М'язи

Дієта при онкології: що потрібно їсти при раку легенів?

Рак — це дуже серйозний діагноз. При такої хвороби потрібно повністю змінити звичний спосіб життя, в тому числі і повсякденне меню. Яким же має бути харчування при раку легенів?

Зміст

  • 1 Мета правильної дієти при онкології
  • 2 Що потрібно їсти?
  • 3 Основні принципи побудови меню
  • 4 Групи продуктів
  • 5 Що їсти після хіміотерапії?
  • 6 Їжа при 4 стадії з метастазами
  • 7 Що їсти не можна?
  • 8 Правила безпечного приготування їжі

Цілі правильної дієти при онкології

Правильне, збалансоване і ретельно підібране меню при раку легенів допомагає:

  • Уникнути виснаження організму при боротьбі з хворобою.
  • Захистити печінку, а також інші органи і системи.
  • Попередити, припинити або хоча б зменшити інтоксикацію організму.
  • Стабілізувати і підтримувати гомеостаз.
  • Нормалізувати обмін речовин.
  • Очистити організм від онкологічних токсинів.
  • Стимулювати клітинне дихання.
  • Активувати боротьбу організму з пухлиною.
  • Уникнути інфекційних их хвороб і підстьобнути імунітет в цілому.

Зазвичай при комплексному лікуванні раку легенів, лікарі в обов’язковому порядку інформують пацієнта про необхідність дотримуватися певної дієти. Точні рекомендації можуть різнитися залежно від індивідуальних особливостей хворого (зокрема, при наявності у нього інших хвороб).

Що потрібно їсти?


При ураженні раковою пухлиною вся робота організму порушується, обмін речовин відбувається неправильно, а імунітет виявляється сильно пригніченим. Онкологія призводить до різкої втрати маси тіла. Тим часом для підтримки життєдіяльності і боротьби із захворюванням необхідний непоганий запас енергії. Корисні речовини, які хворий отримує разом з продуктами харчування, допоможуть тримати організм в тонусі.

Але проблема полягає в тому, що при раку апетит сильно знижується, а іноді і повністю пропадає, а сама локалізація пухлини може ускладнювати процеси ковтання. Тому хворим з таким діагнозом потрібно:

  • Завжди мати під рукою достатню кількість їжі, яку цілком можна ковтати практично без жування.
  • Відмовитися від страв з вираженою терпкістю, кислинкою або гостротою .
  • Відхилити жорстку і суху їжу.

Вибір продуктів для харчування слід здійснювати в індивідуальному порядку, керуючись загальними рекомендаціями і порадами лікаря.

тим часом, основні рекомендації з організації харчування онкохворих з раком легенів включають в себе відмову від відверто шкідливої ​​їжі. Меню повинно базуватися на вживанні легких продуктів з високою харчовою цінністю і з вмістом всіх, необхідних організму нутрієнтів.

Основні принципи побудови меню

Дієта при онкології: що потрібно їсти при раку легенів?
Раціон харчування при раку легенів потрібно будувати, дотримуючись основних рекомендацій:

  • Меню повинно бути максимально різноманітним, в ньому мають бути присутні різні групи продуктів.
  • у раціоні не повинно бути відверто шкідливою і просто некорисної їжі.
  • М’ясні продукти повинні бути дієтичними і легкозасвоюваними.
  • Пити краще всього просту воду, допускається використання зеленого чаю, трав’яних відварів (приготованих відповідно до рекомендацій лікаря).
  • Є бажано досить часто (до 6 разів на добу) невеликими порціями.
  • у меню має бути присутня «сира їжа», яка не піддавалася тепловій обробці. Решта страви повинні готуватися на пару, відварюватися або гаситися.
  • Потрібно обов’язково використовувати рослинні масла для заправки готових страв.
  • Вкрай важливо є в будь-який момент при появі бажання перекусити. При цьому пережовувати їжу варто повільно і дуже ретельно.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Саркоїдоз легенів і внутрішньогрудних лімфатичних вузлів

Більшість дієтологів рекомендують хворим з раком легенів приділяти особливу увагу естетичному оформленню готових страв і використовувати прянощі. Це допомагає стимулювати апетит, який дуже сильно страждає при онкології.

