Що потрібно для смачної солянки
наваристий, ароматна, апетитна м’ясна солянка вважається знахідкою російських кухарів. Це збірне блюдо містить багато інгредієнтів, які надають йому одночасно гострий, солоний і кислий смак. Головний компонент будь-якого рецепту, будь то класичний або експрес-варіант, — м’ясні та ковбасні вироби:
- свинина, телятина, яловичина — м’якоть або на кістки.
- курятина.
- копчені реберця.
- сосиски або сардельки.
- будь-яка ковбаса — варена або копчена.
- шинка.
- окіст.
- мисливські ковбаски і ін.
Як правило, в солянці поєднується мінімум 3 види м’яса і ковбас. Іноді в цей суп додають рибу, обов’язково жирну: форель, сайру, тріску, білугу, палтус. Вона може бути як відвареної, так і копченої. Також класична солянка готується з додаванням грибного бульйону, наприклад, з білих грибів та опеньків. З овочів спочатку в супі був присутній тільки ріпчаста цибуля. Однак пізніше традиційний рецепт зазнав деяких змін, і вже зараз у збірній м’ясної солянки можна побачити картопля і морква.
Рада. Іноді картопля замінюють пшоняною кашею, яка додає навару і надає страві своєрідний смак.
Обов’язковий компонент солянки — кислі і солоні інгредієнти: огірки, каперси, оливки. Іноді використовують квашену капусту. Однак деякі прихильники традиційної кухні називають це перебором, вважаючи, що суп з кислою капустою — це щі. Аромату збірної м’ясної солянки додасть зелень: кріп, петрушка, кінза, за бажанням — селера.
Придбайте для солянки кілька видів м’яса і ковбасних виробів
Крім того, знадобляться 2 види олії — рослинна і вершкове, а також томатна заправка. В її ролі можуть виступити свіжі помідори, кетчуп або паста. Зі спецій знадобляться чорний мелений перець, лавровий лист, кухонна сіль, а також перець горошком. На фінальній стадії виявляться вельми доречними ложка сметани і лимонна часточка.
Увага! Покрокова приготування солянки за класичним рецептом — процес тривалий, особливо якщо при цьому дивитися фото кожного етапу або періодично звірятися з відео. Приступати до кулінарних експериментів варто, маючи в запасі 2-2,5 ч.
Приготування страви. Покроковий рецепт
Численні варіанти солянки пропонують різні пропорції всіх інгредієнтів. Якщо відштовхуватися від кількості м’яса, то приблизний орієнтир по ньому — 600-700 г на каструлю об’ємом 2,5-3 л. Всі інші складові цього покрокового рецепта розраховані з урахуванням саме таких пропорцій. Отже, щоб приготувати смачний м’ясний суп, потрібно:
- М’ясо очистити від надлишків жиру, вимити, залити холодною водою і довести до кипіння.
- Зняти піну, покласти 1 цибулину, 1 морква, корінь селери (за бажанням) і проварити близько 1,5-2 ч на слабкому вогні. За 15-20 хв. до готовності додати лавровий лист і перець горошком.
- Вийняти м’ясо, бульйон процідити, прибравши овочі і спеції.
Рада. Можна злити воду після закипання і залити м’ясо ще раз. Однак в цьому випадку бульйон буде не таким наваристим. Щоб не утворювалася пінка, деякі господині кладуть м’ясо в уже киплячу воду.
- Нарізати соломкою м’ясо, варено-копчені інгредієнти: ковбасу, сосиски, карбонад (загальна їх кількість — приблизно 400 г).
- Дрібно порізати 1 цибулину, обсмажити її до прозорості на вершковому маслі.
- Нашинковать соломкою огірки (2-4 шт.).
- Далі можна піти двома шляхами: додати до цибулини на сковороді м’ясо з ковбасами, а потім огірки, або ж м’ясні інгредієнти відправити в бульйон і варити на повільному вогні, а на сковороду викласти тільки огіркову соломку. На фото детальних рецептів можна побачити обидва варіанти. Вважається, що в солянці обов’язково повинні бути обсмажені шматочки м’яса (іноді навіть м’ясо спочатку смажать, а потім доводять до готовності в каструлі з бульйоном), але все це справа смаку і бажання.
Подавайте блюдо зі сметаною і часточкою лимона
- Додати до інгредієнтів на сковороді 2 ст. л. кетчупу або томатної пасти. Якщо готуєте зі свіжими помідорами, візьміть 2-3 шт.
- Влити на сковороду приблизно 0,5 склянки бульйону і тушкувати все близько 3 хв.
- Викласти заправку в каструлю з бульйоном і варити солянку ще близько 10 хв.
- За бажанням додати каперси (50-70 г) або оливки (100 г), а можна і те і інше. Якщо потрібно, присолити.
Дайте солянці настоятися близько 15-20 хв. За смаком додайте сметану, скибочку лимона і зелень. Не забудьте про хліб, адже вийшло блюдо — досить жирне і калорійне. Солянка хороша тим, що доречна і в будні, і на свято. А якщо готувати її на наступний день після торжества, то не доведеться закуповувати багато інгредієнтів: що залишилися після застілля ковбасна нарізка і оливки знайдуть гідне застосування в цій страві.