Правильне і збалансоване харчування при багатьох недугах стає важливою умовою для успішного одужання. Спробуємо розібратися, що можна їсти при ангіні?
Зміст
- 1 Навіщо потрібна дієта при хворому горлі?
- 2 Харчування при гострому тонзиліті
- 2.1 Основні правила
- 2.2 Питний режим
- 2.3 Найкорисніші продукти
- 2.4 Які фрукти дозволені?
- 2.5 Що не можна їсти ?
- 2.6 Рекомендації для дорослих
- 2.7 Яка їжа підійде для дітей?
- 3 Харчування при гнійному тонзиліті
- 4 дієта при хронічному тонзиліті
- 5 Вітаміни після хвороби
Навіщо потрібна дієта при хворому горлі?
Ангіна призводить до істотного погіршення самопочуття і часто стає причиною практично повного зникнення апетиту. Тому багато лікарів не вважають за потрібне навіть згадувати про необхідність дотримання дієти при такої хвороби, а самі хворі із задоволенням їдять все підряд лише тільки з’явиться мало-який апетит. Але цей підхід вкрай невірний, обмеження в харчуванні:
- Знімають навантаження з запалених ділянок горла.
- Знімають або зменшують подразнення слизових.
- Нейтралізують наслідки інтоксикації .
- Підвищують опірність організму.
- прискорюють відновлення слизових.
- Продовжують терміни ремісії (при хронічній формі захворювання).
- прискорюють одужання.
харчування при гострому тонзиліті
Правильне харчування при ангіні базується на вживанні м’якої їжі з достатнім рівнем поживності, яка не буде посилювати біль в горлі, але забезпечить доставку корисних нутрієнтів. Крім того, їжа повинна бути досить легкою, адже під час хвороби печінка працює з посиленим навантаженням — їй доводиться виводити продукти життєдіяльності патогенних мікроорганізмів, токсинів і розпалися ліки. Відповідно, важка їжа може істотно погіршити нездужання.
Основні правила

- Меню повинно включати в себе знижений обсяг швидких вуглеводів (не більше 300 гр в добу), важливо дещо обмежити прийом в їжу білка (до 70 гр) і жирів (до 60 гр).
- Слід приймати їжу як мінімум 5 разів на добу, при цьому порції повинні бути невеликими.
- Їжу необхідно подрібнювати, щоб вона не дратувала слизові. Наприклад, допускається приготування тушкованих або запечених страв з подальшим подрібненням їх в блендері. Непоганий знахідкою можуть стати супи-пюре.
- У меню необхідно обов’язково включати різні кашки, вони стануть чудовим джерелом енергії.
- Також в раціоні повинні бути присутніми різноманітні вітамінізовані напої.
- Всі страви і напої необхідно вживати теплими. Все гаряче або холодне знаходиться під категоричною забороною.
- Варто враховувати, що під час хвороби організм стає більш чутливим. Тому краще відмовитися від високоаллергенних продуктів.
- В основі побудови дієти при ангіні повинен знаходиться дієтичний стіл №13.
Якщо ангіна призводить до повної втрати апетиту, не варто їсти через силу. І вже тим більше не можна примушувати їсти дітей.
Питний режим

- Пом’якшити горло.
- Кілька зменшити хворобливість.
- Швидше вивести з організму токсини, а значить, зменшити прояви інтоксикації і прискорити процес одужання.
- Наситити організм масою корисних речовин (при вживанні трав’яних чаїв).
Важливо враховувати, що питний режим при хвороби повинен бути правильним. При ангіні необхідно:
- Віддати перевагу звичайній теплій воді, трав’яним чаїв, відварів і настоїв. Особливо корисними будуть кошти з шипшиною, брусницею, смородиною та ін. В них можна додавати мед.
- Виключити споживання газованих напоїв.
- Чи не пити гарячий чай, каву або какао.
- Відмовитися від будь-якого спиртного.
Лікарі настійно рекомендують пити рідину при хворобі невеликими порціями, але часто. У день необхідно вживати близько 1,5 л, але під час лихоманки цей обсяг не зайвим буде дещо збільшити.
Найкорисніші продукти

