П Річіна, по якій насіння Чіа вважаються Суперфуд — максимальний вміст вітамінів і мінералів на грам продукту. У їх складі є розчинна клітковина (близько 30% від маси зерен), велика кількість рослинних жирів омега 3, а також магній.
Дослідження показують, що насіння Чіа знижують кількість мікровоспаленій в організмі і позитивно впливають на рівень холестерину в крові. Як правильно приймати ці насіння щоб отримати користь для здоров’я? Рекомендації та відгуки читачів Фітсевен.
// Семена Чіа — що це?
Насіння Чіа — це зерна рослини Чіа (salvia hispanica або "шавлія іспанська"), однорічного квітки, що досягає висотою до 2 м. Батьківщина — Центральна Америка. До іспанської колонізації насіння Чіа, нарівні з спіруліна і кукурудзою, були ключовим продуктом в раціоні ацтеків.
Довгий час користь Чіа була забута, оскільки рослина вважалося вимерлим. Однак в 1980-х роках його виявили у віддалених горах Парагваю. Сьогодні насіння Чіа популярні не тільки в країнах Південної Америки, але і в Європі. Також рослина успішно вирощують в Росії.
Корисні властивості Чіа підтверджується як науковими дослідженнями, так і відгуками. Вони багаті кальцієм, залізом, цинком, магнієм, марганцем і фосфором. Крім цього, зерна Чіа містять рослинні жири Омега 3 і вид розчинної клітковини, яка поліпшує роботу шлунка.
// Читати далі:
- насіння Чіа або насіння льону — що краще?
- розчинна клітковина — в чому користь?
- Суперфуд — топ 20 корисних продуктів
Як вживати?
Найбільшу користь насіння Чіа несуть у вигляді борошна — оскільки зерна покриті твердою оболонкою, в звичайному вигляді вони перетравлюються лише частково. Практика свідчить про те, що найпростіше використовувати Чіа при приготуванні овочевих і фруктових смузі, збиваючи їх блендером.
Крім цього, насіння Чіа — це вкрай корисний інгредієнт для випічки домашнього цільнозернового хліба. Завдяки високому вмісту розчинної клітковини перемелені зерна додає хлібу обсяг і неповторний смак, знижуючи глікемічний індекс.
Також насіння Чіа володіють корисними властивостями і у вигляді масла — воно відрізняється високим вмістом рослинних кислот Омега 3, а також натуральних речовин, перешкоджають окисленню цих кислот. Масло Чіа використовується в косметичних засобах, допомагаючи боротися з прищами.
// Читати далі:
- глікемічний індекс круп
- насіння Чіа — як проростити в домашніх умовах?
- масло насіння Чіа — в чому користь?
насіння Чіа — в чому полягає їх користь і шкода?
Дослідження говорять про те, що насіння Чіа, що застосовуються щодня, допомагають знижувати кількість мікровоспаленій в організме¹. Це впливає на зниження артеріального тиску і допомагає підтримувати холестерин в нормі. Відзначимо і інші корисні властивості:
1. Містять багато мінералів
Насіння Чіа — відмінне джерело важливих для обміну речовин магнію і кальцію. У 100 г Чіа міститься 94% денної норми магнію, 63% норми кальцію і 59% норми заліза. Нагадаємо, що магній відновлює нервову систему, а залізо корисно для кровоносної системи.
// Магній — в чому користь і навіщо потрібен?
2. Знижують рівень холестерину
За рахунок вмісту рідкісного типу розчинної клітковини, насіння Чіа можуть впливати на рівень холестерину в крові, знижуючи кількість "поганого" холестерину. Роль відіграє і те, що в їх складі містяться потужні антиоксиданти, що підвищують рівень засвоєння омега 3.
// Дієта без холестерину — плюси і мінуси
3. Містять омега 3
Насіння Чіа — це один з лідерів за вмістом рослинних Омега 3. Вони корисні в боротьбі з мікровоспаленій і прискорюють швидкість відновлення м’язів у чоловіків-спортсменів, а також допомагають підтримувати оптимальну роботу імунної системи. Кращою формою прийому Чіа в цьому випадку стане масло.
