Чайний гриб — популярний напій, що володіє унікальними властивостями. За допомогою чайного гриба багато позбулися хвороб шлунка і печінки, відновили правильну роботу кишечника, нормалізували сон і очистили шкіру.
Чайний гриб — популярний напій, що володіє унікальними властивостями. За допомогою чайного гриба багато позбулися хвороб шлунка і печінки, відновили правильну роботу кишечника, нормалізували сон і очистили шкіру. Мої друзі, і я в тому числі, купили свій перший гриб на ринку, але завжди було цікаво виростити його самій. Про те, як виростити чайний гриб в домашніх умовах самостійно, що потрібно знати про напій, як доглядати, шкода і користь чаю для здоров’я читайте в матеріалі.
Зміст
- 1 чайний гриб — користь і шкода відгуки лікарів
- 2 Як зробити чайний гриб в домашніх умовах з нуля
- 2.1 Якщо цього не відбулося …
- 3 4 секрету — як доглядати за чайним грибом
- 3.1 як промивати чайний гриб
- 4 чайний гриб — незаперечна користь для організму
- 5 Шкода чайного гриба на організм — або ми неправильно п’ємо або неправильно приготували
- 6 Як пити чайний гриб при захворюваннях — увага!
- 7 Шкода чайного гриба
чайний гриб — користь і шкода відгуки лікарів
Напій, приготовлений в результаті бродіння японського гриба медузоміцет у нас відомий як чайний гриб. Сам гриб схожий гладку плівку в формі диска товщиною від 1 до 3 сантиметрів, форма гриба залежить від форми посуду, де він росте. Покладіть грибок в квадратну банку і отримаєте квадратний гриб. Помістивши гриб в солодкий чай, останній стає газованим і злегка кислуватим на смак, при цьому набуває багато корисних властивостей.
Перші записи про лікувальні властивості гриба відносять до 2 століття до н. е., напоєм лікували багато захворювань: від застуди до інфекційних запалень. Незважаючи на величезну кількість позитивних відгуків, думки лікарів і вчених про користь чайного гриба розділилися, є досить відомостей, коли грибний чай не відновив здоров’я, а ще більше його підірвав, але це тема іншої статті …

як зробити чайний гриб в домашніх умовах з нуля

Найголовніше це правильно вибрати посуд, де гриб почне рости. Краще брати трилітрову скляну банку, в пластиці або целофані напій може швидко окислюватися. Банку необхідно ретельно вимити, можна простерилізувати. Потім готують середу для бродіння.
- 100 гр. чорного або 70 гр. зеленого чаю залити літром окропу.
- Через 5 хвилин процідити.
- Перелити чай в трилітрову скляну банку.
- Додати 50 гр. цукру, ретельно розмішати.
Додати в напій столову ложку яблучного оцту. Оцет потрібен для того, щоб запобігти зараженню чайного гриба пліснявими грибками, які дуже люблять солодке середовище для життя і зростання.
Банку закривають марлею або бавовняною тканиною, грибу потрібен кисень, ставлять не в темне місце, а щоб не потрапляли сонячні промені, ідеальне місце відкрита підлоги на кухні. Відкривають банку на 6-7 день. До цього часу гриб повинен зародитися.
Через 5-7 днів відкрийте марлю, на поверхні напою повинна бути тонка плівка, яка говорить про те, що гриб успішно зародився. Тоді ж з’явиться сильно виражений запах оцту, але переживати не варто — він ще раз підтверджує успішний розвиток грибного тіла. Більш того, запах швидко зникне.
Якщо цього не відбулося …
Якщо через 7-10 днів замість тонкої пленочки в банку, і запаху оцту Ви побачили осередки знайомої цвілі і характерний запах … чайний гриб загинув, і в банку щосили розвивається букет хвороботворних грибів … Виростити чайний гриб не вийшло, починайте заново.
Якщо перші два тижні пішли успішно, чайний гриб зародився і розвивається добре , банку потрібно закрити знову марлею, і залишити гриб на 1-2 тижні, можна додати в банку холодного солодкого чаю грам 200 і залишити на 1,5-2 місяці, за цей час гриб помітно збільшиться в розмірах. Потім його потрібно акуратно вийняти, промити теплою водою і покласти в свіжозаварений солодкий чай, накрити марлею і поставити в тепле світле місце. Через 3-4 дні лікувальний напій буде готовий.
Показник правильного приготування напою — гриб знаходиться на поверхні. Якщо ж він опустився на дно банки, значить, на якомусь етапі була допущена похибка і гриб вмирає. Реанімувати його навряд чи вийде.

