Натуральний розчинна кава — що ви знаєте про цей напій, крім того, що він змушує серце битися сильніше, просвітлює пам’ять і дає відчуття бадьорості? Як проводиться розчинна кава,
Натуральний розчинна кава — що ви знаєте про цей напій, крім того, що він змушує серце битися сильніше, просвітлює пам’ять і дає відчуття бадьорості? Як проводиться розчинна кава, вся користь і шкода напою, які виробники дотримуються повного циклу виробництва, про все в статті нашого автора Антоніни.
Зміст
- 1 Технологія виготовлення
- 2 Розчинна кава — користь чи шкода, чого більше?
- 3 шкода розчинної кави
- 4 Розчинна кава без кофеїну що це?
- 5 Кращі виробники розчинної кави: ТОП 7
- 5.1 Carte Noire
- 5.2 Egoiste
- 5.3 Bushido
- 5.4 Tchibo
- 5.5 Jacobs Monarch
- 5.6 Jardin
- 5.7 Nescafe
Технологія виготовлення
Розчинна кава виготовляють із зерен кавового дерева. Шляхом технологічної обробки і обжарювання отримують напій, який повністю розчиняється у воді. Розчинна кава виробляють трьох видів:
- порошковий:
- гранульований.
- сублімований.
Порошкоподібний, або спрей-драйд отримують шляхом подрібнення кавових зерен, з частинок якого витягують розчинні речовини. Потім ці речовини фільтрують і сушать шляхом обдування гарячим повітрям. Ця технологія називається «сушка розпиленням». Даний вид є найдешевшим у виробництві в порівнянні з іншими.

Сублімований, або фриз-драйд — найдорожчий у виробництві серед всіх видів розчинних кави. Отримують шляхом заморожування кавового екстракту. Потім кавові кристали поміщають під вакуум, зневоднюють і дроблять на дрібні частинки. При такій технології виробництва кави зберігає натуральні і корисні речовини і має прекрасний смак і ароматом.

Розчинна кава — користь чи шкода, чого більше?

Існує безліч міфів про користь і шкоду розчинної кави. Однозначно стверджувати, що він шкідливий або корисний не можна. Навіть проведення численних досліджень не допомогло прийти до спільної думки. У різних людей наслідки від вживання кави були різні. Це обумовлено індивідуальністю кожного організму і наявність будь-яких хронічних захворювань.
Безперечно, найголовніше гідність розчинної кави — швидкість приготування. У сучасному шаленому ритмі більшості людей, не більшим цінителям кави, рідко є час вранці обсмажувати, молоти зерна, а потім варити з них смачну каву. А для приготування розчинної потрібно всього лише залити його гарячою водою.
Є ще нечисленні плюси від вживання розчинної кави:
- завдяки великому вмісту кофеїну в напої, він здатний покращувати самопочуття у людей, які страждають від зниженого артеріального тиску.
- вживання кави підвищує в крові «гормон щастя» — серотонін. Саме тому цей напій так бадьорить нас вранці і піднімає настрій.
- в розчинній каві практично немає калорій, і його з твердістю можна назвати дієтичним, здатним знижувати вагу.

Шкода розчинної кави

Тепер розглянемо зворотну сторону медалі. Було встановлено, що розчинна кава викликає звикання більше, ніж зерновий. Людина може отримати психологічну залежність від цього напою, що призводить до зловживання. А як всім відомо, навіть у шоколаду є своя смертельна доза. Надмірне вживання може спровокувати розвиток ряду захворювань, особливо хронічних:
- розвиток гастриту і виразки через роздратування стінок шлунка і підвищення кислотності.
- проблеми з суглобами, так як напій вимиває кальцій та інші корисні речовини з організму.
- може спровокувати утворення целюліту, так як він здатний погіршувати процес обміну речовин в організмі.
- порушення в роботі нервової системи. «Бадьорить напій» у великій кількості може викликати підвищену дратівливість, безсоння, а також почуття тривоги і паніки.
- незважаючи на здатність підвищувати артеріальний тиск, кава згубно позначається на роботі серцево-судинної системи і може спровокувати захворювання серця.
- може викликати зневоднення організму, так як підвищений вміст в ньому кофеїну підсилює сечогінний ефект.
Розчинна кава без кофеїну що це?
Багатьом в зв’язку з проблемами зі здоров’ям заборонено вживання кофеїну. Тому вже давно була освоєна технологія виробництва кави без кофеїну. Він не впливає на нервову систему, а його смак нічим не поступається звичайному заварному. Виробники випускають його теж в трьох видах: порошковий, гранульований і сублімований.

