Схуднення

Крупа жито — що це таке? Склад, калорійність, ГІ, користь і шкода

П олба — предок сучасної пшениці і рослина, оброблені людиною понад 8 тисяч років. Завдяки наявності твердої оболонки, крупа полби відрізняється низьким глікемічним індексом — і вимагає надзвичайно довгого варіння. В середньому, час приготування каші досягає 40-60 хвилин.
Завдяки захисту щільною оболонкою жито містить набагато більше вітамінів і мінералів, ніж звичайна пшениця — мова йде про магнії, цинку, залізо, кальції, фосфорі і селен. Крім цього, з полб’яною борошна можна пекти смачний і ароматний хліб.

// Полба — що це?


Полба — це група зернових класу "пшениця", що включає також спельту і камут . Ключовою відмінністю від звичайної пшениці є м’який і ламкий колос, однак набагато більш щільна оболонка самого зерна. На ілюстрації вище представлені пшениця, жито, овес і спельта.

Як і інші зернові, жито містить глютен — тобто, особливу групу білків, що викликають харчову алергію у деяких людей. Однак саме наявність глютену дозволяє використовувати злак для випічки хліба — речовина затримує вуглекислий газ і формує повітряну структуру.

Що стосується приготування, то через тривалого часу варіння жито найчастіше використовується як основа для каші або супу. В цьому випадку крупа попередньо замочується, потім вариться від 30 до 40 хвилин на повільному вогні — відзначимо, що жито при варінні не розварюється і не втрачає форму.

// Читати далі:

  • глікемічний індекс круп
  • глютен — що це і в чому шкода?
  • вівсянка на сніданок — плюси і мінуси

У чому користь?

Полба не рахується Суперфуд (продуктом, що містить підвищену кількість вітамінів або мінералів). Її головний плюс — здатність замінювати пшеницю для приготування хліба або макаронів. Крім цього, жито відрізняється яскравим і насиченим смаком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Низкоуглеводная дієта - які продукти можна їсти, а які не можна?

З точки зору користі для організму або для шлунка жито також володіє типовими для зернових характеристиками — забезпечує тривалий насичення і, за рахунок наявності клітковини, допомагає роботі кишечника. Іншими словами, вона не має певних лікувальних властивостей.

// Топ 20 корисних продуктів

КБЖУ і глікемічний індекс

Завдяки щільній оболонці і високому вмісту клітковини, жито відрізняється низьким глікемічним індексом — близько 45 одиниць. Вона підходить як для дієтичного харчування, так і для дієти при цукровому діабеті (при вживанні в невеликій кількості).

// КБЖУ, на 100 г сухої крупи:

  • калорійність — 342 ккал
  • білки — 12.1 г
  • жири — 2.1 г
  • вуглеводи — 69 г
    • з них клітковина — 11 г
    • з них крохмаль — 54 г

Вітаміни та мінерали

Як і в інших злакових, в полби містяться переважно водорозчинні вітаміни. Лідерами виступають ніацин — 34% добової норми і тіамін — 24% норми в 100 г сухої крупи, потім слідують вітамін В6, фолієва і пантотенова кислота — по 11% на кожен. Зміст мінералів при цьому вище.

// Мінерали в полбу, на 100 г:

  • марганець — 149% денної норми
  • фосфор — 40% норми
  • магній — 34%
  • мідь — 26%
  • залізо — 25%
  • цинк — 22%
  • селен — 17%

як правильно готувати полбу?

Для того, щоб правильно зварити кашу з полби, підійде як вода , так і молоко. Блюдо може мати як солодкий смак (в цьому випадку використовуються сухофрукти, ягоди та горіхи), так і виступати в якості основного гарніру або заправки для супів.

Каша з полби на воді добре поєднується з овочами, стручкової квасолею і іншими бобовими культурами, а також може служити доповненням до будь-яких видів м’яса. Для скорочення часу варіння крупу рекомендується замочити на кілька годин — або навіть на ніч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Легкі способи схуднути без спорту і дієт - і без шкоди для здоров'я

// Як варити кашу з полби:

  • на 1 стакан полби необхідні 2-3 склянки рідини
  • перед варінням крупа промивається під проточною водою
  • варіть близько 40-60 хвилин на повільному вогні
  • за 5 хвилин до готовності посоліть

Полба з грибами

Для приготування смачного домашнього плову з полби з грибами вам знадобляться 500 г свіжих грибів, 2 склянки полби, 4 склянки води, 2 середніх головки лука, 50 г вершкового масла, 50 г рослинної олії, а також сіль і перець за смаком:

***

Полба — це одне з найбільш древніх зернових рослин. Оскільки ця крупа відрізняється щільною оболонкою, вона містить більше вітамінів і мінералів, ніж звичайна пшениця. Крім цього, вона має більш низький глікемічний індекс. Для того, щоб правильно зварити кашу з полби, буде потрібно не менше 30-40 хвилин.

Схожі статті

Частота пульсу для спалювання жиру. Як бігати, щоб худнути швидше?

Marina

Кето дієта — кому підходить? Користь і шкода, небезпеки і протипоказання

Lamaxima

Вісцеральний жир — що це таке і як його позбутися?

Serega

Де міститься білок — крім м’яса? Список продуктів для вегетаріанців

Alfonso

Як прибрати боки і зробити талію — прості домашні вправи

Alfonso

Рослинна олія — яке краще? Користь і шкода, порівняння видів

Scooby

Що потрібно їсти, щоб схуднути без дієт? Приклад меню на тиждень

Axel

Вправи і тренування для спалювання жиру на животі — гід

Andrey

Який калорійності повинен бути сніданок, обід і вечерю? Норми і рекомендації

Tanya

Залишити коментар