Правильне харчування

У чому користь меду для організму? Мед — склад і вміст цукру

Дослідження говорять про те, що до складу натурального меду входять речовини, що впливають на вироблення організмом антитіл-імуноглобулінів, позитивно впливають на іммунітет¹. Крім цього, мед містить ряд ферментів, що володіють антибактеріальною активністю.
Іншими словами, вживання меду дійсно несе користь для здоров’я, підвищуючи здатність організму боротися з різними інфекціями. Як правильно вживати мед при застуді — і якої шкоди він може принести для фігури?

// У чому користь меду?

Оскільки мед — це продукт, одержуваний в результаті життєдіяльності бджіл, склад містяться в ньому корисних речовин завжди варіюється в залежності від методу виробництва. Перш за все, мова йде про те, пилок яких рослин входить до його складу.

Дослідження показують, що найбільшу ефективність для лікування застуди показує мед гречки — зокрема, він швидше позбавляє від кашля². Схожу користь має мед, зібраний на полях з кульбабою і акацією — тоді як рапс і соняшник надають дещо менший ефект.

Крім цього, роль грає і наявність у складі прополісу. Мед з прополісом здатний заліковувати мікропошкодження шлунково-кишкового тракту, а також допомагати лікуванню легких бактеріальних інфекцій. Крім іншого, прополіс впливає на баланс кальцію в організмі.

// Читати далі:

  • гречка — склад, користь і шкода
  • як приготувати чай з імбиром?
  • топ 20 корисних продуктів

як правильно приймати?

Необхідно розуміти, що сам по собі мед не здатний підвищувати імунітет або боротися із застудою. Користь від його вживання полягає переважно в полегшенні неприємних відчуттів в горлі — досягається, в тому числі, за рахунок прийому разом з теплим напоєм і поєднання з лимоном і імбиром.

Найчастіше рекомендується вживати мед при кашлі, болю в горлі і закладеному носі — додаючи чайну ложку в стакан теплого чаю. Температура напою при цьому не повинна бути занадто високою, оскільки активні компоненти можуть руйнуватися в окропі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Таблетки терпінкод: інструкція і склад

Скільки цукру в меді?


Можлива шкода меду — індивідуальна алергійна реакція на пилок входять до його склад рослин, а також негативний вплив високого вмісту цукру. Порядку 80-85% будь-якого меду припадає на швидкі вуглеводи — що ідентично столовому цукру.

По суті, мед протипоказаний діабетикам і людям, охочим схуднути. Він має високий глікемічний індекс і різко підвищує рівень цукру в крові — приводячи в подальшому до падіння рівня глюкози і пов’язаного з цим виникнення почуття голоду (що може привести до переїдання і набору ваги).

// Читати далі:

  • рівень цукру в крові — чому підвищується?
  • цукровий діабет для чайників
  • чому постійно хочеться їсти?

Склад і калорійність

В середньому, 100 г меду містять близько 300-320 ккал, що лише на 10% нижче, ніж калорійність звичайного цукру. Глікемічний індекс меду також близький до білого цукру і складає близько 65-70 одиниць — що вважається високим показником.

// КБЖУ меду, на 100 г:

  • калорійність — 304 ккал
  • білки — 0.3 г
  • жири — 0 г
  • вуглеводи — 82,4 г
    • з них цукор -82.1 г

В кінцевому підсумку, на фруктозу припадає до 40% сумарного складу меду, на глюкозу — 30%, на сахарозу та інші типи цукрів — 10%. Що залишилися 15-20% складу — вода.

Вітаміни та мінерали

На вітаміни і мікромінерали припадають менше 1% складу меду — йдеться про невеликих кількостях марганцю, калію, кальцію і натрію . Наприклад, для покриття добової норми марганцю (його в меді найбільше) доведеться з’їсти близько 2.5 кг меду:

// Мінерали в меді, на 100 г:

  • марганець — 4% добової норми
  • залізо — 2% норми
  • кальцій — 1%
  • калій — 1%
  • цинк — 1%
  • селен — 1%
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ягоди годжі - чи дійсно вони корисні? Як приймати для схуднення?

// Читати далі:

  • вміст цинку в продуктах
  • вміст заліза в продуктах
  • в чому користь магнію для чоловіків?

Як відрізнити натуральний мед?

Оскільки користь меду визначається, перш за все, що міститься в його складі пилку конкретних рослин — необхідно купувати лише справжній свіжий мед, що не піддавався температурній обробці. Як згадувалося вище, при нагріванні корисні речовини руйнуються.

На жаль, досить часто перед надходженням у продаж мед піддається кип’ятінню — або навіть розведення цукровим сиропом для здешевлення. Подібні технології використовуються для створення рівномірної консистенції продукту і для позбавлення від осів в осад цукру.

В домашніх умовах найбільш простим способом відрізнити справжній мед стане приміщення його в холодильник — при температурі близько 10 градусів Цельсія справжній мед починає кристалізуватися. Якщо ж цього не спостерігається, значить мед піддавався термічній обробці.

***

Користь меду полягає в легкому антибактеріальній ефект — що допомагає лікувати симптоми застуди. Можлива шкода — індивідуальна алергійна реакція на що входить до складу пилок і вплив на рівень глюкози в крові. По суті, мед на 80-85% складається з цукру — і протипоказаний діабетикам.

Схожі статті

Нутрієнти в правильному харчуванні — що це таке? Класифікація і список

elena elena

Крупа булгур — калорійність і склад. У чому користь і як готувати?

Coolio

Вуглеводи в правильному харчуванні — добові норми і списки продуктів

Megusta

Глікемічний індекс круп — таблиці з низьким і високим ГІ

Andrey

Глікемічний індекс напоїв і алкоголю — докладний список

Lamaxima

Глікемічний індекс фруктів. Список фруктів з низьким і середнім ГІ

Lamaxima

Гімалайський сіль — користь чи шкода. Як правильно використовувати?

Alex

Глікемічний індекс борошна різних сортів — яка корисніше діабетикам?

Megusta

Стевія — що це і чим вона корисна? Плюси і мінуси, побічні ефекти

Megusta

Залишити коментар