Зміст
- 1 Причини лупи і свербіння
- 2 Народні засоби боротьби з лупою
- 2.1 Йогурт з додаванням перцю
- 2.2 Харчова сода
- 2.3 Лимон
- 2.4 Сіль
- 2.5 Аспірин
- 3 Корисні рекомендації
- 4 Відгуки
- 5 Як позбутися від лупи: відео
Причини лупи і свербіння
Лупа — це захворювання шкіри голови, яке зустрічається досить часто. З такою проблемою стикаються як жінки, так і чоловіки. Насправді лупа не представляє небезпеки для загального здоров’я людини, але неабияк псує зовнішній вигляд. Вона постійно обсипається на плечі, провокує свербіж.
Гриб Pityrosporum ovale — одна з найчастіших причин освіти білих пластівців на голові. Цей мікроорганізм живе на шкірі кожної людини, при цьому, не приносячи шкоди. Але під впливом певних факторів він активізується, і в результаті з’являється лупа. Провокуючі фактори для активізації грибка:
Найчастіше причиною лупи є грибок
- неправильна робота сальних залоз.
- постійні стресові ситуації.
- ослаблений імунітет.
- авітаміноз.
- порушення гормонального фону.
- неправильно харчування (в тих випадках, коли в раціоні присутня велика кількість жирної, гострої їжі).
Важливо! Іноді причиною лупи може стати неправильно підібране косметичний засіб для миття голови. Якщо його змінити, то проблема автоматично вирішиться.
Сверблячка шкіри голови в основному виникає через неправильне догляду, а також провокується вже з’явилася лупою. Нерегулярне миття, невідповідний шампунь — все це може стати причиною настирливого свербіння. Але щоб в точності дізнатися, чому виникли такі проблеми, потрібно звернутися до лікаря.
Народні засоби боротьби з лупою
Існує багато рецептів народної медицини для боротьби з лупою. Всі вони перевірені роками. Але важливо пам’ятати, що одноразове використання поліпшить стан тільки на 1-2 дня. Для повного позбавлення від лупи потрібно до вирішення проблеми підійти комплексно. Підібрати лікувальний шампунь, регулярно застосовувати відповідне народний засіб.
Йогурт з додаванням перцю
Цей рецепт вважається ефективним і відразу простим для використання в домашніх умовах. Для приготування суміші знадобиться натуральний йогурт і чорний перець.
Рада! Вибирати потрібно чистий йогурт без добавок. Перець краще взяти горошком і самостійно перемолоти.
Приготування і використання:
- в склянці йогурту розмішати 4 ч. Л. перцю.
- отриману суміш нанести на шкіру голови.
- через 1 годину ретельно промити волосся шампунем.
Перець сприяє відділенню лусочок, а йогурт заспокоює шкірний покрив і позитивно впливає на бактеріальний баланс. Такий метод підійде в тих випадках, коли потрібно терміново привести в порядок голову, щоб лупа не псувала зовнішній вигляд. Для повного позбавлення від неї пройдеться 2 рази в тиждень повторювати процедуру до тих пір, поки проблема не вирішиться.
Харчова сода
Цей інгредієнт допомагає злущування лусочок, бореться з грибком. Тому якщо причина лупи криється в грибкової інфекції, то сода — це ідеальний варіант в такому випадку.
Регулярне застосування народних засобів здатне позбавити від лупи
Приготування і використання:
- в склянці теплої води розвести 1 ст. л. соди.
- додати 2-3 краплі олії розмарину.
- отриману суміш нанести на шкіру голови, щоб все було рясно змочена.
- промити волосся теплою водою.
Цим засобом можна користуватися замість звичайного шампуню. При додаванні масла волосся стане м’яким і будуть приємно пахнути.
Лимон
Сік лимона допомагає позбутися від грибкової інфекції, при цьому не ушкоджуючи шкіру голови. Головне, змішати основний інгредієнт з будь-яким живильним маслом — оливкова, кокосова. Масла потрібні для того, щоб запобігти роздратування, а також для заспокоєння шкіри.
Приготування і застосування:
- 5 частин олії змішати з 1 частиною соку лимона.
- отриману суміш нанести на шкіру голови.
- через 30 хвилин змити за допомогою шампуню.
Сіль
Якщо потрібно швидко привести голову в порядок, щоб лупа не псувала гарну зачіску, то можна скористатися саме цим рецептом. Знадобиться взяти 3 ст. л. звичайної крупної солі і втерти в шкіру. Головне, щоб голова була сухою. Втирати потрібно акуратно до тих пір, поки сіль повністю не розчинитися. Після, промити волосся шампунем.
Важливо! Сіль допомагає позбутися від настирливого сверблячки, який часто турбує при наявності лупи.
