Схуднення

Хто і коли відкрив вуглеводи? Які види вуглеводів існують?

У глеводи — невід’ємний компонент клітин і тканин всіх живих організмів, представників рослинної і живої природи. В силу своєї розмаїтості, вуглеводи класифікуються як за складністю хімічної структури (прості і складні), так і за впливом на метаболізм людини.
Наприклад, при вживанні в їжу швидкі вуглеводи починає засвоюватися практично відразу і різко підвищують рівень цукру в крові, тоді як полісахариди і крохмаль вимагають часу для перетравлення. Крім цього, шлунок людини не здатний перетравлювати клітковину — вона також є вуглеводом.

// Вуглеводи — хто придумав?


Назва "вуглеводи" відсилає до того, що на кожен атом вуглецю доводиться два атома водню — як у води. Вважається, що термін з’явився в 1850-х роках, а першими вченими, що вивчали структуру вуглеводів, стали французи Клод Бернар і Анселмо Пайен¹. Однак самі речовини були відомі людству тисячоліттями.

З точки зору хімії, вуглеводи — це молекули, що складаються з атомів вуглецю, водню і кисню. У природі вуглеводи синтезуються зеленими рослинами з вуглекислого газу і води в процесі фотосинтезу — фактично, вони утворюються при зростанні рослини під впливом сонячного світла.

Вуглеводи — найбільш поширене органічна речовина в природі і важливий компонент живих організмів. Вони є частиною структури нуклеїнових кислот — молекул, що містить генетичну інформацію. У рослинах вуглеводи складають до 80% сухої маси, в людях і тваринах — 2-3%.

// Читати далі:

  • вуглеводи — користь і шкода
  • норми вуглеводів, білків і жирів за вагою
  • безвуглеводна дієта — що можна їсти?

Чим вуглеводи відрізняються від білків?

Якщо білки складаються з амінокислот (залишків аминогрупп), то вуглеводи — з карбонільної і декількох гідроксильних груп. Крім цього, у білків вище відносна молекулярна маса, оскільки вони мають кілька структур (первинних, вторинних і так далі) — тоді як структура вуглеводів більш проста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Які конкурси вибрати дітям 10-12 років для проведення дня народження?

В точки зору обміну речовин людини, вуглеводи (у вигляді глюкози , крохмалю та глікогену) є джерелами енергії, тоді як білки — ферментами і засобом для транспортування важливих елементів (наприклад, железосодержащий білок гемоглобін переносить кисень).

// Читати далі:

  • глікоген — де накопичується?
  • незамінні амінокислоти
  • нутрієнти — що це? список важливих

Види і класифікація

Традиційно вуглеводи класифікують за кількістю структурних елементів. Наприклад, кожна молекула моносахариду містить лише одну карбонільну (альдегидную або кетонну) групу, молекула дисахарида — дві, олісахаріда — від двох до десяти, полісахариду — десятки, сотні і тисячі груп.

1. Прості вуглеводи і цукор

Найпростіші представники цього класу вуглеводів — глюкоза і фруктоза, що відрізняються лише розташуванням атомів в молекулі. Сполучені разом, моносахариди глюкоза і фруктоза утворюють звичайний цукор. Крім цього, до простих вуглеводів відноситься лактоза і ряд продуктів харчування (наприклад, мед).

// Прості вуглеводи — список продуктів

2. Складні вуглеводи і крохмаль

Складні вуглеводи — це ланцюжки з сотень і тисяч молекул моносахаридів. Різні види крохмалю — приклад полісахаридів овочів і злакових культур. За допомогою травних ферментів шлунка ці вуглеводи, в кінцевому підсумку, також розщеплюються на глюкозу — однак це вимагає часу.

// Складні вуглеводи — список продуктів

3. Клітковина

Рослинні харчові волокна (клітковина) — також вид складних вуглеводів. Відмінністю клітковини є те, що вона не перетравлюється шлунком людини, хоча важлива для різних функцій травлення і обміну речовин. Зокрема, розчинна клітковина служить їжею для корисної мікрофлори кишечника.

// Розчинна клітковина — що це?

4. Альдіти

Альдіти (або цукрові спирти) — рослинні речовини, що використовуються в якості замінників цукру і підсолоджувачів. Найбільш популярними є ксиліт і сорбіт — елементи, виділені з манного ясена. Вони мають солодкий смак, проте засвоюються організмом лише частково.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Жінки, які подобаються чоловікам-Рибам: їх зовнішність і характер

// Ксиліт — в чому користь для зубів?

Глікемічний індекс вуглеводів

З точки зору правильного харчування роль грає не структурний склад молекули вуглеводу, а то, наскільки швидко вона засвоюється. Швидкі вуглеводи (моносахариди і дисахариди з простою структурою) різко підвищують рівень цукру в крові, тоді як складні вуглеводи (полісахариди) найчастіше засвоюються повільно.

В цьому випадку говорять про гликемическом індексі вуглеводу — точніше, конкретного продукту харчування , що містить цей вуглевод. Нагадаємо, що швидкість засвоєння залежить не тільки від поєднання з білками і жирами, а й від ступеня термічної обробки і величини порції продукту.

Крім цього, не всі складні вуглеводи засвоюються повільно. Наприклад, мальтодекстрин, часто використовується в харчовій індустрії, фактично будучи полисахаридом, за своєю дією на організм подібний до глюкози. Що міститься в рисі крохмаль також має швидкої швидкістю засвоєння.

// Читати далі:

  • глікемічний індекс круп — список
  • мальтодекстрин — де міститься?
  • бурий рис — в чому користь?

***

Вуглеводи — клас органічних речовин, що синтезується зеленими рослинами з вуглекислого газу і води в процесі фотосинтезу. Класифікація вуглеводів будується на кількості структурних елементів (моносахариди, дисахариди і полісахариди), а також на швидкості засвоєння вуглеводних продуктів (швидкі і повільні).

Схожі статті

Де міститься білок — крім м’яса? Список продуктів для вегетаріанців

Alfonso

Дієта для спалювання жиру на животі — зрозуміла стратегія харчування

Marina

Інтервальне голодування (дієта 16

Dmitry

Ектоморф із зайвою вагою і жиром на животі — як правильно худнути?

Tanya

Рослинна олія — яке краще? Користь і шкода, порівняння видів

Scooby

Велотренажер — як правильно тренуватися вдома для швидкого схуднення?

Axel

Як прибрати підшкірний жир з живота — поради по харчуванню та тренувань

Maria

Вправи і тренування для спалювання жиру на животі — гід

Andrey

Ем норму калорій і гладшаю — причини. Чому не виходить схуднути?

Sasha

Залишити коментар