Ще з дитячого віку ми звикли до вимірювання температури. Всі знають, як ставити градусник і коли температура підвищена. Але чи правильні наші знання? Постараємося розібратися в цьому питанні.
Зміст
- 1 Що це таке?
- 2 Види
- 3 Норма у здорового
- 4 Як вимірювати?
- 4.1 В пахвовій западині
- 4.2 У роті і кишечнику
- 5 Підвищена
Що це таке?
Температурою тіла людини називається рівень тепла у внутрішньому середовищі організму. Адекватний рівень температури дозволяє внутрішнім органам працювати в потрібному режимі, а всі біохімічні реакції проходять з необхідною інтенсивністю. Рівень температури важливий і для боротьби з вірусними та бактеріальними збудниками, які потрапляють в тіло людини.
Підтримується температура на постійному рівні за рахунок декількох факторів:
- Робота центру терморегуляції в головному мозку. Ця ділянка нервових клітин вловлює сигнали від терморецепторів на шкірі, аналізує зміст пірогенних речовин в кровотоці і дає сигнал на їх вироблення. Він дозволяє зберігати сталість тепла в організмі.
- Теплопродукция здійснюється внутрішніми органами і м’язовою тканиною під час рухів. Вона найбільш інтенсивна під час фізичного навантаження. Тому людина під час руху зігрівається.
- Тепловіддача здійснюється шкірою за рахунок декількох механізмів. Одним з них є виділення поту, що дозволяє в короткий термін знизити внутрішню температуру.
Важливим є і стан зовнішнього середовища. Організм підлаштовується під природні умови, зовнішні чинники, але в обмежених межах. Надмірно низькі або високі температури не можуть бути компенсовані.
Види
Температура тіла підтримується на однаковому рівні у всьому організмі, однак через умови вимірювання в деяких ділянках тіла цифри можуть відрізнятися. Тому медики виділяють кілька видів показників при термометрії:
- аксиллярного — в пахвовій западині. У Росії цей спосіб вимірювання є найбільш популярним. Він добре відображає реальну температуру тіла і не є інвазивним.
- У ротовій порожнині. Багато хто вважає цю методику більш точною, оскільки термометр розташовується в порожнині організму. Тут немає шкіри, яка швидко віддає тепло і немає поту, який може знижувати показники.
- Ректальна. Рівень тепла можна виміряти в прямій кишці, тут показники є найбільш наближеними до загального рівня тепла в тілі. Застосовується спосіб однак нечасто, оскільки є незручним і інвазивних.
Існує і ще одну поділку за рівнем висоти температури, про який поговоримо нижче в тексті.
Норма у здорового
На сьогоднішній день вважаються оптимальним рівнем тепла кордону від 36 до 37 градусів за Цельсієм. Такий великий розкид пов’язаний з наступними факторами:
- У кожної людини нормальна температура індивідуальна.
- Показники термометра змінюються протягом доби в залежності від багатьох факторів.
- у дітей рівень тепла дуже лабільний, тому звичні 36,6 градусів відзначаються далеко не завжди.
- Діапазон в один градус дозволяє зробити релевантними всі види вимірювання (в роті, кишечнику і пахвовій западині).
До 37 градусів температуру підвищеної вважати не слід. Такий рівень не вимагає застосування жарознижуючих препаратів.
Як вимірювати?
Правильність показників залежить і від того, як була проведена термометрія. Існує ряд правил вимірювання кожного виду температури.
В пахвовій западині
- Шкіра в пахви повинна бути чистою і сухою. Волога шкіра буде занижувати показники термометра.
- Необхідно збити градусник до температури нижче 36 градусів, якщо використовується його ртутний варіант.
- Помістити прилад в пахву, щільно затиснути рукою.
- Тримати термометр потрібно не менше 10 хвилин. Після чого оцінюються показники градусника.
- Якщо рівень вище 37 градусів, термометр повторно поміщається в пахву і тримається 2 хвилини. Якщо температура не змінилася, її і слід вважати правильною.
- На електронному термометрі потрібно натиснути кнопку перезапуску і дочекатися появи цифри 0. Після цього помістити прилад в пахву і чекати звукового сигналу, що означає, що температура виміряна.
Ці правила виконують далеко не всі, проте їх дотримання вкрай рекомендується.
У роті і кишечнику
Особливості вимірювання в роті наступні:
- За півгодини до вимірювання не можна нічого їсти і пити, результат буде недостовірним.
- Перед застосуванням градусник необхідно помити, продезінфікувати.
- Вимірюють так само, як і в аксилярній області. Час вимірювання — 10 хвилин.
В прямій кишці термометрія відрізняється наступним:
- За годину до вимірювання не слід займатися фізичним навантаженням або приймати ванну.
- Термометр поміщається в пряму кишку на 5-7 хвилин. У більшості випадків цього часу достатньо.
- Показники можуть відрізнятися від аксиллярной температури в межах одного градуса.
Не забувайте про дезінфекцію приладу після кожного вимірювання.
Підвищена
Виділяють наступні види підвищеної температури:
- Субфебрильна — до 38 градусів. Така температура при інфекційних захворюваннях не повинна знижуватися, оскільки дозволяє організму боротися зі збудником.
- Фебрильна — до 39 градусів. Такий рівень вже порушує самопочуття і перешкоджає нормальному ходу біохімічних реакцій.
- Висока — до 40,5 градусів. У дітей може порушувати функцію нервової системи, обов’язково потребує лікування.
- Критична — вище 40,5 градусів. Це найнебезпечніша температура, яка вказує на нездатність центру терморегуляції впоратися з підтриманням гомеостазу.
При температурі вище 39 градусів звертатися до лікаря обов’язково. Причини підвищення можуть бути найрізноманітнішими. Лікар визначить, чому виникла лихоманка і призначить лікування проблеми.