4 секрету — як доглядати за чайним грибом

Виростити чайний гриб з нуля досить копітка робота, і посуд і процес приготування повинен бути майже що стерильним. Але доглядати за чайним грибом так само не просто. Вивчіть 4 правила догляду і тоді Вам буде просто готувати цілющий напій, а не витрачати час на реанімацію гриба.
- Банку повинна стояти не в темряві, а на світлі, але не під прямими сонячними променями. Відкрита кухонні полку ідеальне місце.
- Температура при якій чайний гриб добре розвивається — 18-23 градуси. Якщо буде спекотніше, газований напій буде готовий вже через кілька годин, і якщо ви не будете встигати часто міняти чай, то гриб почне киснути і хворіти.
- Гриб потрібно періодично промивати. Навесні і влітку — раз в тиждень, якщо дуже жарко, раз в три дні. Взимку — раз на два тижні.
- Якщо гриб якийсь час не використовується, то його можна висушити і зберігати в такому вигляді до 6-8 місяців. Для цього медузоміцет промивають і викладають на суху поверхню, періодично перевертаючи до повного висихання. Як тільки гриб висох повністю, його можна прибрати в темне місце.

Як промивати чайний гриб

Цей процес досить легкий: в окрему ємність наливають воду кімнатної температури, на 3-4 хвилини поміщають туди гриб, а потім обережно промивають. Ємність, в якій зберігається напій (як правило, скляна трилітрова банка) також потрібно мити і стерилізувати.
Готовий чай зберігають 5-7 днів при температурі 18-20 градусів. До речі, в холодильнику процес бродіння триває, тому, поставивши напій в холодильник в надії зберегти його не кілька тижнів і місяців, ви тільки погіршить ситуацію: від тиску в ємності кришку може просто зірвати. В такому випадку кришку банки краще обмотати декількома шарами марлі. Якщо напій перетримати, він перетворюється в оцет. грибний оцет за своїми властивостями не поступається яблучному, напій вже не можна пити, але можна промивати їм волосся, робити компреси та ін.
Чайний гриб — незаперечна користь для організму
- Надає протимікробну дію.
- Нормалізує нервову систему, покращує сон і настрій.
- Знижує рівень холестерину і регулює кров’яний тиск, покращує циркуляцію крові.
- Виводить токсини з печінки, покращує мікрофлору кишечника.
- Підвищує імунну систему, полегшує перебіг багатьох хвороб: бронхіту, ангіни, застуди, ГРВІ.
- покращує загальне самопочуття під час менструації і клімаксу.
- Прискорює метаболізм.
- Збільшує стійкість до ракових клітин.
Багато хто звик пити чайний гриб з самого дитинства, будучи впевненими, що він несе в собі тільки цілющі властивості. Однак, мало хто замислювався, що чайний гриб може завдати шкоди нашому організму.

Шкода чайного гриба на організм — або ми неправильно п’ємо або неправильно приготували

Як вже зазначалося, процес приготування напою дуже складний, тому головні проблеми, чому гриб не виходить виростити, полягає в погано помитий посуд і неправильному виборі чаю.
Якщо сировина для напою було неякісним, то він може виявитися шкідливим. Вчені негативно відгукуються про цвілевих грибах аспергилл, які іноді виявляються в деяких партіях чаю. Ці цвілеві гриби дуже токсичні: викликають серйозні інфекції в легенях, особливо у людей з ослабленим імунітетом.
ЗАПАМ’ЯТАЄТЕ !!
Строго заборонено готувати напій в посуді з кераміки, так як це може привести до отруєння свинцем, який міститься в керамічному покритті. А заваривши напій в керамічному посуді, ви тільки збільшите ступінь окислення.
Чи не правильно підготовлена посуд також може завдати шкоди організму. Хвороботворні бактерії та пліснява можуть бути на чому завгодно: в самій банку, на вимірювальних приладах, ложках, воронках для переливання рідин.

Як пити чайний гриб при захворюваннях — увага!

з особливою обережністю потрібно пити напій і людям, які мають проблеми з емаллю зубів, оскільки в чайному грибі містяться кислоти, які можуть підвищувати чутливість емалі. У будь-якому випадку рекомендується полоскати рот водою після вживання чаю.
Чайний гриб не завжди поєднується з медикаментозними препаратами. Вчені прийшли до висновку, що одночасне вживання напою і ліків може або посилювати, або зменшувати дію останніх.
Шкода чайного гриба
Чайний гриб має протипоказання до вживання. Кому він може нашкодити?
- Не рекомендований напій людям, що страждають діабетом або грибковими захворюваннями.
- Не рекомендується вживати напій у великих кількостях, більш того абсолютно нерозбавленим.
- Занадто міцний варіант напою не слід пити автомобілістам безпосередньо перед тим, як вони сядуть за кермо.
Звичайно ж, не варто вживати чайний гриб при підвищеній кислотності шлункового соку, також, як і при виразці, особливо в період загострення. виняток може скласти напій, приготований на основі чаю з додаванням меду. Мед нейтралізує негативний вплив кислотних складових чайного гриба, виключаючи можливість загострень захворювання. Однак, сьогодні ніяк не досліджений момент заміни цукрового піску на мед. Зовсім невідомо, як змінюється при цьому хімічний склад отриманого напою.
Тому якщо ви не готові брати на себе відповідальність за приготування якісного напою, то краще придбати чайний гриб в готовому вигляді. Також не буде зайвим обмежити його вживання до 1-2 склянок на день. Незважаючи на шкоду, яку може завдати чайний гриб в деяких випадках, користь цього напою очевидна, про те, як правильно пити при різних захворюваннях ви можете прочитати тут …