Дитячий організм набагато слабкіше, ніж у дорослого і частіше піддається різним хворобам. Найбільш поширеними є простудні захворювання верхніх дихальних шляхів (ГРЗ / ГРВІ). Стандартна терапія включає прийом антипіретиків, місцевих антисептиків, вітамінних складів. Але, з огляду на негативний вплив лікарських препаратів на дитячий організм, краще використовувати не менш корисні натуральні ліки. Одним з ефективних природних засобів, яке швидко допомагає впоратися з застудою у дітей, вважається шипшина.
Зміст
- 1 Особливості
- 2 Призначення
- 3 Протипоказання і шкоду від використання
- 4 Шипшина при застуді: способи приготування
- 5 Рецепти
- 6 Корисні поради
Особливості
З давніх-давен це унікальна рослина відомо в народі, як сечогінний засіб, природний антипіретик і антисептик.
Шипшиновий відвар і настій допомагають:
- Збити високу температуру і зменшити озноб.
- Усунути закладеність носа, полегшити дихання.
- Позбутися від хвороботворних бактерій і вірусів.
- Вивести токсини.
Описане дію рослини ґрунтується на його складі:
- Вітаміни та мікроелементи.
- Матеріали дубильні речовини.
- Пектини, клітковина.
- Органічні кислоти.
Загальнозміцнююче дію шипшини на організм дитини пояснюється тим, що плоди рослини містять природні фітонциди, що пригнічують патогенну флору в організмі. Кисло-солодкий відвар з плодів сподобається навіть самим виборчим в їжі малюкам.
Призначення
- риніт.
- гаймориту.
- фарингіту.
- гнійні тонзиліту (ангіни ).
- ларингіту.
- Стоматиту.
- гінгівіту.
- Запалення вуха, придаткових пазух носа.
Шипшина — незамінний природний «доктор» для зміцнення імунітету, він здатний усунути запальні процеси, погасити вогнища інфекції, вивести з організму шкідливі мікроорганізми і продукти їх життєдіяльності.
Протипоказання і шкоду від використання
Виділяють ряд протипоказань, при яких лікування шипшиною заборонено:
- Виразкова хвороба, гастрит .
- Серцева недостатність.
- Запори.
- Гіпотонія.
- Алергія на компоненти, що входять до складу ягід.
- Вік малюка до 6 місяців.
Обережно слід приймати відвар з плодів шипшини при сечо-і жовчнокам’яної хвороби. Засіб сприяє вимиванню каменів і піску. Тому є ймовірність, що під час виходу вони застрягнуть в протоках.
Висока концентрація вітаміну C, яка є в ягодах, може пошкодити зубну емаль, тому маленькій дитині потрібно давати пити напої з шипшини через трубочку, також бажано після вживання вітамінних складів полоскати рот водою.
Прийом лікарських препаратів, приготованих з шипшини потрібно проводити строго після консультації з лікарем.
Шипшина при застуді: способи приготування
Олією шипшини змащують горло для зняття першіння під час ангіни, усунення гнійного. Масляний склад також закапують у ніс, щоб полегшити дихання, зменшити виділення при риніті, гаймориті.
Листя, квіти, коріння рослини також надають оздоровчий вплив на організм, вони підходять для відварів.
Наведемо базові рецепти народних лікарських засобів на основі шипшини:
- Вітамінний чай. Подрібнити кілька плодів, влити 1 ст. окропу. Залишити настоятися 5 хвилин. Можна остудити, додавши холодної води. Для дітей шкільного віку в чай можна додати 1 розім’яту ягідку шипшини, залити окропом.
- Відвар. 3 ст. л. ягід залити 0,5 л гарячої води, всипати дрібку сухої трави алтея. Проварити кілька хвилин. Коли охолоне — додати мед за смаком.
- Квітковий настій. 2 ст. л. мелених квіток шипшини залити 300 мл окропу, варити 1 хвилину, відставити настоятися півгодини. Лікарський настій рекомендується при застуді, для профілактики вірусних інфекцій.
- Відвар з плодів. Півсклянки ягід вимити, залити 1 л окропу, варити на маленькому вогні 10 хвилин. Відставити настоятися близько 12 години (для цих цілей краще використовувати термос). Дітям приймати 1/2 ст. по 2-3 рази на день.
- Варення. Ягоди розрізати навпіл, вийняти насіння. 3 ст. плодів залити 1 ст. окропу, варити 3-5 хвилин. Злити воду, обдати холодною водою, щоб шкірка ягід розм’якшилася. Приготувати сироп: стакан вже готового відвару змішати з 3 ст. цукру, закип’ятити. У сироп додати плоди, переключити на великий вогонь, зняти утворилася пінку, залишити варитися на невеликому вогні приблизно 5-10 хвилин. Можна додати невеликі шматочки яблук.
