П оскольку глютен — компонент пшеничного білка, він є в будь-яких продуктах, виготовлених з пшениці. В першу чергу, мова йде про макаронах, хлібі, млинцях і солодкої випічки. Також до переліку продуктів з глютеном можуть входити згущене молоко, морозиво, овочеві пюре і навіть різні соуси.
У подібних продуктах харчування глютен використовується як загусник — саме за рахунок його змісту в складі досягається приємна повітряна текстура. Нагадаємо, що білки глютену відрізняються унікальною здатністю затримувати газ — що створює як користь, так і шкоду.
// Що таке глютен?
Глютен — це група містяться в крохмалі зернових культур білків. Відзначимо, що білки глютеновой групи є виключно в злакових культурах — пшениці, полби, ячмені, житі та вівсі. Глютен не міститься в м’ясі, овочах (включаючи бобові) і фруктах — рівно як в грибах, горіхах і ягодах.
До 85% від загального вмісту білків в пшениці припадає на гліадин, проламіни і глютеліни — різні типи глютену . При цьому хвороба целіація — це гостра алергічна реакція виключно на білок гліалін. В інших зернових (особливо в полби) його менше — а значить і менше шкоди для організму.
З цієї ж причини хоча в вівсянці є глютен, мова йде про авенін — вигляді глютенові білків, вкрай погано перетравлюваних шлунком людини . Цікаво, але формальною відповіддю на питання "чи є в вівсянці глютен", є — так. Однак впливати на організм саме цей глютен не може.
// Читати далі:
- глікемічний індекс круп
- вівсянка на сніданок — в чому користь?
- як саме глютен впливає на організм?
Лактоза і казеїн
Важливо розділяти алергію на глютен, казеїн і лактозу. Казеїн — це міститься в молочних продуктах білок, схожий на глютен і здатний дратувати кишечник. Лактоза, в свою чергу — це молочний цукор, для розщеплення якого потрібен особливий фермент (відсутній у деяких людей).
Іншими словами, в густих молочних продуктах можуть одночасно міститися глютен, лактоза і казеїн. До переліку насамперед входять йогурт і перероблений сир (наприклад, тертий або скибочками). Також в списку є морозиво — в якому глютен міститься ще і в вафлях.
// Читати далі:
- непереносимість лактози — що можна, а що не можна?
- казеїн в спортивному харчуванні
- морозиво — склад, користь і шкода
у яких продуктах міститься глютен?
Оскільки пшенична клейковина вважається одним з найбільш багатофункціональних харчових інгредієнтів, повний список продуктів, в яких може міститися глютен, покриває практично всю продукцію, що виготовляється в промислових умовах їжу. Саме клейковина формує текстуру і продовжує термін зберігання.
Під ім’ям "модифікований крохмаль пшеничний", "стабілізатор" і "гідролізований білок" глютен можна зустріти в складі продуктів харчування, які абсолютно не мають на увазі використання пшениці — наприклад, в солодкої сирної маси, дитячому фруктовому пюре і шоколадних цукерках.
Крім цього, в сухофрукти і горіхи клейковина може потрапляти в процесі переробки і фасування. Рівно як і в вівсяну кашу — зерна вівса часто перемелюють на тому ж обладнанні, що і пшениця.
// Повний список продуктів, що містять глютен:
- злакові культури (пшениця, ячмінь, жито і овес)
- продукти зі злакових культур (перлова крупа, висівки, хліб, випічка)
- макаронні вироби (за винятком кукурудзяних)
- продукти в паніровці (нагетси, курячі крильця)
- бульйонні кубики і суміші
- більшість м’ясних консервів
- готові овочеві супи
- сухарики і більшість видів чіпсів
- вафлі і більшість видів цукерок
- деякі види шоколаду
- більшість сухих сніданків
- більшість згущеного молока
- густі соуси (кетчуп, томатна паста, іноді соус теріякі)
- густі і солодкі йогурти
- деякі густі напої (кисіль)
- деякі сирні продукти
- деякі види морозива
- деякі види ковбас
- деякі види м’ясної х напівфабрикатів
- джин, віскі, пиво
- недистильованих горілка
- деякі види спортивного харчування
/ / Читати далі:
- ковбаса — чи можна її є і в чому шкода?
- глікемічний індекс напоїв і алкоголю
- шоколад — як вибрати найкорисніший?
Використання в косметиці
Крім іншого, продукти переробки пшениці використовується і в косметичній індустрії. У невеликих кількостях глютен може міститися в пудрі, туше для вій, помаді, зубній пасті, шампунях і гелях для душу.
Хоча для більшості людей це безпечно, при наявності алергії на глютен подібні продуті здатні викликати роздратування.
Шкода глютенові продуктів
Продукти харчування, містять в складі глютен, здатні завдати шкоди організму людини з кількох причин. По-перше, у деяких людей спостерігається харчова алергія на гліалін — в їхньому випадку порушується робота шлунку і пригнічується імунітет.
По-друге, продукти з глютеном найчастіше відрізняються високим глікемічним індексом і можуть привести до набору зайвої ваги . По-третє, непрямої шкоди клейковини полягає в тому, що вона провокує бродіння і формує звичку до відчуття повного шлунка після їжі.
Чому росте живіт?
Білки глютеновой групи, що містяться в пшениці, здатні затримувати вуглекислий газ. У поєднанні з дріжджовими грибками, саме вони забезпечують ферментацію і підйом структури тесту — за рахунок чого і відбувається випічка з пшеничного борошна.
З цієї ж причини містять глютен продукти харчування (перш за все, хліб і макарони) вбирають вологу і збільшують свій обсяг під час перетравлення. Поступово виробляється звичка відчувати насичення від їжі саме в вигляді роздутого газами шлунка.
// Читати далі:
- як прибрати живіт — поради чоловікам
- як схуднути жінці після менопаузи?
- правильне харчування — меню на 1800 ккал
Продукти без глютену — користь чи шкода?
Далеко не всі продукти без вмісту глютену корисні. Клейковина не входить до складу високоуглеводних і високожирних продуктів — включаючи карамель, солодкі газовані напої і рафіновані рослинні масла. Багато продукти не містять цієї речовини, однак не можуть називатися корисними.
Повна відмова від глютену рекомендується лише при наявності целіакії. В інших випадках шкода проявляється лише за рахунок високої калорійності пшеничних продуктів, а також за рахунок звички переїдати до відчуття "повного шлунка". При цьому шкода глютену для організму звичайної людини не підтверджений ісследованіямі¹.
// Дієта без глютену — що можна їсти?
***
Глютен — це група білків, що входять до складу крохмалю злакових культур. У великих кількостях ця речовина міститься в будь-яких продуктах, виготовлених з пшениці. Крім цього, глютен використовується в багатьох готових до вживання продуктах і навіть в косметичних засобах.