Схуднення

Інсуліновий індекс — що це таке і що він показує? таблиці продуктів

І нсуліновий індекс — це показник виробленого тілом інсуліну у відповідь на вживання певної їжі. На відміну від глікемічного індексу, він розглядає не просто підвищення рівня глюкози в крові, а підсумковий гормональний відповідь організму.
Крім цього, інсуліновий індекс визначається як для вуглеводних продуктів харчування, так для білкових і жирових. Це важливо, оскільки міститься в молочних продуктах лактоза збільшує вироблення інсуліну — рівно як і надмірна кількість жиру в їжі.

// Інсуліновий індекс — що це?


Інсуліновий індекс — це пряме продовження теорії глікемічного індексу. Він розроблений доктором Бранд-Міллер, професором Сіднейського університету. Саме завдяки її науковим дослідженням про механізми засвоєння вуглеводів в 1990-х роках народилася теорія глікемічного індекса¹.

Принциповою відмінністю є те, що кількість спожитих з їжею вуглеводів не завжди лінійно пов’язано з виробленням інсуліну для їх переробки. Іншими словами, одні продукти ведуть до більш високої гормональної реакції, ніж інші — наприклад, сир, молоко і йогурт.

Крім цього, організм виробляє інсулін при вживанні м’яса і курки — проте традиційно глікемічний індекс їх не розглядає, оскільки вони не містять вуглеводів. В силу цих причин інсуліновий індекс краще підходить діабетикам для розрахунку інсуліну.

// Читати далі:

  • інсулін — за що відповідає і як діє ?
  • цукровий діабет — інформація для чайників
  • глікемічний індекс — таблиці

Що таке інсулін?

інсулін — це гормон, що забезпечує проникнення глюкози (складового елементу вуглеводних продуктів харчування) в клітини організму. Якщо інсуліну не вистачає, то вуглеводи з їжі не можуть засвоюватися організмом, що призводить до небезпечного накопичення цукру в крові — і цукрового діабету 1 типу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Велотренажер - як правильно тренуватися вдома для швидкого схуднення?

При цьому діабет 2 типу пов’язаний з нездатністю організму використовувати інсулін, хоча рівень його вироблення може бути нормальним. Одна з причин розвитку діабету — вживання надмірної кількості простих вуглеводів. Типовим наслідком діабету 2 типу є набір зайвої ваги і ожиріння.

// Читати далі:

  • різкий набір ваги — в чому причини?
  • прості вуглеводи — список продуктів
  • чому постійно хочеться їсти?

Відмінності від глікемічного індексу

Заснована на гликемическом індексі дієта для схуднення передбачає виключення продуктів з високим ГІ (солодощів, випічки з пшеничного борошна, білого рису, картоплі), а також помірне вживання їжі із середнім ГІ (житнього хліба, макаронів з твердих сортів пшениці).

Головний акцент подібного харчування робиться на їжі з низьким ГІ, плавно підвищує рівень цукру в крові — цільнозернових крупах (гречка, киноа, булгур), свіжих овочах, несолодких фруктах. Теорія інсулінового індексу вносить дві принципові поправки.

По-перше, розглядається вплив на рівень інсуліну в крові білкових продуктів — перш за все, м’яса і риби. По-друге, уточнюються дані по різним солодощів і багатої вуглеводами їжі — не дивлячись на те, що вони можуть мати помірний ГІ, їх вживання веде до істотного викиду інсуліну в кровь².

// Читати далі:

  • глікемічний індекс круп
  • глікемічний індекс напоїв і алкоголю
  • вміст вуглеводів і клітковини в овочах

Інсуліновий індекс м’яса

Хоча в білкових продуктах харчування не містяться вуглеводи, організм здатний конвертувати в глюкозу амінокислоти гістидин, метіонін і валін. У цьому випадку формується "невуглеводної" форма глюкози, що запасається переважно в м’язах, печінці та нирках.

