М'язи

Лікувальне харчування при пневмонії: раціон у дорослих і дітей, приклади і корисні поради

Дієта є важливою ланкою в лікувальному процесі при будь-якої патології внутрішніх органів. Пневмонія не є винятком, тому важливо розібратися, що стоїть їсти при запаленні легенів.

Зміст

  • 1 Основні принципи дієти
  • 2 Що можна і не можна є?
  • 3 Що краще їсти при запаленні легенів?
    • 3.1 Найкорисніші продукти
    • 3.2 чи потрібно пити молоко?
  • 4 Шкідливі продукти під час лікування
  • 5 Який стіл за Певзнером?
  • 6 Вікові особливості
    • 6.1 у літніх
    • 6.2 У дітей
    • 6.3 У дорослих
  • 7 Що корисно після одужання?

Основні принципи дієти

Лікувальне харчування при пневмонії: раціон у дорослих і дітей, приклади і корисні поради
Існує кілька принципів, на яких будується раціон під час запалення легенів. Їжа повинна мати наступні властивості:

  • Прискорювати дозвіл запального процесу.
  • Виводити з організму токсини, що утворюються в ході запалення.
  • Підвищувати захисні сили людини.
  • Щадити травну і серцево-судинну систему.
  • Згладжувати негативні ефекти антибіотиків і інших лікарських засобів.
  • Підвищувати тонус організму, налаштовувати його на боротьбу з хворобою.

Ці правила лягають в основу складання раціону.

Що можна і не можна їсти?

в лікарняних умовах пацієнтів годують згідно з визначеним столу (дієті ), який підходить для різних захворювань. А ось в домашніх умовах складати меню доводиться самостійно, тому важливо знати правильні продукти, які варто покласти в свою харчову кошик.

Що краще їсти при запаленні легенів?


Лікувальне харчування при пневмонії: раціон у дорослих і дітей, приклади і корисні поради
Слід складати меню з наступних продуктів:

  • нежирне м’ясо, курка.
  • Кисломолочні продукти.
  • Яйце куряче.
  • Овочі.
  • Фрукти.
  • Злаки у вигляді каш.

Готувати перераховані продукти потрібно в щадному вигляді: пюре, бульйони. Не варто смажити їжу, уникайте гострих страв.

Найкорисніші продукти

До найкориснішим для одужання продуктів відносяться:

  1. Куряча грудка.
  2. маложирного риба.
  3. Капуста, морква, часник і цибулю.
  4. Виноград.
  5. Яблука та груші.
  6. відвари шипшини, сухофруктів.
  7. Морси з журавлини і брусниці.
  8. Мед і варення.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ознаки запалення легенів у дорослого і дитини без температури

Вкрай корисний вітамін А містять петрушка, солодкий перець , абрикоси, обліпиха, листя салату. Їх теж слід включити в раціон.

Чи потрібно пити молоко?


Лікувальне харчування при пневмонії: раціон у дорослих і дітей, приклади і корисні поради
Молоко та молочні продукти є обов’язковими при пневмонії за рахунок наступних властивостей:

  1. Великий вміст кальцію дозволяє підтримати серце і судини.
  2. Молоко має протизапальний ефект.
  3. Молочний білок є будівельним матеріалом і джерелом енергії.
  4. Кисломолочні продукти нормалізують мікрофлору організму.
  5. Молоко добре засвоюється у більшості людей і щадить ШКТ.

При непереносимості молока, його, звичайно ж, слід виключити з раціону і не застосовувати, не дивлячись на його корисні властивості.

Шкідливі продукти під час лікування

Є ряд продуктів харчування, яких слід уникати при запаленні легенів:

  • сіль у великій кількості.
  • Жирне м’ясо.
  • Напівфабрикати.
  • Алкоголь.
  • Цукерки та печиво.
  • Газовані напої.
  • Цукор.
  • копчена і.
  • Гострі соуси.
  • Хліб.
  • Смажена картопля.

Не приймайте їх в їжу, щоб процес одужання протікав благополучно.

Який стіл за Певзнером?

