Секрети продуктів

Рослинна олія: якої шкоди здоров’ю може нанести «самий здоровий продукт», як вибрати для смаження і салатів, користь для організму

Рослинна олія давно завоювало статус «самого корисного і безпечного». Його вживають в салатах, використовують для смаження і випічки. Велику популярність здобуло і в косметології, якщо під рукою

ТЕРМІНОВІ НОВИНИ:

Рослинна олія давно завоювало статус «самого корисного і безпечного». Його вживають в салатах, використовують для смаження і випічки. Велику популярність здобуло і в косметології, якщо під рукою немає ефірного, красуні використовують рафінована соняшникова та відзначають хороший результат після косметологічних процедур.

Але не всі розуміють, що рослинна олія дає нашому організму не тільки користь, але може завдати шкода, ось про це всім і поговоримо. Як вибрати рослинна олія, який склад у соняшникової та кукурудзяної, скільки і кому можна їсти, як використовувати для масок, масажу і компресів, вся користь і шкода.

ЦІКАВІ НОВИНИ

Зміст

  • 1 соняшникова олія користь і шкода для організму
    • 1.1 рослинна олія — ​​однозначний шкоду
    • 1.2 Склад
  • 2 Кукурудзяна олія користь і шкода
    • 2.1 шкода кукурудзяної олії
    • 2.2 Склад кукурудзяної олії
  • 3 Яке масло використовувати для смаження
  • 4 Що таке канцероген
  • 5 Рослинна олія — ​​про що бреше етикетка
  • 6 Який буває віджимання
  • 7 Рослинна олія в косметології: для масок, компресів, при масажі

соняшникова олія користь і шкода для організму

Напевно, немає такої господині, на столі якої відсутній соняшникову олію. Соняшник вирощують на багатьох полях нашої країни, а виготовлення масла — процес давно відпрацьований. Воно використовується для приготування страв, в медицині, косметології. Але чи корисно воно чи завдає шкоди організму?

ЦЕ ВАЖЛИВО:

Рослинна олія: якої шкоди здоров'ю може нанести «самий здоровий продукт», як вибрати для смаження і салатів, користь для організму
Соняшникова багате корисними речовинами, легко засвоювані організмом. Тому користь від нього очевидна. Всі корисності соняшникової:

  • профілактика шкірних захворювань.
  • лікування хвороб дихальних шляхів.
  • лікування рахіту у дітей.
  • зміцнення імунітету.
  • захист від ризику розвитку пухлинних захворювань.
  • очищення організму від холестерину.
  • хороша робота кровообігу мозку.
  • підтримку здоров’я серцево судинної системи.
  • збереження здоров’я зубів, нігтів, волосся.
  • активізується боротьба клітин зі старінням організму.
  • підтримка здорового шлунково-кишкового тракту під час вагітності.
  • поліпшення зору і профілактика катаракти.
  • нормалізація гормонального фону.

Рослинна олія — ​​однозначний шкоду

соняшникова, так само як і будь-яке інше рослинне масло починає завдавати шкоди організму при його нагріванні. Після гарячої обробки, в продуктах концентрується небезпечні канцерогенні речовини, що збільшують ризик онкологічних захворювань. Тому зловживати смаженими стравами не варто, а після кожної порції смаження необхідно видаляти масло і мити сковороду. Добова норма споживання свіжого масла для дорослої людини становить не більше двох столових ложок.

ХОТ НОВИНИ:

Рослинна олія: якої шкоди здоров'ю може нанести «самий здоровий продукт», як вибрати для смаження і салатів, користь для організму
Людям з проблемами жовчного міхура цей продукт варто вживати з обережністю, так як він жовчогінний. Для огрядних людей слід враховувати високу калорійність. З обережністю варто ставитися до соняшниковій олії особам, що страждають на алергію на амброзію і хворим на діабет 2-го типу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь молока для організму людини що ви не знали

НЕЙМОВIРНI НОВИНИ:

Надмірне вживання олії, через вміст омега 6 жирних кислот, може викликати у жінок в період менопаузи поста рак молочної залози, у чоловіків — пухлина передміхурової залози.