- Перші страви, зокрема, супи і бульйони. Така їжа добре проковтує без зайвого напруження, є досить ситної і легкозасвоюваній. Чудовою знахідкою буде курячий бульйон з протертим м’ясом і розмоченими сухариками, а також різні протерті супчики з овочами.
- Страви з м’ясом або рибою. Їх рекомендується споруджувати у вигляді суфле і фрикадельок, а також різних запіканок. Бажано віддати перевагу дієтичним видам м’яса і риби (кролику, курці і телятині, а також минтай і горбуші), щоб жирна їжа не навантажувала печінку.
- Всілякі каші. Така їжа дає масу енергії на тривалий період часу, дозволяє організму акумулювати сили і впоратися з хворобою. Готувати каші можна з різних круп, але дуже важливо варити їх в значній кількості рідини, щоб вони виходили грузлими. Непоганий знахідкою стануть слизькі і протерті кашки. Допускається застосування молока для їх приготування.
- Молочні продукти. Під час хвороби можна пити тепле молоко з медом, якщо воно добре переноситься організмом. Також на користь підуть всілякі кисломолочні продукти, але тільки натуральні, без зайвих хімічних добавок. Сир перед прийомом в їжу краще протирати. Кисломолочні продукти здатні зменшити шкоду від антибіотиків, так як вони позитивно позначаються на складі кишкової мікрофлори. Варто враховувати, що молочна продукція здатна посилювати виділення мокротиння.
- Яйця. Їх можна застосовувати для приготування дуже смачних парових омлетів.
- Деякі солодощі, наприклад, желе, мед, джеми домашнього приготування, натуральний мармелад.
- здобні випічка, вчорашній хліб, дрібні макаронні вироби.
- Фрукти і овочі. Їх бажано вживати запеченими і / або подрібнювати до стану пюре, щоб зменшити механічний вплив на слизові оболонки.
В принципі, дієта при ангіні базується на споживанні здорової їжі. Особливо важливо, щоб їжа ніяк не дратувала горло і не навантажувала організм.
Які фрукти дозволені?

Варто відмовитися від кислих продуктів (наприклад, вишень або аличі), а також від цитрусових — вони надавати сильно подразнюючу дію на слизові.
Що не можна їсти?
Під забороною при ангіні знаходяться всі продукти, які здатні подразнювати слизові оболонки. Також не можна їсти ту їжу, перетравлювання і засвоєння якої потребують від організму безлічі енергії. У меню не повинно бути:
- Будь-яких смажених страв.
- Консерви, маринадів і будь-якої їжі з оцтом.
- Майонезу, кетчупу, аджики і всіляких гострих або кислих соусів.
- Грибов і страв з них. Такі продукти дуже сильно навантажують травний тракт.
- Міцного чаю, натуральної кави, газованих напоїв.
- Сиру гострих і жирних різновидів.
- Свинини, баранини.
- Пряностей.
- Тортів, тістечок та інших кондитерських виробів, в яких міститься багато жиру.
- Редьки, часнику і цибулі. Багато народні рецепти мають на увазі використання лука в лікуванні ангіни, але чи варто застосовувати його в вашому випадку, краще уточнити у лікаря.
- Твердого і грубого печива, чіпсів, насіння, сухариків та ін.
- Свіжого тільки випеченого хліба.
Як ми вже говорили, при запалених мигдалинах не можна їсти нічого гарячого. Така їжа збільшує біль в горлі, а також призводить до травмування запалених тканин, через що бактерії можуть проникнути набагато глибше в тканини.
Рекомендації для дорослих

Також багато дорослих пацієнти грішать тим, що п’ють спиртні напої під час хвороби, мотивуючи це тим , що алкоголь допомагає їм боротися з болем і одужати якнайшвидше. Але насправді, подібний підхід дуже небезпечний, так як абсолютно заважає повноцінного лікування, порушуючи ефективність антибактеріальних препаратів.
Дорослим пацієнтам настійно рекомендується дотримуватися дієти аж до повного одужання і відновлення організму. Не варто різко переходити зі щадного меню на звичний раціон, інакше шлунок може сильно збунтуватися.
Яка їжа підійде для дітей?
Малюки особливо сильно страждають від інтоксикації організму, викликаної хворобою. У них апетит може абсолютно прірву і, як ми вже говорили, не варто намагатися нагодувати дитину насильно. Але при перших проявах голоду варто:
- Приготувати малюкові щось смачне, щоб він їв з задоволенням.
- Віддати перевагу абсолютно м’яким страв, які не зможуть травмувати горло. Наприклад, можна приготувати рідку кашу, овочеве або фруктове пюре. Непоганий знахідкою для хворої дитини буде сирна маса, йогурт або кефір.
- Давати малюку мед, щоб він його розсмоктував. Такий продукт бджільництва буде обволікати горло і знижувати вираженість хворобливих відчуттів.
- Відмовитися від солодощів. Чи давати дітям цукерки або шоколад, вирішують тільки батьки. Але навіть якщо дитина їсть їх вільно в період повного здоров’я, під час хвороби така їжа не принесе користі, а лише посприяє більш активної життєдіяльності патогенних мікроорганізмів.
Багато педіатри світу дозволяють давати дітям холодне морозиво під час ангіни, мотивуючи це тим, що холод допомагає знизити біль і зменшити запальний процес. Крім того, такий десерт забезпечить дитину додатковою енергією і подарує задоволення, здатне підняти моральний дух в боротьбі з хворобою.
Харчування при гнійному тонзиліті

