До ак Всесвітня Організація Охорони здоров’я, так і російський МОЗ, рекомендують обмежити споживання солі до 5 г в суткі¹ — проте реальна цифра досягає 12 м Результат — підвищений тиск, розвиток серцево-судинних захворювань, каменеутворення і інші проблеми зі здоров’ям.
Незважаючи на те, що багато людей намагаються контролювати вживання солі, додаючи лише невелику щіпку, проблема криється у високому вмісті натрію в уже готових продуктах — перш за все, в консервах, сухариках, чіпсах та іншої ультра-обробленої їжі.
// Навіщо організму потрібна сіль?
Що міститься в солі натрій (в 2,5 г кухонної солі близько 1 г натрію) — електроліт і важливий компонент обміну речовин. Він необхідний організму для передачі нервових імпульсів, скорочення м’язів, регулювання рівня pH і підтримання належного рівня води в тканинах.
Недолік електролітів є причиною підвищення в’язкості крові і погіршення газообміну в клітинах — що негативно позначається на роботі м’язів, мозку , серцево-судинної і дихальної систем. Крім іншого, погіршуються і показники міцності кісток.
Статистика говорить, що якщо лише 25% людей отримують з харчуванням достатню кількість електроліту магнію, тоді як у випадку з сіллю мова йде про суттєве надлишку нутриента. Порядку 70% натрію надходить в раціон з готових продуктів пітанія².
// Читати далі:
- магній — в чому важливість для організму?
- електроліти при заняттях спортом
- добова норма води в харчуванні
Яка сіль краще?
Жоден з видів солі не може вважатися більш корисним, ніж інший — біла кухонна сіль, морська сіль або рожева гімалайська сіль фактично є одним і тим же речовиною і на 97-99% складаються з хлориду натрію. Зміст інших нутрієнтів — соті частки відсотка.
Єдино корисним видом харчової солі може вважатися йодована. Нагадаємо, що йод необхідний для функціонування гормональної та імунної систем організму. Нестача йоду в харчуванні впливає на погіршення здоров’я і навіть на набір зайвої ваги (за допомогою порушення роботи тіроідних гормонів).
Прихована сіль в продуктах
Сіль — найдавніший і найбільш поширений консервант, тому в більшості продуктів тривалого зберігання міститься надмірна кількість натрію. Крім цього, сіль часто використовується і в якості підсилювача смаку (глютамат натрію — один з видів солі):
1. Хліб і випічка
При виробництві хлібобулочних виробів сіль і натрій підвищують еластичність клейковини (тобто, глютену — основного білка злакових), допомагаючи випічці зберегти форму. Також натрій використовується в якості розпушувача — без його додавання хліб сильно кришиться.
Добова норма натрію (5 г солі) міститься в 300 г хліба і хлібобулочних виробів — причому, чим нижче якість пшениці, тим більше в ній міститься солі в якості розпушувача.
// Який хліб краще?
2. Консерви
В 100 г рибних консервів міститься від 1 до 3 г солі, в солоній ікрі і рибі — до 5-14 м М’ясна консервація — при виготовленні тушонки на один кілограм м’яса зазвичай береться одна столова ложка солі (від 25 до 30 грамів).
Овочева консервація — в 100 г консервованої кукурудзи 400 мг натрію, в горошку — 360 мг, стручкової квасолі — 560 мг. Вміст солі в огірковому розсолі досягає 5 г на 100 г, а в томатної заливки його близько 8 м
3. Ковбаси та м’ясні делікатеси
Не багатьом менше солі в ковбасі, сосисках, шинці і м’ясних делікатесах. Її кількість не вказано на етикетці, однак, за даними Росспоживнагляду, в варених ковбасах і сосисках вміст солі як мінімум 2-2,5%, в копчених більше 3,5%, а в в’ялених делікатеси кількість натрію може досягати 8% 4 .
Нагадаємо також, що Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує повністю виключити з раціону шинку, ковбаси та сосиски — обмеживши сумарне вживання червоного м’яса (у вигляді вирізки або фаршу) до 350 г в тиждень.
// У чому шкода ковбаси?
4. Сало і бекон
Продукти зі свинини, які не пройшли термічну обробку, містять в своєму складі більше солі, ніж яловичина або м’ясо птиці через високий вміст жиру і можливої наявності гельмінтів. При засолюванні, співвідношення сала і кухонної солі, як мінімум, 10 до 1, що становить 7-8% в кінцевому продукті.
5. Сир і молочні продукти
Кількість натрію в сирі варіюється в залежності від його виду і складає від 470 до 1400 мг / 100 г. До сирів з найвищим вмістом солі відносяться "Пармезан", " сулугуні "," Фета "і бринза," Чеддер "," Рокфор "і інші сири з блакитною цвіллю.
Високий вміст натрію характерний навіть для тих молочних продуктів, які не містять доданої солі, — сиру (близько 3%), сметани (3-4%), молока, йогурту і тд.
6. Кетчуп, соуси і приправи
За рівнем вмісту солі і цукру, більшість промислово виготовлених соусів, готових приправ і спецій можуть посперечатися з деякими сортами солоної риби. Крім власне солі, більшість з них містять додатковий натрій в формі глутамату (підсилювач смаку E621).
В одній столовій ложці кетчупу більше 150 мг натрію, в устричному соусі — 437 мг, а в соєвому — 879 мг натрію .
// Глутамат натрію — де міститься?
7. Готові сніданки
Готові до вживання сніданки — ще одна група продуктів з прихованим надлишком натрію. Наприклад, в 100 г кукурудзяних пластівців міститься від 660 до 730 мг натрію, а в одній порції вівсянки швидкого приготування — до 365 мг.
У чому шкода надлишку солі?
Раціон з високим вмістом натрію є одним з ключових факторів ризику підвищення артеріального тиску і розвитку гіпертонії. Сіль затримує рідину в організмі, збільшуючи об’єм крові і надаючи додаткове навантаження на органи кровообігу.
З часом гіпертонія може стати причиною пошкодження серця, нирок, мозку, органів зору, а відсутність його належного лікування привести до розвитку серцевої і ниркової недостатності, сліпоти, інсульту і інфаркту.
Дієти з високим вмістом солі також пов’язані з ожирінням, розвитком метаболічного синдрому та цукрового діабету (2 типу).
Як зменшити споживання натрію?
Один із способів знизити споживання солі — обмежити або зовсім відмовитися від продуктів з її високим вмістом: фаст-фуду, ультра-обробленої їжі і продуктів швидкого приготування.
// Способи знизити споживання кухонної солі:
- заміна консервованих овочів на свіжі або заморожені
- відмова від покупки м’ясних напівфабрикатів
- заміна солі при приготуванні їжі натуральними спеціями
- самостійне приготування соусів
- відмова від пластівців і каш швидкого приготування і заміна їх цільнозерновими продуктами (крупами).
Люди з підвищеним артеріальним тиском можуть подумати про переході на дієту DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension — диетологический підхід до лікування гіпертонії). Цей досить гнучкий і збалансований план харчування робить акцент на продукти з низьким вмістом насичених жирів і натрію.
// Дієта DASH — що можна їсти?
***
в середньому, люди вживають в 2-3 рази більше солі, ніж потрібно організму — що загрожує цілим спектром проблем зі здоров’ям. Дослідження показують, що навіть помірне обмеження споживання солі може привести до значного зниження артеріального тиску вже через чотири тижні.
Автор: Михайло Каплін