінерали
Як і в інших злакових, в полби містяться переважно водорозчинні вітаміни. Лідерами виступають ніацин — 34% добової норми і тіамін — 24% норми в 100 г сухої крупи, потім слідують вітамін В6, фолієва і пантотенова кислота — по 11% на кожен. Зміст мінералів при цьому вище.
// Мінерали в полбу, на 100 г:
- марганець — 149% денної норми
- фосфор — 40% норми
- магній — 34%
- мідь — 26%
- залізо — 25%
- цинк — 22%
- селен — 17%
як правильно готувати полбу?
Для того, щоб правильно зварити кашу з полби, підійде як вода , так і молоко. Блюдо може мати як солодкий смак (в цьому випадку використовуються сухофрукти, ягоди та горіхи), так і виступати в якості основного гарніру або заправки для супів.
Каша з полби на воді добре поєднується з овочами, стручкової квасолею і іншими бобовими культурами, а також може служити доповненням до будь-яких видів м’яса. Для скорочення часу варіння крупу рекомендується замочити на кілька годин — або навіть на ніч.
// Як варити кашу з полби:
- на 1 стакан полби необхідні 2-3 склянки рідини
- перед варінням крупа промивається під проточною водою
- варіть близько 40-60 хвилин на повільному вогні
- за 5 хвилин до готовності посоліть
Полба з грибами
Для приготування смачного домашнього плову з полби з грибами вам знадобляться 500 г свіжих грибів, 2 склянки полби, 4 склянки води, 2 середніх головки лука, 50 г вершкового масла, 50 г рослинної олії, а також сіль і перець за смаком:
***
Полба — це одне з найбільш древніх зернових рослин. Оскільки ця крупа відрізняється щільною оболонкою, вона містить більше вітамінів і мінералів, ніж звичайна пшениця. Крім цього, вона має більш низький глікемічний індекс. Для того, щоб правильно зварити кашу з полби, буде потрібно не менше 30-40 хвилин.