Аспірин
Як виявляється, цей лікарський препарат,
мікрозелень — це мініатюрні молоді рослини, що знаходяться в перехідній фазі між пророщеним насіннячком і повноцінної свіжою зеленню пряних трав і овочів. Смачна, приємно похрустивают і дуже корисна, вона стала улюбленицею багатьох гурманів і послідовників ЗСЖ, так що жоден великий супермаркет нині не обходиться без стелажа, заставленого лоточках з зеленіючими сходами … Шкода, купувати їх на регулярній основі занадто накладно. Та й не потрібно, адже завжди можна зайнятися пророщуванням мікрозелень на дому.
Що таке мікрозелень?
мікрозелень стала справжнім відкриттям 21 століття, хоча, строго кажучи, ідея вирощувати в і вживати в їжу молоді сходи культурних рослин не нова — часи інтернету лише дав потужний поштовх її популярності. Зате раз потрапивши в поле зору адептів здорового способу життя, вона швидко потіснила затребувані раніше пророщені зерна, перемістивши фокус уваги на себе.
Зрозуміти, чому так сталося, просто. Переповнена вітамінами, мінералами, антиоксидантами, цілющими кислотами та іншими поживними речовинами, мікрозелень не тільки володіє приємним свіжим смаком, але і приносить величезну користь організму. Так що будь-яка людина, всерйоз стурбований станом свого здоров’я, одного разу почувши про таємничу «microgreen», хоча б мигцем, та й задумається про покупку або самостійному вирощуванні мікрозелень для свого столу.
Чому вона так цінна? Справа в тому, що за свій короткий вік (а від посіву до збору врожаю проходить не більше 1-3 тижнів) мініатюрні листочки, тільки-тільки проклюнулися на стеблинках, не встигають наповнитися токсинами, оскільки не вимагають обробки хімічними речовинами від хвороб і шкідників. Зате цілющих елементів в них в 3-4 рази більше, ніж у дорослих рослинах, адже зелень черпає сили з насіння, унікальної комори всяких «корисностей», створеної самою природою.
Зверніть увагу! На відміну від пророщених зерен, мікрозелень не йде в їжу цілком. Використовується її наземна частина — зелені листочки і частинки стебел. Залежно від виду мікрозелень, вони встигають витягнутися на 3-10 см в довжину.
Молоді листочки додають практично в будь-які страви, уникаючи лише піддавати їх тепловій обробці, щоб не втрачати даремно дорогоцінні мінерали. В результаті салати і бутерброди, супи та каші, м’ясо і риба не тільки стають корисніше і знаходять нові нотки смаку, вони і виглядають куди смачніше!
Користь мікрозелень:
- зміцнення імунітету.
- вітамінізація організму.
- зниження ризику розвитку новоутворень.
- розвиток продуктивних харчових звичок і нормалізації ваги.
- поліпшення стану шкіри, волосся, нігтів.
Регулярне вживання корисного продукту в їжу зміцнює здоров’я, надає бадьорості, благотворно позначається на роботі внутрішніх органів і систем, покращує самопочуття.
Кожен вид має свої переваги як в плані цілющих нутрієнтів, так і смакових якостей:
- мікрозелень базиліка . Активізує процеси травлення, приносить в організм вітаміни А, B2, C, PP і володіє вираженим запахом, який перевершує аромат дорослої рослини.
- мікрозелень редису . Славиться насиченим смаком з пікантними пекучими нотками, допомагає впоратися з набряками, має м’яку жовчогінну дію і багатий букет вітамінів.
- мікрозелень соняшнику . Містить значну кількість рослинного білка, цинку, хлорофілу, фолієву кислоту, а також амінокислоти, необхідні для відновлення і нормального функціонування м’язової тканини.
- мікрозелень гороху . Повідомляє страв свіжий горіховий присмак і служить джерелом вітамінів групи B, C, E, K, PP і мінеральних солей, які виводять зайву рідину з організму.
- мікрозелень крес-салату . Насичена вітамінами B і С, каротином і рутином, вона нормалізує сон і тиск.
- мікрозелень гірчиці . Відрізняється високим рівнем аскорбінової кислоти, захищає від цинги, стимулює кровообіг, сповільнює старіння кровоносних судин і покращує апетит.
- мікрозелень руколи . Володар впізнаваного сильного аромату, джерело йоду і вітаміну C, а ще дуже ефективний регулятор обмінних процесів, борець з холестерином і хранитель гемоглобіну.
- мікрозелень брокколі . Радує наявністю потужних протиракових елементів, містить значну кількість вітамінів і пригнічує процеси старіння клітин.
- мікрозелень капусти кольрабі . Запобігає утворенню тромбів, зміцнює імунітет і доповнює страви терпким, яскравим присмаком.
І