І сследованія говорять про те, що вживання ультра-оброблених продуктів харчування пов’язане не тільки з ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань та ожиріння — але і з формуванням харчової залежності, яка характеризується нездатністю відмовитися від подібної еди¹ .
При цьому в список ультра-обробленої їжі входять не тільки чіпси і картопля фрі, але також піца, гамбургери, солодка випічка, мультіфруковие соки, шоколад і навіть морозиво. Смак подібної їжі настільки подобається людям, що вони готові на ризики для фігури (і для здоров’я) — що є типовим прикладом залежності.
// Ультра-оброблені продукти — що це?
Ультра-оброблені продукти харчування — термін, який розширює і доповнює побутове слово "фастфуд". Фактично, мова йде про приготовану в промислових умовах і готової до вживання їжі, здатної зберігатися довгий час без спеціальних умов.
Для виготовлення ультра-обробленої їжі зазвичай використовуються максимально очищені від домішок інгредієнти — починаючи від рафінованого цукру і білої борошна, закінчуючи ультрапастеризоване молоко і переробленими рослинними жирами (маргарин, дезодорована олія).
Ситуація ускладнюється тим, що в багатьох країнах на частку ультра-оброблених продуктів припадає більше половини від добової калорійності пітанія³ — подібна їжа часто вважається смачною , доступною і дешевою. І саме в цьому криється основна проблема її надмірного вживання.
// Читати далі:
- добові норми БЖУ — за віком
- рослинне масло — яке краще?
- топ 20 корисних продуктів
У чому шкода?
Найчастіше ультра-оброблені продукти харчування містять підвищену кількість жиру, швидких вуглеводів і солі — на тлі відсутності в складі рослинної клітковини, вітамінів, мінералів та інших необхідних для функціонування організму нутрієнтів.
Швидкі вуглеводи різко підвищують рівень цукру в крові (що, при зниженні, формує специфічне почуття втоми, схоже на голод), а трансжири здатні виступати в ролі канцерогенів, порушуючи нормальну роботу обміну речовин — і навіть мозку.
в свою чергу, високий вміст солі (як для формування смаку, так і для продовження терміну придатності) пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. Плюс, ВООЗ рекомендує повністю відмовитися від перероблених м’ясних продуктів через їх канцерогенності.
// Читати далі:
- швидкі вуглеводи — список продуктів
- трансжири — де містяться і як шкодять?
- чи можна їсти ковбасу?
Механізм формування залежності
Секрет яскравого смаку ультра-оброблених продуктів харчування — поєднання швидкозасвоюваних вуглеводів, жирів, солі, загусники, барвників і ароматизаторів. У деяких випадках може застосовуватися глутамат натрію, який виступає в ролі підсилювача смаку.
Вчені відзначають, що при вживанні ультра-оброблених продуктів харчування виробляється толерантность² — тобто, поступово людина починає вживати все більше і більше. Плюс, смак "звичайної" їжі починає здаватися занадто прісним і нецікавим.
Крім цього, впливає і текстура — людям подобаються хрусткі продукти. Хрускіт може досягатися або методом глибокого обсмаження в маслі, або шляхом використання рафінованих вуглеводів (наприклад, при випічці). Натуральні їжа не здатна володіти подібними характеристиками.
Навіщо виробники шкодять здоров’ю?
Зростання популярності ультра-оброблених продуктів зумовлений бажанням виробника більше продавати. Саме тому використовується як більш приваблива упаковка і реклама, так і різні добавки, покликані зробити смак і текстуру продукту максимально приємною для споживача.
Крім цього, гонитва за низькою ціною змушує економити на інгредієнтах. Наприклад, замість повноцінних тваринних жирів в дешевих молочних продуктах використовується рафінована пальмова олія — а в солодких газованих напоях замість цукру істотно більш шкідливий сироп фруктози.
// Читати далі:
- фруктоза — користь чи шкода?
- пальмова олія — небезпечно воно?
- скільки цукру в соках?
список продуктів
Повний список ультра-оброблених продуктів харчування включає тисячі найменувань різної їжі — починаючи від білого хліба, піци і локшини швидкого приготування, закінчуючи кондитерськими виробами, молочними коктейлями, майонезом, фруктовими йогуртами та плавленим сиром.
в кінцевому підсумку, простіше описати те, що однозначно не відноситься до ультра-переробленої їжі — це мінеральна вода, цільнозернові крупи і бобові, фрукти і овочі (в тому числі, заморожені), яйця, гриби, свіжі горіхи, цільне м’ясо і "домашні" молочні продукти.
// Читати далі:
- палеодіета ( відмова від сучасної їжі) — що можна їсти?
- заморожені овочі — користь чи шкода?
- скільки яєць можна з’їдати за день?
Топ шкідливих продуктів
Що стосується формування залежності від ультра-оброблених продуктів, то в перших рядах йдуть піца, шоколад, чіпси, печиво, морозиво, картопля фрі і чізбургери³.
Незважаючи на те , що більшість людей здогадуються про можливу шкоду, повністю відмовитися від їх вживання вони не можуть — і навіть періодично зриваються на переїдання.
на цьому тлі спостерігається ще одна проблема — любителям ультра-оброблених продуктів вкрай складно дотримуватися дієти для зниження ваги.
// Читати далі:
- залежність від солодкого — як боротися?
- як схуднути, якщо постійно хочеться їсти?
- правильне харчування — меню на 1800 ккал
***
Ультра-оброблені продукти харчування — це їжа, вироблена з рафінованих і максимально очищених від домішок інгредієнтів. Наукові дослідження говорять про те, що вживання подібної їжі не тільки несе шкоду для здоров’я, але і здатне формувати харчову залежність.