Зміст
- 1 Як готують куряче філе, і з чим його подають на стіл?
- 2 Куряче філе в духовці, доповнене сметанним соусом і овочами
- 3 Фаст-фуд на дому: нагетси як з Макдоналдс на сковорідці
- 4 Салат «Ніжність» для ледачих господарок
- 5 Філе в гострій томатної підливі в мультиварці
- 6 Пікантне блюдо з незвичайним гарніром
- 7 Легке блюдо з курячим філе: відео
Як готують куряче філе, і з чим його подають на стіл?
Філе курки — продукт універсальний, який може виручити будь-яку господиня. Традиційно куряче філе варять, тушкують, запікають або готують в мультиварці, поєднуючи його з будь-якими овочами та соусами. У підсумку виходить суп, гарнір або окрему страву для особливого випадку.
Рада! У курячому філе практично відсутні жири, тому готову страву виходить сухуватим. Під час приготування не варто шкодувати вершкового масла, вершків, майонезу або сметани, які зроблять м’ясо соковитим і ніжним.
Смажать філе у вигляді відбивних, готуючи легкий кляр на основі мінеральної води, яєць і навіть сиру. Відбивні подають з рисом, политим вершковим маслом з великою кількістю зелені. Варто пам’ятати, що філе дуже швидко готується:
Куряче філе можна запікати, смажити і додавати в салати
- З кожного боку розрізане філе смажать по 5-6 хвилин .
- Відварене філе готується 20 хвилин.
- Запікають філе не більше півгодини, протикаючи його ножем. Якщо виділяє прозорий сік — філе готове, а блідо-рожевий сік свідчить про те, що середина філе ще не готова.
Рада! Щоб зберегти ніжний смак філе в нього додають мінімальну кількість гострих приправ — це пасеровану на сковороді цибулю або часник, чорний перець, коріандр.
Куряче філе в духовці, доповнене сметанним соусом і овочами
Для приготування знадобляться:
- 2 філе.
- часник.
- 200 г твердого сиру.
- 100 г сметани.
- 150 мл бульйону.
- борошно і рослинне масло.
- морква, болгарський перець, томати.
- базилік, петрушка, кріп по смаку.
Філе розрізають на шматочки, потім їх відбивають, натирають часником, олією та відправляють на 30 хвилин промаринуватися в холодильник. Поки м’ясо маринується, варто зайнятися овочами, вимивши і подрібнивши їх.
Рада! У цю страву можна додавати ті овочі, які є в наявності. Наприклад, кукурудза додасть страві солодкий присмак, а спаржа зробить його більш вишуканим.
Для приготування сметанного соусу необхідно в розігрітій олії обсмажити ложку борошна, довівши її до золотистого відтінку. У сковороду додаю бульйон і 100 г сметани. Соус млоять на повільному вогні до тих пір, поки він не стане густим.
Сметанний соус стане густішим і придбає м’який смак, якщо в нього додати 1 плавлений сирок.
Всі інгредієнти підготовлені , і саме час викласти їх шарами, не забуваючи поливати кожен шар соусом:
- Деко мажеться маслом, потім рівним шаром розподіляється філе.
- Наступний шар складається з овочів.
- Потім виливаються залишки соусу, і філе з овочами відправляється на 25 хвилин в духову шафу.
Важливо! У такому ж порядку інгредієнти можна викласти в жароміцний посуд для мікрохвильової печі, додати 100 мл води і відправити на 20 хвилин готується в мікрохвильовку. Сир в цьому випадку теж додають в кінці.
Через 25 хвилин деко витягають, посипають блюдо тертим сиром, змішаним із зеленню, і ставлять назад в вимкнений духову шафу. Через 20 хвилин подають до столу, особливо добре блюдо поєднується з білим вином.
Фаст-фуд на дому: нагетси як з Макдоналдс на сковорідці
Щоб скуштувати смачні курячі нагетси не обов’язково йти в Макдоналдс, варто закупити інгредієнти і приготувати їх вдома:
Курячі нагетси
- 1 кг. курячого філе.
- по 1 ч. л. соди і крохмалю.
- лимон середнього розміру.
- сіль, борошно, спеції.