ВАЖЛИВО

у жителя мегаполісу спостерігається надлишок такої корисної кислоти як Омега 6. Будь-яка неправильна концентрація жирних кислот призводить до утворення холестеринових бляшок і швидкого старіння організму .

Склад

в соняшниковій олії відсутні вуглеводи і білки, в ньому лише жири і такі корисні елементи:

ГОРЯЧІ НОВИНИ:

  • легко засвоювані рослинні жирні кислоти, необхідні організму для формування клітин і нормального функціонування нервової системи. Основні це різновиди Омега 6, лінолева (до 60%), олеїнова (до 40%), а інших кислот менше 1%.
  • вітамін А — підтримує здоров’я нігтів, волосся, зубів і всієї кісткової системи.
  • D — допомагає засвоюватися кальцію, тому він дуже корисний для зміцнення кісток дітей, профілактики розвитку остеопорозу, хорошої роботи травної та ендокринної системи.
  • вітамін Е, будучи потужним антиоксидантом, координує роботу нервової системи , покращує пам’ять, зміцнює серцевий м’яз, статеві залози, допомагає в боротьбі зі старінням, покращує циркуляцію крові, знижує кров’яний тиск, нормалізує репродуктивну систему.
  • К — нормалізує в’язкість крові, попереджає внутрішні кровотечі.
  • інулін покращує обмін речовин і зміцнює імунітет.
  • фосфоліпіди покращують роботу клітин головного мозку, захищають від розвитку атеросклерозу, беруть участь в побудові клітин.

В залежності від місця зростання соняшнику і умов його вирощування, склад може змінюватися.

Рослинна олія: якої шкоди здоров'ю може нанести «самий здоровий продукт», як вибрати для смаження і салатів, користь для організму
Корисні властивості соняшникової олії поширюються на свіже, нерафінована. Перероблене рафінована олія позбавлене цих корисностей, і непомірне його кількість може завдати шкоди організму. Тому для салатів використовуються нерафіновані олії холодного віджиму.

Кукурудзяна олія користь і шкода

Кукурудзяна не так популярно в кулінарії як соняшникова, але воно теж корисне, і використовується для:

  • нормалізації кислотності шлунка.
  • стимуляції жирового обміну при зниженні ваги і підтримки здоров’я в періоди голодування.
  • виведення шлаків, нормалізації мікрофлори кишечника, проносного ефекту, профілактики геморою.
  • засвоєння фосфору, зміцнення волосся і нігтів.
  • попередження старіння шкіри, підтримки водного балансу в тілі.
  • нормалізації згортання крові.
  • поліпшення мозкової активності, регуляції тиску і температури тіла.
  • поліпшення гормонального фону у чоловіків, підвищення фізичної витривалості і статевої сфери.
  • для омолодження жінок, зволоження шкіри, зняття запалення, усунення в’ялості шкіри і дрібних зморшок.
  • нормалізації збитого жіночого циклу, г ормонального фону у жінок, комфортного протікання вагітності, полегшення симптомів при клімаксі.
  • розвитку здорової дитини в утробі матері.
  • поліпшення смаку молока у годуючих матерів і поліпшення здоров’я матері в період годування.
  • зміцнення кісткової системи організму, що росте дітей.

Вживати масло можна невеликими порціями — 1-5 ложок в день без шкоди для здоров’я.

Рослинна олія: якої шкоди здоров'ю може нанести «самий здоровий продукт», як вибрати для смаження і салатів, користь для організму

Шкода кукурудзяної олії

Кукурудзяна олія в рідкісних випадках викликає непереносимість, але все ж є деякі протипоказання до його застосування:

  • жовчнокам’яної хвороби .
  • тромбози і підвищене згортання крові.
  • гострі захворювання шлунково-кишкового тракту.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Масло обліпихи - що приховує жовта ягода, корисні властивості і протипоказання, як приготувати і приймати для краси і молодості

Головне не зловживати жирним кукурудзяним маслом, пам’ятати про його калорійності. Інших протипоказань немає. При тепловій обробці масло не виділяє шкідливих речовин, тому його можна використовувати для приготування дієтичних страв і дитячого харчування.