Групи продуктів

Дієта при онкології: що потрібно їсти при раку легенів?
В цілому всі продукти, які дозволені до вживання при раку, можна успішно розділити на 3 основні групи:

  • Дуже корисні. Це стосується малообработанних або зовсім необроблених продуктів, наприклад, фруктів, овочів, проростків зерен, горішків, нерафінованої олії, натуральних молокопродуктів (йогурту, кефіру, кислого молока, свіжого молока) і свіжої зелені.
  • Корисні. Такі продукти відносяться до помірно обробленим. Серед них знаходяться макарони з твердих сортів пшениці, хліб з борошна грубого помелу, а також крупи, варені овочі, бобові, сири, сир, пастеризоване молоко, рибні та м’ясні продукти, яйця та інша їжа натурального походження, яка не має в своєму складі консервантів і добавок. До цієї категорії також можна внести натуральний мед, продукти з сої, розведені овочеві або фруктові соки.
  • Не дуже корисні. Така їжа відноситься до категорії обробленої, в цілому, до неї можна віднести борошняну випічку, білий шліфований рис, звичайні макарони, консерви (овочеві і фруктові), морожене м’ясо і м’ясопродукти (ковбаси, сосиски), молоко з тривалим терміном зберігання та ін. Ці продукти можна приймати в їжу лише зрідка в невеликому обсязі.

Це досить умовна схема розподілу продуктів харчування. Відповідно до рекомендацій лікаря, найкраще базувати повсякденне меню на підставі першої групи продуктів — дуже корисних.

Що їсти після хіміотерапії?


Дієта при онкології: що потрібно їсти при раку легенів?
Хіміотерапія — це золотий стандарт лікування злоякісних пухлин. Але після такого лікування пацієнтові доводиться долати масу важких побічних ефектів, в тому числі і що стосуються повсякденного харчування. Після хіміотерапії виникає сильна нудота, апетит пропадає, можливий розвиток багаторазової блювоти. Безумовно, повноцінно харчуватися в такому стані просто нереально. Саме тому, лікарі рекомендують ще до хімії перейти на посилене харчування (але не переїдати), щоб трохи набрати вагу. Якщо організм буде мати певний резерв поживних речовин, це допоможе уникнути виснаження і відновитися після хіміотерапії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Збір мокротиння на атипові клітини: алгоритм

Після хіміотерапії бажано будувати свій раціон відповідно з наступними порадами:

  • Не варто приймати в їжу смажене, жирне і гостре.
  • Не рекомендується пити молоко, щоб не спровокувати посилення діареї.
  • Бажано їсти побільше продуктів, багатих калієм (картоплі, бананів, апельсинів).
  • Варто обмежити кількість продуктів, що мають в своєму складі багато клітковини (вони можуть спровокувати спазм кишечника і посилення діареї).
  • Необхідно їсти калорійну їжу, що містить білок (рибу, м’ясо, горіхи, яйця, бобові), а також овочі і фрукти, молокопродукти та крупи.

Щоб харчування після хімії пішло на користь хворому, варто також враховувати кілька нескладних порад:

  • Є варто відразу, як тільки захотілося, не дотримуючись розпорядку дня.
  • варто включати в меню нові страви і мати під рукою улюблені продукти.
  • Бажано створювати умови, які підвищують настрій під час трапези: сервірувати стіл, включати приємну музику, спілкуватися з друзями, переглядати улюблені фільми і позитивні передачі.
  • Прогулюватися перед трапезою на свіжому повітрі (при відсутності протипоказань з боку лікаря).
  • Варто перекушувати кефіром, йогуртом і соками між прийомами їжі.
  • Тим, хто любить пити багато рідини , варто підвищувати калорійність напоїв шляхом додавання в них меду, йогурту, сухого молока.

Вкрай важливо дотримуватися достатнього питного режиму — приймати не менше 1,5 — 2 л рідини на добу . Але при проблемах з нирками, набряках, наявності рідини в плевральній порожнині ця рекомендація стає неактуальною.