Фактично, м’ясо, курка і риба підвищують рівень інсуліну в крові — що важливо враховувати діабетикам при розрахунку необхідної для введення інсуліну. По суті, останні наукові дослідження говорять про наявність у білкових продуктів глікемічного індексу — хоча раніше це не враховувалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як правильно харчуватися на сушінні - раціон і дієта для спалювання жиру

Інсуліновий індекс їжі — таблиці

Відзначимо, що таблиці інсулінового індексу містять лише усереднені значення, здатні змінюватись до 30% в залежності від ряду факторів. Перш за все, впливає наявність їжі в шлунку — а також комбінація вживаються в їжу продуктів. Плюс, на вироблення інсуліну впливає і фізична форма людини.

Для зручності використання при розрахунку інсулінового індексу використовується порція, що містить 240 ккал — тоді як глікемічний індекс визначається для порції, що містить 50 г чистих углеводов². Тобто, хоча підсумковий обсяг продукту може бути однакового розміру — він може і відрізнятися.

// Глікемічний і інсуліновий індекс — порівняльна таблиця:

Продукт харчування Глікемічний індекс Інсуліновий індекс Цукерки (цукрові драже) 118 ± 18 160 ± 16 Шоколадний батончик 79 ± 13 122 ± 15 Варену картоплю 141 ± 35 121 ± 11 Йогурт 62 ± 15 115 ± 13 Білий хліб 100 ± 0 100 ± 0 Цельнозерновой хліб 97 ± 17 96 ± 12 Печиво 74 ± 11 92 ± 15 Морозиво 70 ± 19 89 ± 13 Торт 56 ± 14 82 ± 12 Виноград 74 ± 9 82 ± 6 Білий рис 110 ± 15 79 ± 12 Кукурудзяні пластівці 76 ± 11 75 ± 8 Картопля фрі 71 ± 16 74 ± 12 Бурий рис 104 ± 18 62 ± 11 Апельсини 39 ± 7 60 ± 3 Риба 28 ± 13 59 ± 18 Яблука 50 ± 6 59 ± 4 Сочевиця 62 ± 22 58 ± 12 Попкорн 62 ± 16 54 ± 9 Яловичина 21 ± 8 51 ± 16 Мюслі 43 ± 7 46 ± 5 Сир 55 ± 18 45 ± 13 Макарони 46 ± 10 40 ± 5 Яйця 42 ± 16 31 ± 6 Арахіс 12 ± 4 20 ± 5
// Читати далі:

  • скільки яєць можна з’їдати за день?
  • сочевиця — склад, користь і шкода
  • бурий рис — чим він відрізняється від білого?
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що таке передня і задня риноскопія?

Навіщо потрібен інсуліновий індекс?

інсуліновий індекс потрібен для контролю за рівнем інсуліну в крові після вживання їжі — по суті, він несе більше практичної інформації , ніж глікемічний. Перш за все, ці дані будуть корисними для хворих на діабет людей, а також для всіх, хто прагне схуднути.

Важливим є і те, що містять лактозу продукти (молоко, сир, сир, йогурт) провокують різкий викид інсуліну в кров — хоча зовсім не володіють високим ГІ. Крім цього, при поєднанні продуктів високої інсулінового індексу з жирною їжею тіло синтезує ще більше інсуліну — подібних поєднань рекомендується уникати.

***

Інсуліновий індекс — це продовження теорії глікемічного індексу, проте з акцентом на те, скільки інсуліну виробиться. Ключовою відмінністю від ГІ є вивчення білкових продуктів, а також різних поєднань інгредієнтів. Наприклад, дослідження показали, що наявність лактози в їжі провокує сплеск інсуліну.

Схожі статті

Частота пульсу для спалювання жиру. Як бігати, щоб худнути швидше?

Marina

Як прибрати живіт і боки — швидкий і 100 робочий метод для чоловіків

Alex

Рослинна олія — яке краще? Користь і шкода, порівняння видів

Scooby

Вправи для спалювання жиру на животі і боках — тренування для жінок

Murcia

Як чоловікові прибрати живіт — проста дієта для схуднення на тиждень

Megusta

Як правильно харчуватися на сушінні — раціон і дієта для спалювання жиру

Lamaxima

Як прибрати боки і зробити талію — прості домашні вправи

Alfonso

Інтервальне голодування (дієта 16

Dmitry

Велотренажер — як правильно тренуватися вдома для швидкого схуднення?

Axel

Залишити коментар