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я РФ від 2013 року, дієта при пневмонії в лікувальному закладі є основний варіант дієти (ОВС). Цей стіл раніше мав п’ятий номер за старою класифікацією за Певзнером, але зазнав невеликі зміни.

Принцип дієти наступний:

  1. Кухонна сіль зменшується до 8 грамів на добу.
  2. Вводиться велика кількість молока для збільшення вмісту кальцію.
  3. Білок розраховується за схемою 1 грам на 1 кг маси тіла пацієнта.
  4. Білок містять молоко, яйця, м’ясо або риба.
  5. Пацієнт забезпечується великою кількістю гарячих напоїв.
  6. Обов’язково вводяться кисломолочні продукти.
  7. Загальна енергетична цінність становить близько 1600 ккал.
  8. Кількість жирів в дієті різко знижена.

При тяжкому перебігу запалення легенів в перші три доби їжа виключно рідка або пюреподібна.

Вікові особливості

вік пацієнта також диктує особливості формування дієти. Розберемо детальніше кожний віковий період.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У дорослого і дитини гноїться і опух очей: причини

У літніх

Лікувальне харчування при пневмонії: раціон у дорослих і дітей, приклади і корисні поради
У літньому віці при пневмонії слід харчуватися в такий спосіб:

  • Загальна калорійність раціону складає близько 1500 ккал.
  • Їжа повинна бути протерта.
  • Сіль обмежується, виключаються копченості та смажене.
  • Харчування дробове, 6 разів на добу.
  • Переважно робити м’ясні і курячі бульйони, вживати їх не менше 2 разів на добу.
  • Обов’язкові кефір, кисле молоко, сир.

В літньому віці пневмонії переносяться набагато важче. Тому важливо підтримати організм всіма можливими способами.

У дітей

Дитяче меню під час пневмонії повинно будуватися на декількох правилах:

  • У грудних дітей молоко зціджується, оскільки смоктання грудей утруднює дихання і може викликати задишку.
  • У раціон вводиться більше молочних продуктів.
  • Зменшується споживання солі до 6 грам.
  • Кисломолочні продукти допомагають підтримати мікрофлору дитині.
  • у школярів варто включати в дієту крупи, супи на м’ясному бульйоні, печені яблука.
  • Прості вуглеводи з меню виключаються.

У дорослих

Принципи дієти для дорослих вже були описані вище. Крім перерахованого, можна звернути увагу на те, що раціон повинен залежати від тяжкості стану пацієнта:

  • Среднетяжелое протягом припускає досить вільне володіння лікувальний раціон, з включенням перерахованих вище продуктів.
  • Важка форма пневмонії вимагає делікатної їжі, великої кількості рідини.

Дотримуючись принципів лікувального харчування, можна швидко досягти одужання від пневмонії.

Що корисно після одужання?

Лікувальне харчування при пневмонії: раціон у дорослих і дітей, приклади і корисні поради
у період, коли температура вже пройшла і спостерігається поступове одужання, рекомендується приймати в їжу такі продукти:

  1. Бульйони з риби і м’яса.
  2. Молоко і сир.
  3. Варені яйця.
  4. Квашена капуста.
  5. Свіжі фрукти.
  6. Макарони і крупи.
  7. Гіркий шоколад.
  8. Морси.
  9. Відвар шипшини.

Такий раціон вже менш щадний, ніж при гострій хвороби, але має більшу енергоємністю , тому дозволяє відновити сили.

поради, раціон, Приклади, корисні, пневмонії, харчування, Лікувальна, дітей, дорослих

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке одонтогенні інфекції?

Схожі статті

Чи може ніс дихати при гаймориті?

Marina

Лопнула судина в носі: причини і лікування

Tanya

Прогулянки з дитиною при ГРВІ (Комаровський)

Undershmidtther

Симптоми раку носа і навколоносових пазух

Maria

Симптоми герпетичної ангіни, а також чим і як лікувати інфекцію?

Scooby

Пам`ятка щодо грипу для школярів

Maxim

Що робити, якщо новонародженому потрапила вода в вухо? Корисні поради

Dmitry

Як робити інгаляції при гаймориті через небулайзер і без приладу?

Pasha

Дихальна недостатність при бронхіальній астмі

Alfonso

Залишити коментар