Зміст
- 1 Принципи приготування
- 2 Використання мультиварки
- 2.1 Перший варіант
- 2.2 Другий спосіб
- 3 Приготування в мікрохвильовій печі
- 4 Хитрощі та поради
- 5 Згущене молоко в мультиварці: відео
Принципи приготування
Основне правило успішного приготування згущеного молока незалежно від рецепту — необхідність суворо дотримуватися технологію. Якщо допустити навіть незначне відхилення: змінити час готування, збільшити або зменшити необхідні складові або замінити їх іншими — це гарантує незадовільний результат.
Зазвичай для приготування в домашніх умовах згущеного молочного продукту використовуються однакові інгредієнти:
- Молоко. Бажано взяти домашнє або на крайній випадок придбати в супермаркеті продукт найвищої жирності. Використовувати молоко можна тільки свіже, інакше під час кип’ятіння воно згорнеться, і продукт буде безнадійно зіпсований. Крім того, молоко бажано брати незбиране.
- Сухе молоко. Це порошок, який отримують із звичайного молока, піддаючи його процесу сушіння. Вибирати необхідно тільки цілісний продукт, замінник теж не підійде.
Дотримуйтесь рецептуру при приготуванні згущеного молока
- Вершкове масло. Обов’язково свіже. Воно потрібне, щоб надати остаточного продукту необхідну жирність.
- Цукор. Замість нього в деяких рецептах пропонується використовувати пудру.
- Сливки. Як і при виборі молока бажано віддати перевагу домашнім. Якщо такої можливості немає, то підійдуть і вершки з магазину, головне — щоб вони мали високу жирність.
Процес приготування згущеного молока — це випарювання з змішаних інгредієнтів зайвої вологи. У виробничих умовах для цього застосовуються спеціальні агрегати. Оскільки вдома таких механізмів немає, раніше варили згущене молоко на плиті у звичайній, але обов’язково широкій каструлі. Сьогодні для цієї мети використовуються мікрохвильовки, мультиварки. Як в них зварити згущене молоко — про це далі.
Використання мультиварки
Варити згущенку можна декількома способами.
Перший варіант
підготувати по 200 г наступних інгредієнтів:
- Сухого молока. Якщо його замінити вершками — процес загустіння буде швидшим.
- Молока цільного (або жирністю 3,6%).
- Цукрового пудри.
Приготування: змішати всі складові до однорідного стану, щоб грудок не було, і перелити їх в чашу мультиварки. Включити режим «Суп» і довести до кипіння при відкритій кришці.
Увага! Якщо кришку закрити — молоко втече. Крім того, згущене молоко потрібно часто помішувати — це не допустить її пригорання.
Після того як згущене молоко закипить, вкинути масло (20 гр) і перемкнути мультиварку на режим «Випічка». Залишилося почекати 15 хвилин — і улюблене багатьма ласощі готові. Для отримання продукту більш густої консистенції, час варіння можна продовжити. Тепер залишилося охолодити отримане молоко і збити блендером, щоб надати масі однорідність.
Другий спосіб
Взяти в однакових кількостях (наприклад, по пів-літровій банці) цукрового піску, сухого і свіжого молока. Змішати сухі інгредієнти, а рідке молоко додавати по чуть-чуть — це допоможе уникнути появи грудок.
Коли маса змішається, вилити її в чашу мультиварки. На панелі пристрою вибрати програму, при якій відбувається кипіння: це «Гасіння», «Суп», «На пару» та інші. Час готування в них зазвичай набагато перевищує 15 хвилин, тому, необхідно почекати, поки маса закипить і відзначити 15 хвилин.
Згущене молоко можна швидко приготувати в мультиварці
Варити все це час, помішуючи масу , щоб вона не пригоріла, і не схопилися грудочки. Для отримання легкого карамельного відтінку згущеного молока варіння можна продовжити. Хоча процес не є складним або незрозумілим, можна переглянути відео, яке наочно продемонструє процес приготування.
Готовий охолоджений продукт розкласти по банках і зберігати охолодженим.
Приготування в мікрохвильовій печі
Ще один варіант згущеного молока — варене. Раніше, щоб отримати ніжну помадку бежевого кольору, варили ще не розкриту банку згущеного молока протягом 2-2,5 годин в каструлі з водою. Сьогодні цей процес займає всього 15 хвилин. Для цього необхідно мати мікрохвильову піч, потужність якої від 600 до 750 Вт, і вже готовий згущений продукт. Він може бути як домашнім, так і магазинним. У другому випадку головне — щоб він був якісним.
Секрет приготування наступний: вибрати посуд зі скла такої величини, щоб вилите в неї молоко займало 2/3 об’єму. Використовувати посуд з кераміки або силікону неприпустимо — вони для цієї справи не підходять.
Потім протягом 2 хвилин варити молоко, витягти посуд і добре вимішати продукт. Так повторювати ще 4-6 разів до того, коли маса придбає необхідної консистенції і колір. Йти в цей час від мікрохвильовки не варто: щоб уникнути непередбачених ситуацій, найкраще повністю контролювати весь процес.
Увага! Якщо згущене молоко не вийшла, то або початковий продукт був поганої якості і містив чимало добавок, або використовувалася піч малої потужності. У першому випадку виправити вже нічого не можна, а в другому — доварити масу до потрібного вигляду і смаку.
Хитрощі і поради
Кілька важливих зауважень від професіоналів допоможуть зварити дуже смачну згущене молоко і уникнути багатьох помилок:
- Якщо під час приготування з’явилося на молоці багато піни, можна усунути це, додавши трохи соди (на кінчику ножа на 1 л рідини).
Беріть тільки натуральне жирне молоко для згущеного молока
- Після охолодження готовий продукт сильно густіє, що потрібно враховувати при роботі. Якщо цього не сталося, і згущене молоко залишилася рідкою, значить, її НЕ доварити. Не варто і перетравлювати молоко, інакше вже через пару днів воно закрісталлізуется.
- Якщо в рецепті вказано, що необхідно використовувати пудру, не варто її змінювати на цукор — згущене молоко буде не дуже густий.
Рада. Особливу увагу необхідно приділити способу охолодження, оскільки це дуже впливає на якість готового продукту.
Так, при повільному охолодженні на поверхні згущеного молока з’являються кристалики цукру. Для отримання однорідності, як тільки завершиться процес приготування, ємність зі згущених масою необхідно поставити в холодну воду. Обов’язково — постійно помішувати. Коли продукт буде мати кімнатну температуру, його потрібно перелити в банку. Зберігати в холодильнику.