Їжа

Збірна апетитна солянка: секрети приготування м’ясної страви. Класичний покроковий рецепт

Що потрібно для смачної солянки

наваристий, ароматна, апетитна м’ясна солянка вважається знахідкою російських кухарів. Це збірне блюдо містить багато інгредієнтів, які надають йому одночасно гострий, солоний і кислий смак. Головний компонент будь-якого рецепту, будь то класичний або експрес-варіант, — м’ясні та ковбасні вироби:

  • свинина, телятина, яловичина — м’якоть або на кістки.
  • курятина.
  • копчені реберця.
  • сосиски або сардельки.
  • будь-яка ковбаса — варена або копчена.
  • шинка.
  • окіст.
  • мисливські ковбаски і ін.

Як правило, в солянці поєднується мінімум 3 види м’яса і ковбас. Іноді в цей суп додають рибу, обов’язково жирну: форель, сайру, тріску, білугу, палтус. Вона може бути як відвареної, так і копченої. Також класична солянка готується з додаванням грибного бульйону, наприклад, з білих грибів та опеньків. З овочів спочатку в супі був присутній тільки ріпчаста цибуля. Однак пізніше традиційний рецепт зазнав деяких змін, і вже зараз у збірній м’ясної солянки можна побачити картопля і морква.

Рада. Іноді картопля замінюють пшоняною кашею, яка додає навару і надає страві своєрідний смак.

Обов’язковий компонент солянки — кислі і солоні інгредієнти: огірки, каперси, оливки. Іноді використовують квашену капусту. Однак деякі прихильники традиційної кухні називають це перебором, вважаючи, що суп з кислою капустою — це щі. Аромату збірної м’ясної солянки додасть зелень: кріп, петрушка, кінза, за бажанням — селера.

Придбайте для солянки кілька видів м’яса і ковбасних виробів

Крім того, знадобляться 2 види олії — рослинна і вершкове, а також томатна заправка. В її ролі можуть виступити свіжі помідори, кетчуп або паста. Зі спецій знадобляться чорний мелений перець, лавровий лист, кухонна сіль, а також перець горошком. На фінальній стадії виявляться вельми доречними ложка сметани і лимонна часточка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Куркума: рецепт від кашлю та застуди

Увага! Покрокова приготування солянки за класичним рецептом — процес тривалий, особливо якщо при цьому дивитися фото кожного етапу або періодично звірятися з відео. Приступати до кулінарних експериментів варто, маючи в запасі 2-2,5 ч.

Приготування страви. Покроковий рецепт

Численні варіанти солянки пропонують різні пропорції всіх інгредієнтів. Якщо відштовхуватися від кількості м’яса, то приблизний орієнтир по ньому — 600-700 г на каструлю об’ємом 2,5-3 л. Всі інші складові цього покрокового рецепта розраховані з урахуванням саме таких пропорцій. Отже, щоб приготувати смачний м’ясний суп, потрібно:

  • М’ясо очистити від надлишків жиру, вимити, залити холодною водою і довести до кипіння.
  • Зняти піну, покласти 1 цибулину, 1 морква, корінь селери (за бажанням) і проварити близько 1,5-2 ч на слабкому вогні. За 15-20 хв. до готовності додати лавровий лист і перець горошком.
  • Вийняти м’ясо, бульйон процідити, прибравши овочі і спеції.

Рада. Можна злити воду після закипання і залити м’ясо ще раз. Однак в цьому випадку бульйон буде не таким наваристим. Щоб не утворювалася пінка, деякі господині кладуть м’ясо в уже киплячу воду.

  • Нарізати соломкою м’ясо, варено-копчені інгредієнти: ковбасу, сосиски, карбонад (загальна їх кількість — приблизно 400 г).
  • Дрібно порізати 1 цибулину, обсмажити її до прозорості на вершковому маслі.
  • Нашинковать соломкою огірки (2-4 шт.).
  • Далі можна піти двома шляхами: додати до цибулини на сковороді м’ясо з ковбасами, а потім огірки, або ж м’ясні інгредієнти відправити в бульйон і варити на повільному вогні, а на сковороду викласти тільки огіркову соломку. На фото детальних рецептів можна побачити обидва варіанти. Вважається, що в солянці обов’язково повинні бути обсмажені шматочки м’яса (іноді навіть м’ясо спочатку смажать, а потім доводять до готовності в каструлі з бульйоном), але все це справа смаку і бажання.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як правильно мити натяжна стеля: способи миття глянцевого і матового полотна, поради та секрети експертів

Подавайте блюдо зі сметаною і часточкою лимона

  • Додати до інгредієнтів на сковороді 2 ст. л. кетчупу або томатної пасти. Якщо готуєте зі свіжими помідорами, візьміть 2-3 шт.
  • Влити на сковороду приблизно 0,5 склянки бульйону і тушкувати все близько 3 хв.
  • Викласти заправку в каструлю з бульйоном і варити солянку ще близько 10 хв.
  • За бажанням додати каперси (50-70 г) або оливки (100 г), а можна і те і інше. Якщо потрібно, присолити.

Дайте солянці настоятися близько 15-20 хв. За смаком додайте сметану, скибочку лимона і зелень. Не забудьте про хліб, адже вийшло блюдо — досить жирне і калорійне. Солянка хороша тим, що доречна і в будні, і на свято. А якщо готувати її на наступний день після торжества, то не доведеться закуповувати багато інгредієнтів: що залишилися після застілля ковбасна нарізка і оливки знайдуть гідне застосування в цій страві.

Як приготувати солянку: відео

Схожі статті

Святковий стіл: секрети сервірування

elena elena

Як приготувати чудову свинячу рульку? Готуємо в домашніх умовах

elena elena

Красиві нарізки на святковий стіл: м’ясо, сир, ковбаса, фрукти

elena elena

5 рецептів страв з курячого філе, щоб смачно нагодувати всю сім’ю

elena elena

Сирна запіканка як у дитячому садку. Готуємо разом!

elena elena

Смачні сирники: простий рецепт страви з сиру. Секрети і поради

elena elena

Пиріжки на кефірі — смачне домашнє ласощі: технологія приготування смажених і печених пиріжків

elena elena

За рецептами предків: як і скільки варити компот з сухофруктів

elena elena

Прості та смачні рецепти оладок з гарбуза

elena elena

Залишити коментар