Ciмптоми

Відповідаємо на питання: чому дере в горлі від дині?

Коли дере в горлі, багато думатимуть про нинішньому респіраторному захворюванні. Але така ознака може виникнути і після вживання деяких продуктів, зокрема, дині. З чим пов’язана така реакція і як поступати при її розвитку, варто розглянути докладніше.

Зміст

  • 1 Чому виникає першіння?
  • 2 Що міститься в складі?
  • 3 Інші симптоми алергії
  • 4 Що робити після вживання?

Чому виникає першіння?

З першением в горлі стикаються багато любителів солодкої дині. Причиною тому стає харчова алергія, що виникає на тлі гіперчутливості до певних речовин. Вона виникає як реакція негайного типу після повторного контакту слизової оболонки ротової порожнини і горла з провокуючим фактором.

В механізмі розвитку алергії на диню основна роль відводиться реагинов (імуноглобулінів класу E), які відкладаються на поверхні огрядних клітин і базофілів . При повторному контакті з причинним агентом утворюється комплекс антиген-антитіло, що провокує клітинну дегрануляцию з виходом гістаміну, серотоніну та інших медіаторів. Впливаючи на нервові закінчення, вони провокують порушення чутливості, що виявляється першением і свербінням.

Що міститься в складі?

Відповідаємо на питання: чому дере в горлі від дині?
Диня — відома баштанних культур, що містить масу корисних інгредієнтів (вітаміни, мінерали, пектини, органічні кислоти, полісахариди). Але крім цього, в ній містяться речовини білкової природи, здатні стати алергенами. Основний з них — профілін, також міститься в плодах сімейства гарбузових і в багатьох фруктах:

  • Абрикос.
  • Персик.
  • Яблуко.
  • Банан.
  • Ананас.
  • Папайя.
  • Манго і ін.

При термічній обробці цей білок руйнується, тому малоймовірно, що алергія може виникнути при вживанні компотів або варення з дині. Перехресні реакції гіперчутливості через схожість антигенної структури речовин-провокаторів відзначається з пилком рослин, латексом. Тому у людей з поліноз часто приєднується харчова алергія або навпаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чому виникає в горлі і стравоході печіння, першіння і свербіж? Основні причини неприємних відчуттів

Диня має низьку алергенність, але у ряду пацієнтів провокує реакції гіперчутливості, в тому числі перехресні.

Інші симптоми алергії

Відповідаємо на питання: чому дере в горлі від дині?
Першіння в горлі — симптом починається роздратування рецепторів слизової оболонки. Речовини низькою реактогенності провокують слабку алергічну реакцію локального типу, яка в більшості випадків і виникає при вживанні дині. Але поряд з першением в горлі, вона може проявлятися і іншими симптомами:

  • Набряклість губ, язика, м’якого піднебіння.
  • Почервоніння слизової оболонки.
  • відчуття сверблячки в роті і горлі.

Харчова алергія може проявлятися шлунково-кишковими розладами з нудотою і діареєю. У деяких пацієнтів вона доповнюється кон’юнктивітом (сльозотечею, відчуттям стороннього тіла, почервоніння очей), ринітом з закладенням носа, рясним виділенням і чханням.

При вживанні дині вірогідні і шкірні прояви у вигляді кропив’янки або атопічного дерматиту. У більш важких випадках виникають набряк Квінке і бронхоспазм з дихальними розладами, анафілаксія, супроводжується гострою судинною недостатністю (падінням артеріального тиску).

Що робити після вживання?


Відповідаємо на питання: чому дере в горлі від дині?
З огляду на ймовірність небезпечних станів, особам з алергією на диню в анамнезі або зі схильністю до подібних реакцій варто бути особливо обережними при її вживанні. Ніхто не може гарантувати, що банальне першіння в горлі не переросте в щось більш серйозне.

Помітивши неприємні симптоми, необхідно звернутися до лікаря і пройти обстеження (аналіз крові на специфічні імуноглобуліни E, алергопроби). Найімовірніше, лікар порекомендує відмовитися від вживання дині, а при наявності перехресних реакцій — бути обережним і з іншими культурами.

Виведення причинного фактора є найбільш ефективним методом профілактики алергії. Якщо ж гіперчутливість приймає хронічний характер або загрожує важкими наслідками, то доведеться пройти призначений лікарем курс лікування. У ньому будуть присутні гіпоалергенна дієта, антигістамінні засоби, ентеросорбенти, специфічна імунотерапія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Мицеллярная вода: шкода чи користь - чого більше, чому косметологи проти використання міцелярної води кожен день

Уникнути першіння в горлі можна при відмові від вживання дині, а усунути інші ознаки алергії допоможе комплексна лікувальна корекція.

З огляду на поширеність харчової алергії, першіння в горлі від дині може виникнути у багатьох людей. Для кого-то це ізольований симптом, що не викликає серйозної тривоги, але у інших гіперчутливість проявляється небезпечними станами, які вимагають лікування. У будь-якому випадку краще переглянути свої харчові пристрасті, дотримуючись максимальної обережності при вживанні дині або зовсім відмовившись від неї.

Схожі статті

Болі в спині і в грудній клітці

Scooby

У дитини на мигдалинах червоні прожилки

Coolio

Як на градуснику збити температуру?

elena elena

Температура у дитини 6 місяців

Undershmidtther

Що показує УЗД легенів і плевральної порожнини?

Alex

Яка буває температура при раку легенів?

Scooby

Температура у немовляти

Scooby

У дитини субфебрильна температура: що робити?

Sasha

Причини запаху ацетону з рота у дорослого і дитини, як позбутися від проблеми?

Scooby

Залишити коментар