Зміст
- 1 Для початку — про найправильнішою піці
- 2 Що купити для приготування піци
- 3 А як же соус?
- 4 тісто для піци на кефірі — найпростіший підхід
- 5 Робимо тісто для піци без дріжджів — отримуємо блюдо як в піцерії
- 6 Легкий рецепт домашньої піци: відео
Для початку — про найправильнішою піці
Піца — неймовірно старовинна страва, нею підкріплювали сили ще римські гладіатори. Знавці стверджують, що за останні дві тисячі років в світі народилося дві тисячі рецептів піци. З них справжнісінькою, справді історичної вважається неаполітанська, рецепт якої був офіційно опублікований в італійській урядовій пресі в 2004 році. Згідно з класичним рецептом, автентична піца повинна мати:
- м’яку розсипчасту корж.
- дуже тонку скоринку.
- начинку виключно з моцарелли і томатів особливого сорту.
- в якості приправ тільки базилік, материнку і часник.
- оливкова олія.
Піца Неополітанском
Обмовлялася навіть температура в печі — рівно 485 градусів — і час, яке сире тісто має провести в її спеку — 2 хвилини. Будь-які відхилення від складу або технології не давали піці права називатися італійської.
Але ми-то розуміємо, що не в назві справа. А вже відсутність кам’яної дров’яної печі повністю нас виправдовує. Тому будемо готувати таку піцу, яка нам подобається.
Що купити для приготування піци
Італійська коржик складається з двох частин: ніжне тісто і море різноманітних начинок. Почнемо з начинок, оскільки від них буде залежати вид, аромат і смак страви. На одному і тому ж тесті можна приготувати сотні варіантів піци, нескінченно поєднуючи інгредієнти. Приказка про російською пирозі, в який «все завернеш», цілком застосовна і до піци. Головне, щоб продукти були свіжими.
Крім сиру і помідорів, на піцу кладуть:
- морепродукти і рибку анчоуса.
- каперси і оливки.
- шинку, сосиски і копчену ковбасу.
- бекон і курку.
- артишоки і печериці.
- навіть кокоси і ананаси.
Існують вишукані в своїй строгості сорти піци, в начинці яких використовується тільки сир ( «Чотири сиру»), або тільки зелень ( «Маринара»). А є і розкішні, багаті на смакові відтінки, наприклад «Чотири сезони», де кожен сектор можна оформити особливо.
Рада. Зробіть стільки секторів в піці, скільки членів у родині. Нехай діти самі покладуть на свої шматочки улюблені начинки. Хто знає, може, цей момент зробить з них якщо не повірив, то хоч помічників на кухні?
А як же соус?
Абсолютно вірно, між начинкою і тестом належить бути щедрому шару томатного соусу, який додасть страві пікантності і геть виключить сухість. Кетчуп категорично не годиться — його смак погіршується при нагріванні. Класичний соус готують за таким рецептом.
В металевий посуд (сковороду, кухлик або сотейник) складіть консервовані у власному соку томати, додайте перчика і солі, пару зубчиків часнику тиск, хлюпніть оливкового масла і тушкуйте до загустіння.
Зробіть правильний соус — і страва буде як в піцерії
Є і більш короткий шлях. Візьміть баночку готової томатної пасти, викладіть її в той же кухлик, присмачити оливковою олією, часником, сіллю і обов’язково цукровим піском. Як тільки почне пробульківать, знімайте з вогню.
Готовий соус перекладіть в підходить за розміром ємність і зберігайте на дверцятах холодильника. Можливо, він доживе до наступної піци, хоча навряд чи: діти встигнуть з’їсти його, потихеньку від вас намазуючи на хліб.
Тісто для піци на кефірі — найпростіший підхід
На 2 склянки борошна знадобиться неповна склянка кефіру, яйце, оливкове масло (3 ст. л.), трохи розпушувача і солі. Все це повинно мати кімнатну температуру, тому за півгодини до початку приготування яйце і кефір потрібно вийняти з холодильника і залишити на столі.
Тісто на кефірі вважається не тільки елементарним, але і кращим для домашньої піци. Готується воно швидко (можна починати розігрівати духовку) і в такий спосіб:
- Розбийте яйце в миску, посоліть і збийте вінчиком.
- Вливайте кефір, продовжуючи збивати.
- Підмісіть борошно, змішане з розпушувачем.
- Вимісити однорідне тісто.
Увага! Подивіться, як працює пиццайоло: підкидає тісто, крутить його, мало не жонглює. Чим енергійніше ви будете замішувати тісто, тим краще воно насититься киснем і легше пропечеться.
Готове тісто розкачати у формі кола зручного діаметру і покладіть на злегка змочений оливковою олією і присипаний борошном деко. Змастіть соусом. Далі — момент істини: творча фантазія в приготуванні начинки. Пам’ятайте про дві тисячі сортів? Салямі і маринований огірочок, каперси і оливки, креветки і зелений горошок — в піцу годиться все, що ви любите. Не забудьте присипати дрібно натертим сиром. У спеку духовки він розплавиться і розтечеться ніжними напливами. Час запікання — чверть години при температурі 200 градусів.
Робимо тісто для піци без дріжджів — отримуємо блюдо як в піцерії
Звичайне прісне тісто кілька важче вимішувати, але результат того вартий. На склянку борошна знадобиться півсклянки трохи теплої води, трохи солі і оливкового масла.
Борошно для легкості тесту просійте через дрібне сито в миску, на стіл або на обробну дошку. У центрі насипати гірки зробіть ямку і повільно вливайте в неї воду. Вимісити тісто, додайте сіль, масло і знову вимісити до приємної м’якості. Скачайте в кулю і накрийте харчовою плівкою, хай полежить з півгодинки і досягне ідеальної еластичності, за цей час ви встигнете приготувати соус і начинку.
В якості начинки використовуйте свої улюблені овочі та м’ясні продукти
Спробуйте зробити «Чотири сезони». Розкачане в коло тісто вже спочиває на деку, прикрашене соусом. Подумки розбийте піцу на чверті:
- зима: яйце, розрізане тонкими часточками, і гриби, немов пеньки в снігу.
- весна: артишоки і ніжно-зелені оливки.
- літо: яскравий солодкий перець і вогняна салямі.
- осінь: класичні томати і моцарелла.
Присипте все тонким пармезаном — і важку, повну прихованої млості піцу можна відправляти в духовку. За 20 хвилин, поки вона печеться, приготуйте круглу дошку (тарілку, блюдо), дисковий ніж і сухе вино. Вечеря неаполітанських карбонаріїв готовий.
Рада. Придбайте готове дріжджове тісто і спробуйте приготувати піцу в мультиварці: тісто, начинка і 25 хвилин в режимі «Випічка». Тертим сиром її посипте за 5 хвилин до готовності.
Фантазуючи з начинками і періодично міняючи рецепт тесту, в домашніх умовах можна випікати десятки варіантів піци. За смаком це буде точно як у справжній піцерії, а за ціною — набагато вигідніше. А на зекономлені гроші прикупити овочів для салату і улюбленого соку.