Зміст
- 1 Корисні властивості
- 2 Де і яким чином ростуть лисички
- 3 Характерні особливості їстівних грибів
- 3.1 колір капелюшка лисичок
- 3.2 Розмір грибний капелюшки, її форма
- 3.3 Вид грибний пластини
- 3.4 Характеристика м’якоті гриба
- 3.5 Особливості ніжки
- 3.6 Грибні суперечки
- 4 Поради грибників
- 5 Як збирати лисички: відео
Корисні властивості
Лисички дуже корисні для здоров’я людини. Вони містять у собі велику кількість мінеральних речовин, вітамінів і амінокислот. З цих грибів готують не тільки смачні страви, їх також використовують для виготовлення лікарських засобів.
Використання лисичок в лікувальних цілях:
- витяжка з цих грибів застосовується в процесі лікування гепатиту С і хвороб печінки.
- їх корисні речовини активно допомагають боротися з очними захворюваннями і ожирінням.
- вживання лисичок призводить до активного виведенню радіонуклідів з організму людини.
- компоненти грибів іноді застосовуються для виготовлення антигельмінтних ліків і т. д.
лисички ростуть в змішаних і хвойних лісах
Де і яким чином ростуть лисички
Сама відповідна територія для зростання лисичок — ліси, особливо змішані і хвойні. Найчастіше вони зустрічаються в місцях з підвищеною вологістю: у моху, м’якій підстилці з опалого листя або хвойних голок, поруч з згнилі деревами або на валежнике. Період їх активного появи — серпень-листопад. Ці гриби дуже рідко ростуть по одному, найчастіше їх можна зустріти у вигляді великих груп. Потрапити на таку грибну полянку- справжнє щастя для мисливця!
Характерні особливості їстівних грибів
Щоб при зборі грибів не помилитися, потрібно обов’язково знати всі характерні особливості, які вкажуть на їстівність лисичок. До них відносяться:
- колір капелюшки.
- форма і розмір капелюшки.
- вид грибний пластинки.
- якість м’якоті.
- особливості ніжки.
- колір суперечка.
колір капелюшка лисичок
Капелюшок гриба — це перше, на що потрібно звертати увагу. Хибна лисичка завжди дуже яскрава і нерівно забарвлена (її краю світліше, ніж центральна частина).
Важливо! Хибна лисичка має яскраво-помаранчеву капелюшок, іноді вона може бути ще і помаранчевої з характерним бурим відтінком.
Для капелюшки їстівної лисички характерний світло-жовтий відтінок, який іноді може бути практично білим (або жовто-оранжевий). Її поверхня завжди гладка, але з рівним забарвленням.
Розмір капелюшки лисички — не більше 12 см
Розмір грибний капелюшки, її форма
Досвідчені грибники практично з першого погляду здатні відрізнити «правильну» лисичку від помилкової, для них досить тільки поглянути на форму і розмір капелюшки. Для їстівного гриба характерні невеликі капелюшки з діаметром до 12 см, що мають неправильну форму і хвилясті краї (у молоденьких вона опукла з загнутими вниз краями, яка з плином часу стає плоскою, а у старих — воронкообразная).
Важливо ! Помилкові лисички набагато миниатюрнее своїх їстівних «товаришів», їх капелюшки в діаметрі досягають всього лише 3-6 см. Вони мають акуратно закруглені гладенькі і рівні краї.
Вид грибний пластини
Ще один елемент відмінності — грибна пластинка. У їстівних лисичок вона:
- досить тонка.
- чиста.
- характерного оранжевого кольору.
- розгалужені.
- спускається на ніжку, але не переходить в неї.
Для помилкових характерні пластини:
- щільні (більш грубі).
- товсті.
- переходять у ніжку.
Характеристика м’якоті гриба
При зборі лисичок не варто забувати звертати увагу на їх м’якоть . У помилкових вона характерного жовтого кольору, який не змінюється при стисканні або натисканні, має неприємний аромат і пухку структуру.
Лисички дуже ароматні
Їстівна лисичка має приємний аромат, щільну м’якоть з білою серединою , але жовтуватою по краях. За смаковими відчуттями вона трохи кислуватий.
Особливості ніжки
Ніжка — ще один елемент, що дозволяє визначити хибність або їстівність лисички. У «правильних» грибів вона потовщена, але щільна і гладенька. Її колірна гамма не відрізняється від капелюшки (вона іноді може бути на кілька тонів світліше).
Важливо! Ніжка помилкових лисичок досить тонка, має яскравий оранжево-червоний відтінок, циліндричну форму і видимий роздільник з грибною капелюшком.
Грибні суперечки
По спорах також можна судити про грибах. Якщо вони виявляться білими, то краще відмовитися від подібних «делікатесів», щоб не назбирати помилкових. Якщо спори грибів мають жовтуватий відтінок, то сміливо беріться за роботу з наповнення кошика корисними осінніми багатствами.
Справжні лисички ніколи не бувають червивими
Поради грибників
Грибники, які мають багаторічний досвід «тихої »полювання, радять звертати свою увагу не тільки на зовнішність гриба, а й на наявність черв’яків в ньому. Так як «правильний» гриб містить в собі хітінманнозу, яка має антигельмінтні властивості, то він НІКОЛИ не буде вражений черв’яками.
Важливо! Лисички, уражені хробаками, завжди є хибними.
Лисички — одні з найсмачніших грибів, що ідеально підходять не тільки для маринування, а й для приготування різних страв. Обов’язково спробуйте ці ласощі, і вже від них не зможете відмовитися надалі.