Рослинна олія: якої шкоди здоров'ю може нанести «самий здоровий продукт», як вибрати для смаження і салатів, користь для організму

Склад кукурудзяної олії

Масло з кукурудзяних качанів не саме багате за складом, але воно корисно і легко засвоюється організмом.

До складу входять:

  • вітамін Е, що уповільнює процес старіння, зміцнює стінки судин, запобігає освіту і сприяє розсмоктуванню тромбів.
  • вітаміни групи В, відповідають за роботу нервових клітин, покращують роботу серцевого м’яза.
  • РР покращує мікроциркуляцію крові.
  • провітамін А є корисним в лікуванні очних хвороб, захворювань шкіри, різних інфекцій, а також прискорює процес загоєння ран.
  • вітамін К бере участь в обміні речовин в сполучної тканини і кістках, а також в засвоєнні організмом кальцію. .
  • жирні кислоти зміцнюють імунітет і допомагають організму протистояти інфекційним і вірусним інфекціям.
  • лецитин сприяє очищенню організму від шкідливого холестерину.
  • натрій, залізо, фосфор, хром , йод.

Яке масло використовувати для смаження

для смаження використовуються рафіновані олії, які мають блідо жовтий або навіть прозорий колір. Зі складу шляхом рафінування і очищення вилучені більшість вітамін і корисних мікроелементів. Але при нагріванні масла вже до температури 140 градусів, всі ці речовини тож розпадаються, перетворюючись в канцерогени. Тому чим менше вітамінів в маслі спочатку, тим краще.

Крім цього рафінована очищене масло при смаженні не дає гару, диму, продукти не підгорає.

Рослинна олія: якої шкоди здоров'ю може нанести «самий здоровий продукт», як вибрати для смаження і салатів, користь для організму
ВАЖЛИВО

Щоб знизити утворенню канцерогенів на сковороді під час смаження рослинне масло необхідно наливати на гарячу сковороду і ніколи на холодну.

Що таке канцероген

Багато з нас помилково думають . Що канцероген це така речовина, яка утворюється тільки під час перекипання рослинного масла. Багато хто називає канцерогеном залишки пригоріла масла на сковороді. Давайте звернемося до Вікіпедії.

«За визначенням експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я,« канцероген — це агент, який в силу своїх фізичних або хімічних властивостей може викликати незворотні зміни і пошкодження в тих частинах генетичного апарату, які здійснюють контроль над соматичними клітинами » (Джерело

Рослинна олія: якої шкоди здоров'ю може нанести «самий здоровий продукт», як вибрати для смаження і салатів, користь для організму
Після того як рослинна олія кипить протягом 10 хвилин (температура кипіння нерафінованої олії 177 градусів, рафінованого 204) його склад змінюється і концентрація агентів, які викликають рак складає 10%, при кожному повторному нагріванні концентрація канцерогенів буде збільшуватися.

Рослинна олія — ​​про що бреше етикетка

Подивіться уважно ось на такі маркування, які часто зустрічаються на етикетках рослинних масел.

Рослинна олія: якої шкоди здоров'ю може нанести «самий здоровий продукт», як вибрати для смаження і салатів, користь для організму
Це все даремна інформація, яка не має ніякого відношення до якості. Розбираємо докладно.

  1. Містить вітамін Е . Запам’ятайте, все масла (без винятку містять вітамін Е ) це не перевага, а особливість продукту.
  2. Без холестерину . Рослинні масла не містять холестерин апріорі. Якщо ви страждаєте високим холестерином подивіться рецепти, як знизити холестерин швидко тут …
  3. Без ГМО . Свіч олнух і кукурудза настільки поширені на території країни і дають стабільно високий урожай, що піддавалися генної інженерії.
  4. Без барвників і консервантів . В маслах барвники не розчиняються, їх там бути не може.
  5. Перший віджим . Всі масла першого віджиму.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Квашена капуста - як є для схуднення, користь і шкода капустяної дієти, рецепти для шкіри

А ось на що дійсно потрібно звертати увагу це на маркування: — «Холодне пресування».