- Витяг кофеїну за допомогою етилацетату. Це самий бюджетний спосіб, який застосовується для вилучення кофеїну із зерен. При такому методі кавові зерна спочатку обробляють потоком гарячої пари, потім поміщають в розчин етилацетату. Після витримки певного часу зерна промивають водою і пускають далі в виробництво.
- Витяг кофеїну вуглекислим газом. Така технологія передбачає обробку зерен гарячим повітрям і приміщення на кілька годин в ємність з вуглекислим газом під тиском. Потім зерна проходять стадію фільтрування від кофеїну. Але такий метод вилучення менш ефективний, так як зберігається залишковий кофеїн.
- Замочування гарячою водою. Самий витратний і найдієвіший спосіб вилучення кофеїну. При ньому зелені кавові зерна заливають гарячою водою і дають повністю охолонути. Потім отриману воду пропускаю через фільтри, витягуючи кофеїн і зберігаючи інші корисні компоненти. Потім знову цю воду нагрівають і заливають зерна. Проробляють дану процедуру до шести разів.
Кращі виробники розчинної кави: ТОП 7
Наш ринок так і рясніє пропозиціями розчинної кави в різних цінових категоріях. Ми розглянемо 7 самих перевірених і якісних брендів, щоб допомогти Вам зробити правильний вибір.

Carte Noire

Бренд французького сублімованого кави, по запаху і смаку нічим не поступається звареного в кавомашині. Виготовляється з елітних сортів арабіки, має впізнаваним і неповторним смаком.
Egoiste

Бренд московського кавового будинку «Хорс’». Сам кави виробляється на заводах Європи, в основному Німеччині і Швейцарії, з добірних зерен арабіки. В основному проводиться за принципом «мелений в розчинній». Це допомагає зберегти унікальний смак і аромат.

Bushido

Японський бренд розчинної кави. Саме виробництво розташовується в Швейцарії. Цей напій визнаний екологічно безпечним, в ньому відсутні ароматизатори і підсилювачі смаку. Виробляється в декількох видах сортів, кожен з яких володіє яскравим смаком і особливим присмаком.
Tchibo

Марка відомого німецького кави. Чібо найбільший світовий виробник натуральної кави з кращих сортів кавових зерен, які обсмажуються, перемелюють і змішуються між собою за фірмовими рецептами. Це дозволяє досягти унікального смаку і приємного аромату.

Jacobs Monarch

Широко відомий бренд, заснований в Німеччині. На російському ринку він став лідером продажів. Jacobs пропонує широкий вибір на будь-який смак і гаманець. Виготовляється з різних сортів зерен, характерна особливість кави Якобс, кислинка напою.
Jardin

Спільна російсько-швейцарська марка. Матеріали з кращих сортів арабіки з усього світу. Завдяки особливій технології обсмаження і унікальному змішуванню сортів, виходить приготувати каву з різними яскравими смаками і м’яким післясмаком. В асортименті кава різного ступеня фортеці. Про це говорить маркування на упаковці.

Nescafe

Найбільша в світі марка кави з дуже широким асортиментом, заснована в Швейцарії. Використовують у виробництві добірна сировина з Бразилії, Колумбії, Нікарагуа, Гватемали. Серед представлених на ринку видів можна знайти кави різний по фортеці, ароматів, починаючи з солодкого карамельного і закінчуючи терпким і гірким.
Пити чи не пити розчинну каву, безумовно, кожен буде сам. Якщо ви, як і я фанат цього напою, нам все ж слід дотримуватися обмежень, 2 чашечки ароматного напою в день. Пишіть, діліться своїми враженнями, чекаю ваших коментарів, з повагою Антоніна.