Здоров'я

Продукти з низьким ГІ — чи дійсно вони краще втамовують голод?

П оследніе наукові дослідження говорять про те, що зв’язок між вживанням продуктів з низьким глікемічним індексом і формуванням почуття ситості хоча і існує — але не виражається настільки прямолінійно, як це вважалося кілька років тому.
З одного боку, продукти з високим глікемічним індексом прискорюють настання голоду — тоді як їжа з низьким ГІ перешкоджає переїдання. З іншого боку, мова йде про миттєве вплив на рівень цукру в крові, а не зміна здібностей краще контролювати голод.

// Глікемічний індекс і насичення

Глікемічний індекс — це показник впливу углеводсодержащих продуктів харчування на рівень глюкози в крові. На практиці ГІ визначається як площа під кривою глікемічного відповіді протягом однієї години після вживання 50 г вуглеводів з тестованого продукту.

Чим вище глікемічний індекс їжі, тим швидше входять в її склад вуглеводи трансформуються в цукор в крові — вимагаючи різкого сплеску вироблення інсуліну для переробки. Регулярне повторення цього процесу здатне знижувати чутливість тканин, провокуючи розвиток діабету.

Згідно з дослідженнями, продукти з високим ГІ змушують є больше¹ — з чого робиться висновок, що продукти з низьким глікемічним індексом краще борються з голодом, формують насичення. Однак, судячи з усього, роль в цих процесах лежить в мозку — а не в реакції тканин на інсулін.

// Читати далі:

  • глікемічний індекс — таблиці продуктів
  • цукровий діабет — гід для чайників
  • інсулін — як впливає на організм?

Харчування для схуднення

Ряд наукових досліджень говорять про те, що не існує прямого зв’язку між низьким глікемічним індексом і схудненням. Перше дослідження, проведене на 1209 людей з лишнім вагою, виявило, що сумарне вживання білка грає більш важливу роль, ніж ГІ піщі².

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Амоксиклав або Супракс, що краще?

Друге дослідження, проведене на 163 людей, які страждають ожирінням і підвищеним тиском, виявило зв’язок з сумарною кількістю вуглеводів в раціоні — але не зв’язок з глікемічним індексом продуктов³. Іншими словами, в рамках норми калорій можна їсти абсолютно різну їжу.

// Читати далі:

  • білкова дієта — що можна їсти?
  • норма калорій — як розрахувати?
  • правильне харчування — меню на 1800 кал

як ГІ впливає на апетит?

Популярне пояснення впливу ГІ їжі на апетит будується на тому, що продукти з високим глікемічним індексом призводять до підвищення рівня глюкози в крові. Це стимулює підвищення інсуліну, і, в подальшому, провокує падіння рівня глюкози — що і розпалює почуття голоду.

Незважаючи на те, що дана теорія є цілком логічною, вона не підтверджується реальними дослідженнями. В одному експерименті, не дивлячись на це широке коливання глікемії, суб’єктивні відчуття голоду, апетиту, ситості і насичення випробовуваних абсолютно не залежали від ГІ їжі 4 .

Що ж впливає?


Відзначимо, що вищезгадане дослідження не розглядало продукти з різним глікемічним індексом — їх вплив на організм імітувалося за допомогою введення певної дози глюкози. У висновках зазначається, що, ймовірно, на почуття голоду впливають інші чинники.

Серед цих факторів — вміст клітковини і обсяг порції. Нагадаємо, що глікемічний індекс завжди розраховується для кількості продукту, що містить рівно 50 г вуглеводів — тоді як в реальності може вживатися більше або менше.

// Читати далі:

  • фрукти з низьким ГІ
  • ГІ гречки та інших круп
  • глікемічний індекс борошна різних видів

глікемічний індекс і зайву вагу

Дослідники нагадують, що помилково розглядати глікемічний індекс як єдиний фактор, що визначає користь чи шкода конкретного продукту харчування. В кінцевому підсумку, важливий не тільки рівень підвищення глюкози — але і кількість з’їдених вуглеводів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Замінник цукру ксиліт - користь і шкода. Як впливає на здоров'я зубів?

Саме тому замість глікемічного індексу діабетикам рекомендується враховувати глікемічний навантаження їжі. Хлібні одиниці — одні з найзручніших в повсякденному житті методів для підрахунку сумарної кількості вуглеводів за прийом їжі і за день.

Крім цього, глікемічний індекс не враховує вплив на вироблення інсуліну з боку білків (тобто, м’ясних продуктів) . Хоча їх вживання не призводить до підвищення глюкози, переробка певних амінокислот пов’язана зі збільшенням рівня інсуліну в крові.

// Читати далі:

  • хлібні одиниці — таблиці
  • гликемическая навантаження — як рахувати?
  • інсуліновий індекс — таблиці

***

Хоча продукти з низьким глікемічним індексом менше впливають на коливання рівня глюкози в крові, дослідження не знаходять зв’язку між ГІ їжі і формуванням почуттів голоду і насичення. Судячи з усього, за ці параметри відповідально сумарна кількість спожитих вуглеводів.

Схожі статті

Цукровий діабет у дітей — чому виникає і чи можна його вилікувати?

Serega

Скільки разів на день потрібно їсти — і яким має бути розмір порції?

Marina

Какие витамины нужны вашему ребенку

admin

Естрогени — що це таке? Для чого потрібні жінці і як можна підвищити?

Marina

Як схуднути після того, як кинув палити? Зайва вага після відмови від куріння

Maria

Добова норма вітаміну Д — рекомендації, вміст у продуктах

Sasha

Бігові лижі — в чому користь? Як займатися і які м’язи працюють?

Alfonso

Низкоуглеводная дієта і звернення діабету за 6 місяців — дослідження

Megusta

Топ-7 продуктів харчування з високим вмістом солі в складі

Maxim

Залишити коментар