Їжа при 4 стадії з метастазами

Дієта при онкології: що потрібно їсти при раку легенів?
4 ступінь раку легенів з метастазами — це дуже важка форма даного захворювання. Харчування при такому діагнозі покликане підтримувати організм. Лікарі рекомендують:

  • Є мінімум 6 раз в день.
  • Приймати їжу маленькими порціями і гарненько її пережовувати.
  • Є сирі овочі, але попередньо подрібнювати їх (найкраще натирати).
  • При наявності труднощів з ковтанням перейти на фруктові і овочеві пюре.
  • Готувати страви на пару або відварювати.
  • Є кожен день кисломолочну продукцію, каші, морську рибу, фрукти і овочі.
  • Приймати фіточаї відповідно до рекомендацій лікуючого лікаря, а також пити свіжі соки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чому виникає бактеріальний риніт? Причини, симптоми і способи лікування

При необхідності пацієнтам з 4 стадією раку легенів призначають харчування через зонд. При цьому використовуються спеціальні стерильні суміші, здатні наситити організм потрібними йому нутриентами.

Що їсти не можна?


Незалежно від тяжкості раку легенів, правильне харчування при такому діагнозі має на увазі повну відмову від продуктів , які піддаються надмірній обробці або містять потенційно шкідливі хімічні добавки. У меню не повинно бути:

  • Сахара (і штучних підсолоджувачів) та інших солодощів.
  • Їжі, що містить надмірну кількість крохмалю і баластних речовин.
  • Консервованого молока.
  • Лимонаду, газованої води, розчинних напоїв.
  • Всілякого алкоголю (особливо міцних, хоча найчастіше лікарі настійно рекомендують відмовитися від спиртного, в тому числі пива і вина ).
  • Страв з нутрощів тварин.
  • М’ясних консервів.
  • заморожених готових страв (напівфабрикатів).
  • Жиров, які зазнали сильного нагрівання, сала і вершкового масла.
  • копчена та ін.

В принципі, при відсутності у хворого супутніх патологій травного тракту або ендокринної системи, список заборонених і дозволених продуктів дуже схожий зі стандартним переліком, рекомендованим для організації повноцінного здорового харчування.

Правила безпечного приготування їжі

Дієта при онкології: що потрібно їсти при раку легенів?
Рак легенів суттєво послаблює захисні сили організму і викликає серйозні збої в роботі імунітету. Тому хворим з таким діагнозом і їх родичам потрібно дотримуватися особливих правил техніки безпеки при приготуванні їжі:

  • Ретельно мити руки перед їжею і процесом її приготування.
  • Гарненько вимивати овочі та фрукти (незайвим буде обдавати їх окропом).
  • Дотримуватися особливої ​​обережності при приготуванні їжі з сирого м’яса, риби, птиці і яєць. Такі продукти харчування повинні обов’язково проходити повноцінну термічну обробку.
  • Проводити ретельне очищення посуду і столових приладів, особливо якщо вони контактували з сирим м’ясом або рибою.
  • Зберігати продукти протягом нетривалого часу і тільки з дотриманням правил (оптимальної температури зберігання, правильної упаковки та ін.).

Необхідно обов’язково відмовитися від вживання їжі, яка може бути потенційно небезпечна з точки зору зараження патогенними мікроорганізмами. В меню ні в якому разі не повинно бути недовареного м’яса, суші та ін.

Схожі статті

Чи може підвищуватися тиск при застуді?

Axel

Що таке кишковий грип: симптоми і лікування у дорослих і дітей

Alex

Ефективні поради фахівців, як лікувати застуду на губі у дитини

Murcia

Якого кольору соплі при гаймориті? Як правильно поставити діагноз по виду нежиті?

Axel

ГРВІ в сім’ї у вагітної

Serega

Чому запалюються пазухи носа? Симптоми і лікування різних видів синуситу

Serega

У чому різниця між мигдалинами, гландами і аденоидами? Коли потрібна операція?

Megusta

Чим лікувати ЛОР-захворювання у дітей?

Lamaxima

Набряково-поліпозний ларингіт Рейнке-Гайєка

Alfonso

Залишити коментар