Рослинна олія: якої шкоди здоров'ю може нанести «самий здоровий продукт», як вибрати для смаження і салатів, користь для організму
Це найпродуктивніша і безпечна технологія переробки насіння, яка зберігає в складі масла всі вітаміни і корисні властивості.

Який буває віджимання

Рослинна олія отримують трьома способами:

  1. холодний віджимання.
  2. гарячий віджимання.
  3. способом екстрагування.

При холодному віджиманні насіння соняшнику або кукурудзяні зерна нагрівають до 60 градусів і пресують. Маса, проходячи через систему пресів, подрібнюється і виходить рослинне масло холодного віджиму.

Гаряче пресування передбачає нагрів сировини до температури 100-120 градусів. При такій температурі багато корисних речовин пропадають. Подивіться таблицю закипання або димлення масел, після граничної межі масло стає не просто марним, але в багатьох випадках шкідливим.

Екстракційний спосіб передбачає вилучення олії з насіння або кукурудзяних качанів шляхом хімічної обробки сировини. Обробляють рослинну масу розчинниками, на виході отримують масляну рідину без смаку, запаху і осаду, ну і відповідно без користі для організму.

Рослинна олія: якої шкоди здоров'ю може нанести «самий здоровий продукт», як вибрати для смаження і салатів, користь для організму

Рослинна олія в косметології: для масок, компресів, при масажі

Рослинні масла широко використовуються в косметології. Ці дари природи незамінні, якщо ви хочете якомога довше залишатися красивою, важливо вибрати якісний склад і дотримуватися пропорції.

Рослинна олія: якої шкоди здоров'ю може нанести «самий здоровий продукт», як вибрати для смаження і салатів, користь для організму
Для шкіри застосовуються такі методи.

  1. При наявності пігментних плям на них наносять маску з соняшниковою нерафінованою (краще касторовою) олією, поверх якого накладається пюре з подрібнених свіжих фруктів.
  2. Маска для обличчя від дрібних зморшок масло змішується з яєчним жовтком і натуральним медом, наноситься на 20 хвилин , потім змивається теплою водою.
  3. Для збереження пружності шкіри рук і фортеці нігтів роблять 15-хвилинні ванночки з теплого масла з додаванням 3-5 крапель йоду, потім надягають х рукавички на ніч.
  4. у комбінації з ароматичними маслами використовується для проведення антицелюлітних і оздоровчих сеансів масажу.

Рослинна олія це унікальний продукт, який обов’язково потрібно включити в свій раціон. Користь від масла незаперечна, а ось шкоди завдає старе масло, якщо його вживати в необмежених кількостях, і звичайно неякісні масла, які виготовлені з порушеннями технології.

Детально про лляній олії можете прочитати тут, що вам дасть касторове масло матеріал тут, яке масло краще використовувати для волосся всі подробиці тут. Пишіть, не залишайтеся байдужими, з теплом команда «Наші автори».

============================= ===========

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Черня редька: користь і шкода для організму, рецепти приготування

elena elena

Користь винограду для організму жінки — що ви не знали про сонячної ягоді, коли і скільки їсти вагітним, для оздоровлення

elena elena

Чайний гриб як пити при різних захворюваннях, що лікує напій, рецепти і дози

elena elena

Користь молока для організму людини що ви не знали

elena elena

Масло обліпихи — що приховує жовта ягода, корисні властивості і протипоказання, як приготувати і приймати для краси і молодості

elena elena

Що Ви не знали: куркума — протипоказання і побічні дії, користь і шкода для організму, як і коли вживати спецію

elena elena

Як виростити чайний гриб в домашніх умовах, зробити лікувальний напій, правила догляду

elena elena

Яблучний оцет застосування в народній медицині — що Вам треба знати

elena elena

Розчинна кава — отрута або напій богів? Користь і шкода для організму, технологія приготування розчинної кави. ТОП-7 перевірених виробників

elena elena

Залишити коментар