Моє знайомство з домашньою горілкою сталося за часів юності, в 1985 році, коли дільничний невідомо звідки витягнув у моєї бабусі 3 банки самогону і розбив і їх прямо
Моє знайомство з домашньою горілкою сталося за часів юності, в 1985 році , коли дільничний невідомо звідки витягнув у моєї бабусі 3 банки самогону і розбив і їх прямо на вулиці … на моє здивоване запитання: — «Навіщо нам самогон?», бабуся відповіла ─ «це не для пияцтва, це найкращі ліки від душевної туги і тілесної хвороби ». Я зберегла старовинний рецепт і вже через 10 років почала готувати самогон сама і переконалася — це кращий антисептик, найкраща основа для лікувальних настоянок і гідний конкурент «Смірнофф» на святковому столі.
Зміст
- 1 Самогон з картоплею — рецепт
- 2 Готуємо брагу
- 3 Процес приготування
- 3.1 Як приготувати клейстер
- 3.2 Який брати фільтр
- 4 Що я отримую
Самогон з картоплею — рецепт
я роблю горілку кілька разів на рік, тому завжди ставлю 40 літрів браги, з якої отримую 9 літрів 55-градусного самогону. Для виготовлення буде потрібно:
- 1,5-2 кг. картоплі, бульби середнього розміру.
- 300 гр. томатної пасти.
- 400 гр. м’яких спиртових або пивних дріжджів.
- 7 кг. цукру.
- 28 літрів води.
Важливо!
Моя сусідка поскупилася і замість картоплі взяла картопляні очистки, припустивши, що брага настоїться і на очистках. Не робіть цього, замість 9 літрів горілки ви отримаєте не менше 8 і вона буде характерного запаху.

Готуємо брагу

Від того, наскільки правильно ви зробите брагу , безпосередньо залежить якість самогону, важлива і температура в кімнаті, де буде стояти ємність, не менше 18 і не більше 22 градусів. Я роблю брагу відразу в робочій виваренню (великій каструлі) яку потім і ставлю на плиту для перегонки. Покроково готуємо брагу.
- Наливаємо в виварку 27 літрів трохи теплої води, можна з під крана.
- Висипаємо цукор, дріжджі, розмішуємо.
- Картопля ретельно миємо, що не чистимо, ріжемо на 4 частини, висипаємо в каструлю.
- 300 гр. томатної пасти розводимо 500 гр. води і виливаємо в виварювання.
Закриваємо каструлю поліетиленом, обв’язуємо поліетилен по краю еластичним бинтом. Я використовую товсту гумову стрічку. В процесі бродіння поліетилен почне підніматися, якщо буде обв’язаний погано, його зірве. Накриваю виварку старою ковдрою і чекаю 4-5 днів. На спиртових дріжджах брага буде готова на 4 день, якщо ви візьмете пивний субстрат, доведеться почекати ще добу.
В процесі бродіння ви помітите, що поліетилен підніметься куполом, потримається добу, і спаде. Після спаду купола через 12 годин можна готувати горілку.
Важливо!
Не можна відкривати поліетиленову накидку на каструлі, цим ви знизите фортеця майбутнього напою.

Процес приготування

Процес приготування класичний, я не використовую сучасні апарати з великою кількістю перехідників. Все просто.
- Каструля ставиться на плиту (тут потрібно чоловіча сила).
- Накривається кришкою з отвором.
- По периметру обмазується хлібним клейстером.
- у отвір вставляється перехідна трубка, яка подає пари в змійовик.
- Все місця з’єднання герметично обмащуються клейстером.
- На змійовик подається система охолодження, простіше кажучи приєднуються патрубки циркуляції холодної води.
- На вихідну трубку надаватися фільтр. Який би чистою була брага, спиртові смоли в напій потрапити не повинні.
Повний приготування домашньої горілки займає не менше 5 годин. Виварювання ставлю тільки на газову плиту, щоб швидко відрегулювати вогонь. Перші 10 хвилин нагріваю каструлю на повному вогні з усіх конфорок. Потім знижую вогонь. Коли до закипання залишається (за часом) 5 хвилин, включаю найменший вогонь на 2 конфорках.
Важливо!
Краще трохи почекати з нагріванням браги, ніж почати розігрівати занадто інтенсивно, якщо через перехідник замість спиртового пара піде брага — ви зіпсували весь процес.
Як приготувати клейстер
З одного буханця житнього хліба (вага буханця 800 гр.) ретельно вибрати весь м’якуш, приблизно 600 гр. Розім’яти хліб в емальованому мисці до крихт.
Важливо!
Для клейстеру потрібен тільки свіжий хліб, сухарі або твердий, черствий хліб не підходить. Житній хліб можна замінити ячмінним, але не пшеничним.
Хлібні крихти залити 50 гр. теплої води і починати ретельно вимішувати. Місити до тих пір, поки хліб не придбає консистенцію щільного тіста. Якщо будете бачити, що крихти сухі, збризкуйте клейстер водою і заважайте далі. Важливо не перелити воду, щоб з клейстеру не текла зайва рідина.

Який брати фільтр

Оскільки рецепт домашній, то і для фільтра використовую те, що завжди є в домашній аптечці. Беремо стерильний бинт, складаємо в 4-6 шарів, формуємо ковпак і нав’язуємо його на трубку з якої буде виходити самогон.
Я готую один фільтр, і мені його вистачає на весь процес. Після того, як закінчується перегонка, бинт набуває світло-жовтий відтінок.
Важливо! Після того, як ви закінчите приготування і розберете нехитрий апарат, ретельно промийте всю систему від спиртових масел і смол харчовою содою.
Що я отримую
Через 5 годин процес перегонки завершено. Стабільно я беру з виварювання 9 літрів самогону. Перевіряю фортеця прямо в трилітровій банці. Перша банку має міцність 90 градусів, друга 60, третя 30.

В цьому рецепті мені дуже подобається те, що горілка практично не має характерного самогонного запаху. Напій м’який, ідеально підходить для настоянок. Іноді в банку додаю апельсинову цедру, а при подачі на стіл наливаю свою горілку в красиву імпортну пляшку, і за 20 років ще ніхто не повірив, що домашній самогон може бути таким смачним. Хто вважає так само, прошу, діліться своїм досвідом.