- Кисіль з ягід. 1 ст. л. промитих ягід залити окропом (1 л), варити під кришкою 15 хвилин. Відставити на 6 годин, всипати 60 г цукру, профільтрувати. Налити в відвар в стакан, додати крохмаль, добре змішати. Рідину закип’ятити, тонкою цівкою влити в стакан з відваром і набряклим крохмалем. Варити, поки не закипить, постійно помішуючи. Остудити.
- Компот. 1 ст. л. промитих плодів всипати в термос, влити 1 л окропу. Відставити на півгодини. Вилити в каструлю, всипати 1,5 склянки цукрового піску, закип’ятити. Остудити.
В період сезонних епідемій напої і відвари, виконані з шипшини, відмінно підходять для терапії та профілактики простудних захворювань, а смачне варення або кисіль — справжня вітамінна «бомба», здатна зміцнити імунітет дитини.
Рецепти
- Кашель. В 1,5 ст. л. окропу всипати 400 г висівок. Додати 1-1,5 ст. л. сиропу шипшини. Перемішати до однорідного стану. Приймати гарячим протягом доби. Ліки полегшує стан хворого при мокрому, сухому кашлі, болю в горлі, зриві голосу.
- Бронхіальний кашель. Залити 10 г плодів 2 ст. л. окропу, всипати дрібку трави «півнячий гребінець». Настояти, профільтрувати, додати лимон. Приймати теплим (по 0,5 склянки 2-3 рази на день).
- Висока температура. Змішати плоди шипшини та малини в рівних частинах (близько 0,5 склянки), додати 1 ст. л. меду, залити окропом. Почекати 15 хвилин, процідити, додати сік лимона. Настій приймати 3 рази в день, по 0,5 ст. Рецепт можна застосовувати для лікування дітей від 3 років.
- Фарингит, ангіна. Змішати 5 ст. л. ягід з 8 ст. л. алтея, 3 ст. л. кореня солодки, 4 ст. л. мати-й-мачухи, 20 г анісової зерна. Інгредієнти заварити, пити потроху в теплому вигляді.
- Нежить. Масла шипшини, обліпихи і сік алое змішати в рівних частинах. Капати по 3-5 крапель в кожну ніздрю 2-3 рази на добу. Можна проводити процедуру з застосуванням одного масла шипшини, досить капати по 2-3 краплі в ніздрю.
- Гайморит. Підготувати відвар шипшини, капнути кілька крапель настоянки прополісу. Подихати над цією сумішшю 15 хвилин, підливаючи гарячої рідини, щоб лікувальний відвар не охолов.
- Ангіна. Розігріти настій шипшини, залити їм висушений чистотіл в пропорції 2 ст. л. на 1 ст. напою, почекати 3 години. Пити потроху днем.
- Біль в горлі. З’єднати рівні частини сухої ромашки і чистотілу, в 1 ст. л. трави влити 1,5 ст. гарячого настою шипшини, відфільтрувати. Почекати 30 хвилин. Полоскати горло настоєм кожні 2 години.
- Застуда. Подрібнити сировину (по 2 частини плодів і коріння шипшини, 2 частини м’яти, по 1 частини мати-й-мачухи і трави материнки). Запарити 3 ч. Л. Отриманого складу 0,2 л окропу в термосі. Приймати 0,5 склянки 3 рази за 60 хвилин до їди.
- Першіння в горлі, частий кашель. Змішати по 3 ст. л. плодів шипшини і ягід малини, ½ ч. л. сушеної м’яти. Влити 1 л окропу. Відставити настоятися 5 годин. Процідити. Пити настій 2 рази вдень по 100 мл.
Під час приготування ліків із шипшини слід правильно заварювати плоди і не допускати їх тривалого кип’ятіння, щоб максимально зберегти кількість цілющих речовин.
Корисні поради
- Лікування шипшиною малюків до 1 року можливе тільки після консультації у лікаря-педіатра.
- у результаті наявності у шипшини сечогінного ефекту, приймати відвари і настої краще вдень, а не перед сном.
- Найкориснішим напоєм від застуди є настій. Компоти і відвари не мають такого ефекту.
- Настій бажано приймати без добавок, але для діток допустимо додавання натурального підсолоджувача — меду (при відсутності алергії). Приймати лікарський склад потрібно за 30 хвилин до або після їди.
- Найкраще відразу використовувати свіжоприготовані лікарські склади, при необхідності їх можна зберігати в прохолодному місці, але не більше 2 діб.
Потрібно пам’ятати , що використання домашніх засобів не повинно йти врозріз з основною методикою терапії, обраної педіатром. Застосування лікарських засобів з шипшини потрібно узгоджувати з лікарем.