Цукровий діабет — це складна хвороба, викликана збоями в роботі ендокринної системи. З роками вона підкорює все більше людей. Обов’язковим правилом при такому недугу є особливий раціон і індивідуально складена дієта в залежності від стадії захворювання, ваги, фізичних навантажень і статі пацієнта. Але в будь-якому випадку, існує певний перелік продуктів, вживання яких дозволено і заборонено. Саме про ці продукти харчування піде мова в даній статті.
Зміст
- 1 Коротко про захворювання
- 2 Що категорично не можна їсти при цукровому діабеті?
- 3 Що їсти можна і потрібно при цукровому діабеті?
- 4 Поради по дієті і рекомендації фахівців
- 5 Харчування при цукровому діабеті — відео
Коротко про захворювання
Цукровий діабет відноситься до одного з складних і небезпечних захворювань. Якщо вчасно не помітити і не вжити заходів, наслідки можуть бути найгірші. На розвиток хвороби також впливає і харчування. Деякі продукти викликають підвищення дози цукру в крові, тим самим викликаючи загострення. Саме тому важливо знати, що дозволено вживати, в якій кількості і від чого варто відмовитися.
Цукровий діабет говорить про ненормальний вуглеводному обміні, що призводить до порушення роботи окремих органів і систем в організмі. Тому регулювання попадання вуглеводів всередину організму пацієнта сприяє нормалізації обмінних процесів, розподілу навантаження на окремі органи і зниження глюкози в крові. Фахівці в медики одноголосно заявляють про суворе дотримання хворими особливої дієти. Тільки в такому випадку можна нормалізувати роботу органів, виключити загострення і розвиток хвороби.
Що категорично не можна їсти при цукровому діабеті?
Існує умовний перелік продуктів, вживання яких негативно позначаються на здоров’ї хворого діабетом цукровим. Для ранньої, середньої стадії недуги їх мізерна вживання все ж можливо, але при наявності тяжкого ступеня захворювання — категорично заборонено. Що ж це за продукти?
1. Продукти, що відрізняються переважанням легкозасвоюваних вуглеводів — це цукор, солодощі, шоколад, навіть фрукти з підвищеним рівнем глюкози (банан, фініки, виноград). Вони настільки швидко переробляються і потрапляють в кров, що різкий стрибок змісту подібних речовин в організмі може спровокувати гіперглікемічну кому.
2. Спеції та приправи — сіль, маринади, соуси. Вони, крім вмісту речовин, що стимулюють підвищення рівня цукру в крові, небезпечні підвищенням апетиту. Перевантаження травної системи і окремих її органів, відсутність контролю над кількістю поедаемой їжі неприпустимі при такому страшному недугу.
При цукровому діабеті необхідно строго дотримуватися дієти
3. Жирна їжа — до неї відносяться смажені страви, ковбаси, м’ясні інгредієнти, міцні, наваристі бульйони і навіть жирні молочні, кисломолочні товари. Допустимий вміст жирів в денному раціоні хворого становить 40 г, не більше. Віддавайте перевагу рослинним жирам. Вони блокують потрапляння жиророзчинних вітамінів в організм діабетика.
4. Алкоголь і куріння руйнують клітини підшлункової залози — для хворого на цукровий діабет це згубно. Крім цього, алкоголь має калорійністю, неприпустимою за величиною для дієтичного харчування. Куріння ж, до того ж, посилює апетит і порушує кровообіг в організмі.
Увага! Не використовуйте в раціоні їжу з підвищеною часткою вуглеводів. Якщо сумніваєтеся в користь деяких інгредієнтів, краще проконсультуйтеся з лікарем. Пам’ятайте, дієта — краще терапевтичний засіб при такому складному захворюванні.
Що їсти можна і потрібно при цукровому діабеті?
Деякі з наведених продуктів навіть обов’язкові до вживання кожен день.
1. Продукти і страви, насичені складними вуглеводами — житній хліб, гречка, вівсяна крупа або макарони з твердих зернових сортів. Відрегулювати баланс вуглеводів можна відмовою від хлібобулочних виробів з пшеничного борошна. Гречана і вівсяна крупи при низькій калорійності мають багатий на вітаміни склад, тому рекомендовані для частого вживання. З перловкою і рисом будьте обережні, вживайте їх з деяким обмеженням. А ось манна каша — небажаний гість на столі у діабетика.
2. Свіжі овочі — кабачки і огірки, капуста і червоні помідори обов’язкові в раціоні хворого. Допускається вживання в їжу коренеплодів картоплі, буряка і моркви. Однак перевищення кожного інгредієнта більше 200 г в день небажано.
Рада. Завдяки великій різноманітності рецептів супів, овочевих запіканок і салатів, можна легко розширити щоденний раціон діабетика.
3. Зелень, але не прянощі.
4. Фрукти — яблука наслідках сортів, цитрусові, смородина, аґрус і журавлина. Можна їсти, але стежити за кількістю. Допустима добова норма кожного — до 200 г.
5. Масло рослинне дозволяється додавати в їжу. Однак не перестарайтеся, 2 ст.л. в день — досить.
6. М’ясо птиці, нежирна, запечена риба.
7. Яйця, зварені некруто — можна їсти не більше 3 шт в тиждень з перервами.
При цукровому діабеті можна і потрібно їсти несолодкі фрукти
8. Нежирне молоко, різноманітні низькокалорійні кисломолочні продукти (наприклад, сир знежирений, сирки несолодкі) — дозволені в необмеженому обсязі. Більше приділяйте увагу сиру — це джерело метіоніну, корисного для нормального функціонування печінки.
9. Журавлинний морс, компот з плодів шипшини, овочеві соки і чай. Для любителів кави є невелике обмеження — його дозволяється пити тільки з молоком і не більше 2 чашок на добу.
10. Дієта при цукровому діабеті анітрохи не забороняє готувати їжу на пару, запікати і варити. Скористайтеся цим для створення корисних і смачних страв.
Поради по дієті і рекомендації фахівців
Зверніться до фахівців для створення індивідуальної програми-дієти.
Намагайтеся гармонійно поєднувати білкову їжу, вуглеводи і жири, щоб не перевантажувати органи травлення.
Їжте менше, але частіше. Розділіть страви на кілька раз. 5-6 прийомів в день — оптимальний варіант для нормального раціону.
Доповнити раціон допоможуть вітамінні комплекси і добавки.
Рівномірно розподіляйте обмежені продукти на тиждень. Допускається варіант однотипних днів: білкових, овочевих і т.д.
Відволіктися від їжі і одночасно зміцнити організм можна заняттями спортом, та ще й на свіжому повітрі. Почніть з легких тренувань, з часом їх підсилюйте.
Стресові ситуації можуть спровокувати підняття тиску і погіршення стану. Тому зайвий раз нервувати переживати не варто. Займайтеся улюбленою справою, рукоділлям.
У медичній практиці відомі випадки одужання пацієнтів без хімічних препаратів, тільки за допомогою правильної дієти. Задумайтесь над цим. Враховуйте склад продуктів харчування і підраховуйте калорійність перед складанням щоденного раціону. Виключіть вживання заборонених компонентів, щоб не нашкодити собі зайвий раз. Будьте здорові!