// Омега 3 — добові норми риб’ячого жиру
4. Джерело незамінних амінокислот
Білковий профіль насіння Чіа є повним — в них містяться важливі для обміну речовин незамінні амінокислоти лізин, метіонін та інші. Також корисні властивості Чіа полягає в наявності в складі амінокислоти триптофан, необхідної для синтезу серотоніну.
// Білки — що це?
5. Містять антиоксиданти
Що входять до складу насіння хлорогенова кислота і кавова кислота є сильними природними антиоксидантами. Також в Чіа містяться флавоноїди мирицетин, кверцетин і кемпферол — вони корисні для функцій імунітету і підвищують здатність тіла боротися з повреждающими факторами різної природи.
// Флавоноїди — види і властивості
6. корисні для здоров’я кишечника
Насіння Чіа мають властивості пробіотика — тобто, покращують стан мікрофлори кишечника, виступаючи їжею для корисних бактерій. Крім цього, Чіа безпечно проносять (для цього їх потрібно приймати на ніч в кількості 2-3 столових ложок, запиваючи водою), не маючи при цьому побічних ефектів і протипоказань.
// Пробіотики — як діють і на кишечник?
7. Зменшують відчуття голоду
Оскільки насіння Чіа містять багато клітковини, вони швидко позбавляють від голоду і забезпечують довгострокове почуття насичення. Ви можете тримати пакетик з зернами Чіа в сумці, в разі потреби запиваючи жменю насіння водою — методика древніх Ацтеків.
// Як менше їсти і швидше наїдатися?
8. Легко виростити в домашніх умовах
Насіння Чіа можна проростити в домашніх умовах — причому швидше, ніж пагони сої. Пророщені зерна вживаються в їжу, служачи джерелом хлорофілу. У свою чергу, рослина Чіа, родинне шалфею і м’яті, красиво цвіте і не вимагає особливого догляду — при висадці у відкритий грунт плодоносить вже через рік.
// Семена Чіа — як виростити?
Відгуки про використання
Я додаю насіння Чіа в молоко, чайну ложку, наполягаю десь 30-40 хвилин і п’ю на ніч. Помітила, що вранці добре очищає кишечник.
Тетяна
Насіння Чіа — дуже корисні! Рекомендую для смузі і йогуртів.
Роман
Ем стакан насіння з малиною як десерт. Ніколи не бачив щоб їх їли по ложці. На заході распростанени як йогурти вранці є.
Нік
КБЖУ — калорійність і склад
Насіння Чіа мають досить високу калорійність — близько 490 ккал на 100 г. Однак, незважаючи на значну цифру, фактично в день необхідно вживати лише 10 м Нижче ви знайдете докладну інформацію про повний склад БЖУ, вітамінів і мінералів.
// Семена Чіа, склад і КБЖУ:
Зміст на 100 г Зміст 10 г Калорійність 486 ккал 49 ккал Вуглеводи 42 г 4.2 г — з них клітковина 34 г 3.4 г Жири 30.7 г 3.1 г — з них рослинні омега 3 17 г 1.7 г Білки 16 г 1.6 г
// Зміст мінералів і вітамінів:
Зміст на 100 г Зміст на 10 г Кальцій 63% 6.3% Залізо 59% 6% Магній 94% 9.4% Марганець 130% 13% Фосфор 123% 12.3% Цинк 48% 4.8% Вітамін А 7% 0.7% Вітамін В 1 54% 5.4% Вітамін В 2 14% 1.4% Вітамін В 3 59% 6% Вітамін С 2% 0.2% Вітамін Е 3% 0.3%
***
Насіння Чіа — це зерна рослини Чіа. Їх користь полягає як в позитивному впливі на процес травлення, так і у високому вмісті різних антиоксидантів (починаючи з омега 3, закінчуючи флавоноїдами). У свою чергу, насіння Чіа не мають фактів підтвердженого шкоди або протипоказань.