- Є при наявності апетиту досить часто невеликими порціями.
- Віддати перевагу м’якій їжі, яка не здатна травмувати горло.
- Відмовитися від відверто шкідливих продуктів.
- Пити більше теплої рідини.
Важливо пам’ятати, що ангіна не лікується консервативними методиками, правильне харчування лише допомагає дещо полегшити неприємну симптоматику. Справитися з хворобою допоможуть ліки, прописані лікарем.
Дієта при хронічному тонзиліті
Мало хто з пацієнтів з хронічним тонзилітом замислюється про необхідність дотримуватися дієтичного харчування. І зовсім даремно, адже збалансований і добре продуманий раціон допоможе попередити рецидиви захворювання. Дієта підвищує захисні сили всього організму і мигдалин зокрема, вона повинна бути максимально різноманітною і не травмувати горло. Основні рекомендації по харчуванню при хронічному тонзиліті:
- Важливо обмежити вживання різних солодощів, а також швидких вуглеводів. Звичайний цукор краще замінювати якісним медом.
- Слід повністю відмовитися від газованих напоїв і будь-якого спиртного. На користь піде вживання соків, особливо овочевих: огіркового, морквяного, бурякового і селеровому.
- Важливо виключити споживання фастфуду та різних малокорисних снеків.
- Рекомендується включити в повсякденне меню прянощі, наприклад, куркуму і імбир. Поза періодом загострення вони позитивно позначаються на стані горла і зміцнюють імунітет.
- Варто звернути увагу на шпинат. Його листочки цілком можна додавати в різні супи або готувати самі по собі (гасити). Такий продукт буде дуже смачним і наситить організм масою вітамінних і мінеральних речовин, які сприяють відновленню здоров’я горла.
- Особливою корисністю відрізняються різні кисломолочні продукти, але важливо, щоб в їх складі не було всіляких хімічних добавок.
- Бажано виключити прийом в їжу страв, що містять масу екстрактивних речовин. Така їжа представлена наваристими бульйону з м’ясом і рибою, холодцем та ін. Не варто їсти засолену рибу, мариновані продукти, копченості та гострі страви.
- Навіть поза періодом загострення варто відмовитися від занадто гарячої їжі і напоїв. Що стосується холодних страв, то лікарі рекомендують поступово знижувати температуру вживаних продуктів та напоїв, щоб загартувати горло.
В цілому, раціон при хронічній ангіні базується на принципах здорового і правильного збалансованого харчування . Список дозволених продуктів досить широкий, тому меню може бути дуже різноманітним.
Вітаміни після хвороби

- Вітамін С. Ця речовина вкрай важливо для відновлення імунітету, знищення патогенних мікроорганізмів і детоксикації організму. У відновний період вітамін С додає бадьорості і гарного настрою.
- Тіамін або вітамін В1. Такий елемент здатний активувати процеси регенерації слизових оболонок дихальних шляхів.
- Рибофлавін або вітамін В2. Ця речовина необхідно для нормалізації роботи імунітету, воно здатне стимулювати синтез антитіл, які захищають організм від різних патогенних мікроорганізмів.
- Пиридоксин або вітамін В6. Даний елемент здатний відновлювати нервові закінчення, розташовані на слизових оболонках органів дихальної системи.
- Нікотинова кислота або вітамін РР. Ця речовина також позитивно позначається на процесах регенерації, нормалізує стан кровоносних судин в слизових горла і налагоджує процеси кровообігу в цій області.
- Ретинол або вітамін А. Така речовина допомагає відновити весь організм після хвороби, а ще воно запускає регенерацію клітин органів дихання.
- Токоферол або вітамін Е. Такий елемент є сильним антиоксидантом, він допомагає очистити організм від всіх токсичних речовин, які скупчилися в ньому в результаті активної життєдіяльності патогенних мікроорганізмів.
Підібрати найбільш оптимальний вітамінний комплекс для прийому після ангіни допоможе лікар. Зараз в аптеках можна знайти чимало варіантів такої продукції, зокрема, непоганий знахідкою можуть стати вітаміни:
- Вітрум.
- Центрум.
- Алфавіт.
- Різні комплекси з iHerb тощо.
Не варто приймати такі препарати за власною ініціативою. Хоч вони і не відносяться до медикаментів, але при неправильному виборі можуть викликати досить неприємні наслідки.