Зміст
- 1 Для чого прожарювати сковороду
- 2 Прожарювання сіллю
- 3 Прожарювання маслом
- 4 Як прожарити чавунну сковороду: відео
Для чого прожарювати сковороду
Обробляти чавунний посуд рекомендується з наступних причин:
- Виробники покривають чавунні вироби спеціальним змащувальним складом, який покликаний захищати посуд від корозії – це мастило має неприємний запах і перешкоджає якісному приготуванню страв, а позбутися його допоможе тільки прожарювання. завдяки якій до посуду нічого не прилипає.
- Чугун має пористу поверхню, яка активно вбирає частинки їжі та жир, що в подальшому призводить до утворення шару гару. Щоб уникнути таких наслідків, потрібно збільшити захисні властивості сковороди – саме в цьому і допоможе прожарювання.
Рада. Перед безпосереднім прожарюванням чавунну сковорідку рекомендується промити гарячою водою за допомогою звичайної губки або м’якої неметалевої щітки, але без засобів для чищення – дозволяється застосування тільки господарського або косметичного мила. Після промивання посуд потрібно ретельно висушити.
Прожарювання сіллю
Найпростіший і найшвидший спосіб прожарювання чавунної сковороди – з використанням солі. Тут можна використовувати звичайну та знайому всім кухонну сіль. Послідовність дій така: На ідеально сухе дно сковороди насипте шар солі – не менше 1 см завтовшки. Дно посуду має бути закрите повністю.
Прожарювання чавунної сковороди із сіллю
Прожарювання маслом
Найбільш серйозний і трудомісткий варіант прожарювання сковороди – за допомогою олії.
Спочатку в холодний і сухий посуд необхідно потрібна рослинна олія будь-якого типу — склад повинен повністю закрити дно сковороди. Цією ж олією за допомогою паперового рушника змастіть внутрішні стінки виробу. Через кілька хвилин, використовуючи новий рушник, приберіть зі стінок потік олії. Подальше прожарювання можна виконувати двома способами:
- На печі: увімкніть конфорку на середню потужність і прожарюйте чавунну сковорідку 15-20 хвилин.
- У духовці: розігрійте духовку до 150-180 градусів, переверніть посуд догори дном і поставте всередину. Прожарюйте виріб 40 хвилин, а потім вимкніть духовку і залиште посуд ще на дві-три години. Порада. Покладіть на дно духовки харчову фольгу, щоб захистити її від забруднення олією.
В обох випадках після завершення розжарювання зачекайте, поки сковорода повністю охолоне, протріть її паперовим рушником, а потім промийте гарячою водою та висушіть.
Таким чином, якщо ви хочете, щоб радість від покупки чавунної сковорідки після першого ж приготування не перетворилася на розчарування від зіпсованої страви, посуд перед використанням потрібно обов’язково прожарити. Це не вимагатиме великих витрат і специфічних знань: звичайна сіль і рослинна олія – ось, що надійно захистить ваш новий кухонний інструмент від усіх неприємностей.