Філе нарізають невеликими шматочками, потім посипають спеціями, содою , солять і поливають соком, отриманим з лимона. Коли перестане утворюватися піна (сода вступить в реакції з лимонним соком), філе посипають крохмалем і залишають на 15-20 хвилин.
Рада! Якщо нагетси готуються до дитячого свята, то філе можна нарізати у формі зірочок або півмісяців, щоб привернути увагу дітей.
Через 20 хвилин на сковороді розігрівають рослинна олія, нагетси обвалюють в борошні, обсмажують з кожного боку по 2 хвилини . Готові курячі шматочки викладають на серветку, яка вбере надлишки жиру.
Приємний горіховий аромат і вишуканий смак набуває куряче філе, замариноване в 2 ст. л. коньяку і ½ ч. л. імбиру.
Салат «Ніжність» для ледачих господарок
У кожної господині трапляються ледачі дні, коли хочеться приготувати щось швидке, та так, щоб чоловік зойкнув. У таких випадку на допомогу приходить салат «Ніжність» з основою з філе курки. У списку інгредієнтів такі продукти:
- 2 курячих грудки на 6 порцій салату.
- 6-8 варених яєць.
- банка консервованої кукурудзи.
- майонез.
- сіль, спеції, а навесні-влітку до складу можна додати свіже листя салату.
Салат Ніжність з курячим філе
Отже, кожну курячу грудку розрізаю на 2 частини і відправляють на 30 хвилин варитися. Яйця теж варять, нарізують листовий салат і ароматну зелень.
Важливо! Щоб шкаралупа не прилипала до яйцю в процесі варіння додайте в воду 2 ст. л. кухонної солі.
Коли курка і яйця приготуються і охолонуть, їх нарізають кубиками, додають кукурудзу, зелень, сіль і заправляють майонезом. Салат рекомендується подавати охолодженим.
Якщо є час і бажання, то можна сирі яйця збити і посмажити, як млинці. Після смаження млинець згортають і нарізають тонкими смужками, які додають в салат.
Філе в гострій томатної підливі в мультиварці
Універсальний продукт куряче філе всього за годину можна приготувати в мультиварці, задіявши таке інгредієнти:
- 700 г філе.
- паприка на кінчику ножа, сіль і перець.
- 1-2 помідора.
- 2 зубчики часнику і ½ частина великої цибулини.
- 30 г томатної пасти.
Овочі та філе нарізати шматочками, а цибулю і часник пасерувати в мультиварці в режимі « жарка ».
Рада! Помідори попередньо рекомендується занурити в окріп, зняти з них шкірку і акуратно протерти на тертці або через сито.
Через 5 хвилин в чашу додають філе, смажать його ще 10 хвилин, посипають паприкою, кладуть помідори, в зверху виливають воду, в якій розлучена томатна паста. Після цього виставляють режим «Гасіння» на 60 хвилин.
Для більш ніжної консистенції страви томатну пасту і помідори замінюють морквою і сметаною.
Пікантне блюдо з незвичайним гарніром
Ця страва на любителя, тому що в ньому з’єднується пікантний смак імбиру, солодкість яблук і кислота лимона:
- Близько 500 г філе розрізають і злегка відбивають, після чого заливають маринадом.
Рада! Для маринаду використовують коньяк або соєвий соус з додаванням імбиру і лимона. Маринують філе більше 20-30 хвилин.
- Через півгодини філе акуратно витягують з маринаду. Смажать філе на тефлоновій сковороді або електрогриль до золотистого відтінку.
Куряче філе з яблуком
- Тепер знадобиться 2 яблука. 1 запікають в шкірці в духовці, а друге тонко нарізають і теж обсмажують. Щоб яблуко не встигло потемніти, його смажать після курки, попередньо окропивши соком лимона.
- Запечене яблуко очищають від шкірки, подрібнюють блендером і викладають на тарілку. До гарніру додають курку, прикрашаючи її підсмаженими скибочками яблука і краплями соєвого соусу.
Підводячи підсумок, варто сказати про те, що куряче філе може стати основою простого супу чи страви високої кухні. Головне докласти трохи фантазії і любові, щоб страва вийшла дуже смачним!