Зміст
- 1 Найкорисніший напій: варити або не варити?
- 2 Узвар: золота середина
- 3 Компот із сухофруктів
- 4 узвар із шипшини за рецептом Олексія Зіміна
- 5 Як варити компот з сухофруктів: відео
найкорисніший напій: варити або не варити ?
У кожної господині свої рецепти напою із сухофруктів. Вони можуть відрізнятися комбінацією інгредієнтів, екзотичними добавками і багатьом іншим. Але найбільше запитань задають на тему, скільки варити.
Недовга термічна обробка не дозволяє сухофруктам віддати максимум смаку. Зате такий спосіб дозволяє зберегти більшість корисних речовин. Компот, який залишають на вогні після закипання, набагато смачніше. Його можна зварити швидко, він підійде навіть грудничку, тому що всі небезпечні мікроби і бактерії гинуть в киплячій воді. Але тоді руйнується велика частина корисних речовин, що містяться в напої.
Самий ощадливий спосіб називається настоєм. При цій технології сухофрукти заливають гарячою водою і залишають заварюватися на ніч. Недолік його — довший процес приготування, смак його слабше виражений, і ми не маємо можливості врахувати різницю за часом приготування різних фруктів.
Якщо сухофрукти варити довго — вони втрачають корисні властивості
найрадикальніший спосіб — звичний нам компот, коли ми ставимо каструлю з усіма інгредієнтами на вогонь, чекаємо кипіння і варимо після нього. Але недолік рецепта — то, що ми втрачаємо багато корисних речовин, які руйнуються при тривалому кип’ятінні.
Увага! Якщо ви вирішили скористатися цим способом, врахуйте, що сухофрукти відрізняються за часом варіння. Важливо враховувати не тільки різновид, але і стан інгредієнтів. Абрикоси, висушені в домашніх умовах, звичайно набагато твердіше магазинної кураги. Відповідно, варять їх довше. Скільки хвилин конкретно — це питання чуття господині. Але орієнтовний час варіння таке.
- Ізюм — 3 хвилини.
- Вяленая курага — 3 хвилини.
- Урюк — 10 хвилин.
- Чорнослив — 10 хвилин.
- Сушені яблука — 30 хвилин.
- Сушені груші — 30 хвилин.
- Шипшина — 40 хвилин.
Узвар: золота середина
Наші предки готували напій за рецептом, який можна назвати золотою серединою між цими двома крайностями. Він називався узваром, або узваром. За цією технологією, вода з сухофруктами (іноді — при додаванні спецій і прянощів) доводилася до кипіння. Потім каструлю укутували і давали настоятися. Були варіації. Коли напій остигав до стану теплого, могли додавати мед. Іноді різні сухофрукти варили окремо. Але головний принцип — не варити після закипання! — залишався незмінним.
Рада. Ті, хто звик заварювати шипшина як чай, можуть здивуватися його слабо вираженого, ненасиченого смаку. Насправді, проблема в тому, що сухофрукти недостатньо п’яти-десяти хвилин для того, щоб віддати весь свій смак. Шипшина має настоюватися не менш чотирьох годин, а ще краще — цілу ніч, до того ж в термосі.
Компот із сухофруктів
- 60 г сухих яблук;
- 60 г урюка;
- 60 г сухих груш;
- 60 г чорносливу;
- 50 г родзинок;
- 1,5 л води;
- 150 г цукру;
- лимонна кислота за смаком.
Спочатку зваріть сироп. Для цього потрібно поставити воду на вогонь, дочекатися закипання і всипати цукор. Коли він розійдеться, дочекайтеся повторного кипіння. Потім починайте закладати сухофрукти, у відповідність з часом їх варіння. Спершу — яблука і груші, потім — урюк, в кінці — чорнослив і родзинки. Якщо ви любите напій з кислинкою, додайте лимонну кислоту. Компот краще не проціджувати, а зливати зверху. Тоді з кожним склянкою смак ставатиме все більш насиченим.
Наполягайте компот пару годин після закипання і ви отримаєте корисний напій
Узвар із шипшини за рецептом Олексія Зіміна
- 300 г шипшини;
- 3 л води;
- апельсин;
- мед за смаком.
Знаменитий телеповар Олексій Зімін попереджає: не додавайте в напої розмелений шипшина! Дрібні ворсинки з ягід можуть потрапити в склянку. Тоді у вас буде дерти в горлі. Покладіть ягоди в каструлю. Доведіть до кипіння. Покатайте апельсин по столу, щоб вона пустила сік. Затії наріжте на кружечки і покладіть в узвар. Потім укутайте або перелийте в термос. Залиште на 4 години. Краще — на ніч. Коли напій стане теплим, подсластите його медом.
Отже, кожна господиня вирішує, за яким рецептом готувати напій із сухофруктів. Заощадити час або сили? Пожертвувати вітамінами або врахувати всі нюанси варіння? Наші предки вибирали золоту середину, долаючи не компот, а узвар.