М акарони — приклад продуктів з низьким глікемічним індексом. Незважаючи на те, що є винятки (наприклад, локшина швидкого приготування або рисова вермішель), більшість видів пасти з твердих сортів пшениці мають ГІ в 40-50 одиниць.
У свою чергу, глікемічний індекс пельменів становить 55-65 одиниць — тобто, є не таким вже високим. Плюс, на швидкість засвоєння вуглеводів впливає і ступінь проварки макаронів. Злегка недоварена цельнозернвая паста el dente має максимально низьким ги близько 35 одиниць.
// Глікемічний індекс макаронів
Глікемічний індекс — це показник, пов’язаний зі швидкістю засвоєння містяться в продукті харчування вуглеводів. Чим вище ГІ їжі, тим швидше входять в її склад вуглеводи трансформуються в глюкозу в крові — що може призводити до надлишку вироблення інсуліну.
З іншого боку, роль грає гликемическая навантаження — а вона залежить від розміру порції. В кінцевому рахунку, важливий не стільки глікемічний індекс, скільки обсяг з’їдених вуглеводів. І саме тому до макаронів настільки суперечливо ставляться в правильному харчуванні.
Табличний ГІ завжди вказується для порції, що містить 50 г вуглеводів — в перерахунку на макарони, пасту і вермішель це близько 65-70 г (до варіння). Однак розмір стандартної порції — це 80 г і більше. Крім іншого, на ГІ впливають соуси і підливи — не кажучи про джерело білка.
// Читати далі:
- ГІ — що це? повні таблиці
- глікемічний індекс гречки та інших круп
- глікемічний індекс напоїв — і алкоголю
Інсуліновий індекс
Нагадаємо , що глікемічний індекс розглядає виключно вуглеводні продукти харчування — не враховуючи те, що білки також впливають на вироблення інсуліну. Фактично, м’ясо, курка і риба підвищують рівень інсуліну в крові — що важливо враховувати діабетикам.
Саме з цієї причини глікемічний індекс пельменів навряд чи відображає реальний вплив на вироблення цього гормону. Таблична цифра, ймовірно, є лише математичним розрахунком складу — тобто, вона враховує виключно пшеничне борошно і не має на увазі вплив м’яса на інсулін.
// Читати далі:
- інсуліновий індекс — таблиці
- гликемическая навантаження — як рахувати?
- хлібні одиниці — поради діабетикам
Макаронні вироби в правильному харчуванні
Чиста вода після варіння — один з ключових показників макаронних виробів з низьким глікемічним індексом. На противагу цьому, чим більш м’яке тісто використовувалося для виготовлення макаронів, тим більше вони розварюються — і тим вище їх глікемічний індекс.
Крім цього, роль грає і вибір зернової культури. Наприклад, безглютенові макарони з рису або кукурудзи, хоча і не містять в складі глютену — але мають істотно більш високим глікемічним індексом в порівнянні зі звичайною пшеничного пастою.
// Читати далі:
- як глютен впливає на організм?
- глікемічний індекс борошна різних сортів
- який хліб найкорисніший?
Розмір порції
Ще раз відзначимо, що глікемічний індекс завжди розраховується для порції, що містить 50 г вуглеводів — або 65-70 г макаронів. Крім розміру порції, на вироблення інсуліну впливає і наявність іншої їжі в шлунку — а також комбінація вживаються в їжу продуктів.
Іншими словами, на практиці рідко хто вживає лише невелику порцію макаронів — найчастіше вони використовуються у вигляді гарніру . В цьому випадку потрібно розглядати сумарну калорійність денного харчування і баланс БЖУ — а не вплив глікемічного індексу макаронів на схуднення.
// Читати далі:
- БЖУ для схуднення — норми
- правильне харчування — меню 1800 ккал на тиждень
- розмір порції в правильному харчуванні
Макарони — користь і шкода
Хоча глютен вважається найбільш "шкідливим" компонентом складу макаронів — саме він забезпечує їх низький глікемічний індекс. Структура молекул борошна пшениці твердих сортів вдає із себе трудноперевариваемое сплетіння білка пшениці (глютену) і довгих ланцюжків глюкози (крохмалю).
В процесі приготування макаронів екструзія (витягування) пшеничного тіста через фільєру (формующий елемент в матриці) призводить до нагрівання, результатом якого є утворення захисної плівки на поверхні — згодом ця плівка уповільнює желатинування крохмалю під час варіння.
Цільнозернові борошно
Якщо ж для виготовлення макаронів використовувалася цільнозернових борошно, що містить оболонку зерна, їх глікемічний індекс буде ще нижче — близько 35 одиниць. Тобто, невелика порція подібного продукту можлива не тільки в правильному харчуванні — але і для діабетиків.
На противагу цьому, макаронні вироби з м’яких сортів пшениці, бистрозаваріваемая локшина — а також рисова вермішель і кукурудзяні макарони — володіють високим глікемічним індексом. Хоча подібні продукти можуть виключати глютен, це не говорить про їхню користь для фігури.
***
Фактично, макарони є прикладом продуктів з низьким глікемічним індексом. Однак важливо враховувати як розмір вживаної порції, так і поєднання з соусами — і, особливо, з джерелами білка. ГІ пельменів і складових страв може бути істотно вище.