Здоров'я

Ультра-оброблені продукти — що це? Чому вони викликають залежність?

І сследованія говорять про те, що вживання ультра-оброблених продуктів харчування пов’язане не тільки з ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань та ожиріння — але і з формуванням харчової залежності, яка характеризується нездатністю відмовитися від подібної еди¹ .
При цьому в список ультра-обробленої їжі входять не тільки чіпси і картопля фрі, але також піца, гамбургери, солодка випічка, мультіфруковие соки, шоколад і навіть морозиво. Смак подібної їжі настільки подобається людям, що вони готові на ризики для фігури (і для здоров’я) — що є типовим прикладом залежності.

// Ультра-оброблені продукти — що це?


Ультра-оброблені продукти харчування — термін, який розширює і доповнює побутове слово "фастфуд". Фактично, мова йде про приготовану в промислових умовах і готової до вживання їжі, здатної зберігатися довгий час без спеціальних умов.

Для виготовлення ультра-обробленої їжі зазвичай використовуються максимально очищені від домішок інгредієнти — починаючи від рафінованого цукру і білої борошна, закінчуючи ультрапастеризоване молоко і переробленими рослинними жирами (маргарин, дезодорована олія).

Ситуація ускладнюється тим, що в багатьох країнах на частку ультра-оброблених продуктів припадає більше половини від добової калорійності пітанія³ — подібна їжа часто вважається смачною , доступною і дешевою. І саме в цьому криється основна проблема її надмірного вживання.

// Читати далі:

  • добові норми БЖУ — за віком
  • рослинне масло — яке краще?
  • топ 20 корисних продуктів

У чому шкода?

Найчастіше ультра-оброблені продукти харчування містять підвищену кількість жиру, швидких вуглеводів і солі — на тлі відсутності в складі рослинної клітковини, вітамінів, мінералів та інших необхідних для функціонування організму нутрієнтів.

Швидкі вуглеводи різко підвищують рівень цукру в крові (що, при зниженні, формує специфічне почуття втоми, схоже на голод), а трансжири здатні виступати в ролі канцерогенів, порушуючи нормальну роботу обміну речовин — і навіть мозку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чому болить голова в лобовій частині?

в свою чергу, високий вміст солі (як для формування смаку, так і для продовження терміну придатності) пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. Плюс, ВООЗ рекомендує повністю відмовитися від перероблених м’ясних продуктів через їх канцерогенності.

// Читати далі:

  • швидкі вуглеводи — список продуктів
  • трансжири — де містяться і як шкодять?
  • чи можна їсти ковбасу?

Механізм формування залежності

Секрет яскравого смаку ультра-оброблених продуктів харчування — поєднання швидкозасвоюваних вуглеводів, жирів, солі, загусники, барвників і ароматизаторів. У деяких випадках може застосовуватися глутамат натрію, який виступає в ролі підсилювача смаку.

Вчені відзначають, що при вживанні ультра-оброблених продуктів харчування виробляється толерантность² — тобто, поступово людина починає вживати все більше і більше. Плюс, смак "звичайної" їжі починає здаватися занадто прісним і нецікавим.

Крім цього, впливає і текстура — людям подобаються хрусткі продукти. Хрускіт може досягатися або методом глибокого обсмаження в маслі, або шляхом використання рафінованих вуглеводів (наприклад, при випічці). Натуральні їжа не здатна володіти подібними характеристиками.

Навіщо виробники шкодять здоров’ю?


Зростання популярності ультра-оброблених продуктів зумовлений бажанням виробника більше продавати. Саме тому використовується як більш приваблива упаковка і реклама, так і різні добавки, покликані зробити смак і текстуру продукту максимально приємною для споживача.

Крім цього, гонитва за низькою ціною змушує економити на інгредієнтах. Наприклад, замість повноцінних тваринних жирів в дешевих молочних продуктах використовується рафінована пальмова олія — ​​а в солодких газованих напоях замість цукру істотно більш шкідливий сироп фруктози.

// Читати далі:

  • фруктоза — користь чи шкода?
  • пальмова олія — ​​небезпечно воно?
  • скільки цукру в соках?

список продуктів

Повний список ультра-оброблених продуктів харчування включає тисячі найменувань різної їжі — починаючи від білого хліба, піци і локшини швидкого приготування, закінчуючи кондитерськими виробами, молочними коктейлями, майонезом, фруктовими йогуртами та плавленим сиром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чому у дитини кашель, кон'юнктивіт і нежить? Причини і тактика лікування

в кінцевому підсумку, простіше описати те, що однозначно не відноситься до ультра-переробленої їжі — це мінеральна вода, цільнозернові крупи і бобові, фрукти і овочі (в тому числі, заморожені), яйця, гриби, свіжі горіхи, цільне м’ясо і "домашні" молочні продукти.

// Читати далі:

  • палеодіета ( відмова від сучасної їжі) — що можна їсти?
  • заморожені овочі — користь чи шкода?
  • скільки яєць можна з’їдати за день?

Топ шкідливих продуктів

Що стосується формування залежності від ультра-оброблених продуктів, то в перших рядах йдуть піца, шоколад, чіпси, печиво, морозиво, картопля фрі і чізбургери³.

Незважаючи на те , що більшість людей здогадуються про можливу шкоду, повністю відмовитися від їх вживання вони не можуть — і навіть періодично зриваються на переїдання.

на цьому тлі спостерігається ще одна проблема — любителям ультра-оброблених продуктів вкрай складно дотримуватися дієти для зниження ваги.

// Читати далі:

  • залежність від солодкого — як боротися?
  • як схуднути, якщо постійно хочеться їсти?
  • правильне харчування — меню на 1800 ккал

***

Ультра-оброблені продукти харчування — це їжа, вироблена з рафінованих і максимально очищених від домішок інгредієнтів. Наукові дослідження говорять про те, що вживання подібної їжі не тільки несе шкоду для здоров’я, але і здатне формувати харчову залежність.

Схожі статті

Какие витамины нужны вашему ребенку

admin

Глікемічний індекс — чи впливає він на схуднення? Наукові дослідження

Serega

Топ-7 продуктів харчування з високим вмістом солі в складі

Maxim

Різкий набір ваги — причини. Чому почав швидко рости живіт?

Murcia

Як лікувати алкоголізм

admin

Продукти з низьким ГІ — чи дійсно вони краще втамовують голод?

Axel

Преддіабет — симптоми і критерії. Чи можна його вилікувати?

Megusta

Замінник цукру ксиліт — користь і шкода. Як впливає на здоров’я зубів?

Maxim

Хто такий лікар вертебролог

admin

Залишити коментар