Зміст
- 1 Скажи мені, якого ти кольору …
- 2 Де шукати лісового богатиря
- 3 Федот, та не той
- 4 їсти чи не їсти?
- 5 Збір білих грибів: відео
Скажи мені, якого ти кольору …
Навіть ті, хто зовсім не розбирається в різновидах грибів, напевно зможуть описати, як виглядає білий гриб: такий собі Здоровячок з коричневою капелюшком на товстій ніжці білого кольору. Саме так його зазвичай зображують на малюнках. Однак мало-мальськи досвідчені грибники знають, що виглядати білий гриб може по-різному — це залежить і від віку, і від місця зростання.
- У ялинових лісах білі гриби мають буро-коричневу гладку капелюшок і досить довгу товсту ніжку.
- У соснових — зустрічаються екземпляри з темно-фіолетовою капелюшком, і під шкіркою м’якоть їх часто має темно-червоний відтінок.
- У дубових лісах капелюшки грибів сіруваті, іноді в світлу цяточку.
- у березняку капелюшки грибів світлі, майже одного кольору з ніжкою.
Насиченість забарвлення гриба залежить і від того, в наскільки освітленому місці він виростає — чим менше там сонячних променів, тим світліше колір.
Молодий білий гриб
Форма капелюшка гриба опукла (у молодих грибків вона схожа на кулю, у зрілих краю капелюшки загинаються вже не так сильно) . М’якоть грибочки досить щільна, у молодих — біла, у старих з легкої жовтизною. Ніжка у білих грибів світла, зазвичай з сітчастим малюнком, у зовсім молодих екземплярів вона майже кругла, з часом стає більш подовженою, що розширюється донизу.
Де шукати лісового богатиря
Білими грибами зазвичай багаті старі моховиті, але не сирі ліси. Втім, і в лісі з піщано-глинистої грунтом можна зібрати хороший урожай. Люблять ховатися лісові красені під опалим листям і хвоєю, під деревами, в невисокій траві. А ось де точно шукати їх не варто, так це в густих сирих хащах, в заболоченій місцевості, в заростях високих трав, на відкритих сонцю галявинах — такі місця вони не люблять. Ростуть гриби цілими родинами: знайшли один — шукайте поблизу ще кілька.
Великий врожай білих грибів приносить тепле літо з помірною кількістю опадів. Надлишку вологості і різких перепадів температур вони не люблять. У надто спекотне літо білі гриби частіше трапляються червиві.
- Якщо літо вдалося жарким, шукайте гриби поблизу дерев, в низинах, в траві.
- Якщо погода переважно дощова — на височинах , де сухіше.
Період збору білих грибів — з червня і приблизно по жовтень — до похолодання. Вважається, що з’являються білі гриби приблизно в той же час, що і мухомори, і вважають за краще вони приблизно однакові місця. У досвідчених грибників є прикмета: знайшов мухомор — шукай поруч і білі.
Важливо! Збирайте гриби правильно, щоб не пошкодити грибницю. Акуратно зрізайте ніжку в нижній її частині. Можна викручувати її з землі.
Федот, та не той
Білий гриб легко сплутати з жовчним грибом, зовні схожим, але неїстівним. Звертайте увагу на такі особливості:
- Зворотний бік капелюшки у білого гриба жовтувата, у жовчного — ніби з брудним нальотом.
- Ніжка жовчного гриба зазвичай має не світлий, а темний сітчастий візерунок .
- М’якоть білого гриба — біла або трохи жовтувата, у жовчного вона рожева.
- Жовчний гриб матиме неприємний гіркий смак.
Будьте уважні, щоб не набрати неїстівних грибів
Зустріли дивний «білий гриб» червоного відтінку? Обійдіть і його стороною — це так званий «сатанинський гриб», теж неїстівний. Щоб остаточно переконатися в тому, що знахідку не місце в корзині, розламати або розрізати м’якоть — у сатанинського гриба місце зрізу посиніє або почервоніє.
Рада. Розмір капелюшки білого гриба може досягати 25 см в діаметрі, але занадто великі гриби-переростки через надлишок в них клітковини важко засвоюються організмом. До того ж вони часто бувають червивими. Самі підходящі для збору екземпляри — з капелюшком діаметром близько 5 см.
Їсти чи не їсти?
Білий гриб хороший своїми смаковими якостями. Якщо в свіжому вигляді він має слабкий аромат, то під час приготування знаходить насичений грибний запах і смак. Гриби смажать, варять, солять, сушать. До речі, якщо калорійність сирих, смажених або маринованих грибів всього 22-26 кКал (на 100 г), то у сушених вона 286 кКал. Концентрація білка в сушені гриби дуже висока, так що страви з них на рідкість поживні.
Цінні білі гриби вмістом корисних елементів:
- вітамінів А, В1, С, Д.
- рибофлавіну (він важливий для здоров’я щитовидної залози, шкіри, волосся, нігтів).
- полісахаридів і сірки володіють протипухлинними і протиінфекційними властивостями).
- лецитину (перешкоджає відкладенню холестерину, корисний для судин).
- ерготионеїн (важливий для здоров’я печінки, нирок, очей).
- β-глюкана (підтримує імунну систему).
Але є у грибів і пара істотних мінусів.
- Це важко засвоюється їжа — в першу чергу через високий вміст хітину. Тому гриби не слід давати дітям до 12 років — в дитячому організмі ще не виробляються достатньої кількості ферментів для їх перетравлення.
- Гриби, і не тільки білі, активно вбирають шкідливі речовини із зовнішнього середовища, в тому числі радіоактивні. Тому урожай, зібраний в екологічно неблагополучних місцях (близько промислових об’єктів, у автотрас), може бути буквально отруйним.
На дворі літо або осінь? Значить, беріть на замітку наші інструкції — і вперед, на грибне полювання!