Зміст
- 1 Маленькі секрети
- 2 Класичний покроковий рецепт
- 3 Особливості приготування буряка
- 4 Борщ з маринованої буряком
- 5 Як зварити червоний борщ: відео
Маленькі секрети
Незважаючи на безліч різновидів цієї страви, існування багатьох нюансів і маленьких секретів, заснованих на досвіді кожної господині, залишаються незмінними основні правила щодо його приготування:
- Овочі попередньо миють і нарізають.
- Бульйон роблять з будь-якого м’яса: свинини, телятини , баранини, курки, але найкращим вважається на яловичині. Головне, щоб він був наваристим, тому його ставлять на вогонь години на 2 з половиною. Пісний борщ готують на грибному або овочевому бульйоні. Щоб колір основного інгредієнта — буряка не змінився, при гасінні додають на вибір: сік лимона, трохи лимонної кислоти, трохи оцту.
- Картопля додають в готовий бульйон, через чверть години — капусту, буряк, зажарку.
- Буряк піддають різного виду обробці:
- натирають і гасять.
- опускають в бульйон відразу після нарізки.
- запікають.
- відварюють не очищаючи.
Рада: найсмачніший борщ виходить на яловичому бульйоні. М’яса з кістками дають закипіти, потім зливають рідину, м’ясо промивають, знову заливають водою і варять на невеликому вогні не менше 2,5 год.
Класичний покроковий рецепт
Щоб скористатися цим рецептом , підготуйте всі інгредієнти:
- 0,8 кг яловичини.
- картоплю середньої величини — 5 шт ..
- капусту — близько 0,5 кг .
- буряк і морква — по 2 шт. середніх за величиною коренеплоду.
- цибулину — 2 шт ..
- часник — 2 середніх зубчики.
- томатну пасту — 1 велика ложка.
- оцет — 1 ч. л ..
- рослинне масло — 2 великі ложки.
- зелень, спеції, сіль.
Деякі господині радять додавати трохи оцту для збереження кольору буряка
Далі так:
- Промийте м’ясо, наріжте. Шматки невеликі, але і не дуже маленькі помістіть в каструлю, залийте водою, поставте на вогонь.
- З буряка зніміть шкірку, наріжте красивою соломкою, перекладіть на сковороду з маслом, пригасити хвилин 7, додавши трохи оцту, щоб вона залишилася червоною.
- Очистіть моркву і цибулю, наріжте на кубики, обсмажте окремо з додаванням пасти томатної і спецій.
- Підготуйте картопля, і нарізавши його кубиками, опустіть в бульйон. Посоліть хвилин через 5.
- Капусту нашаткуйте тонко, додайте в бульйон через 6 хв. після завантаження картоплі.
- Давши прокипеть хвилин 15 опустіть буряк, а зажарку ще через 12 хв.
- Перед тим, як вимкнути вогонь, заправте часником, пропущеним через прес або розтертим зі свіжим салом .
- Спробуйте борщ на готовність, зніміть з плити, присипте зеленню, дайте час, щоб настоявся.
Увага! Якщо відразу після опускання картоплі, в бульйон додати сіль, то картопля залишиться твердим.
Особливості приготування буряка
Щоб борщ був червоним, скористайтеся порадами бувалих господинь в частині готування буряка для борщу:
- Беріть тільки темно-бордову буряк і не менше 2 шт.
- Почистивши коренеплоди, візьміть четверту частину однієї з них і опустіть в киплячий бульйон.
- частину, що залишилася ½ частину натріть дрібно на тертці, злегка підсолити і нехай постоїть.
- Залишки наріжте, тушкуйте на маслі, додавши трохи бульйону і томатної пасти. В процесі перемішуйте, а як тільки буряк стане м’якою, вимикайте пальник.
- Додавайте буряк, коли картопля і капуста майже готові.
- Натерту і пустила сік буряк, додайте в кінці і влийте зовсім трохи лимонного соку.
Борщ можна варити на будь-якому м’ясі
Борщ з маринованої буряком
Маринований буряк в поєднанні з квашеною капустою робить борщ особливо корисним. Коренеплід підійде як покупної, так і замаринований самостійно. Пропорції такі:
- бульйон — 2,5 л.
- капуста квашена — 0,2 кг.
- буряк — 2 шт ..
- картопля — дві великих.
- цибулина — одна.
- помідори — 2 шт ..
- часник — 2 зубки.
- цукор — 1 ст. л ..
- олія соняшникова, сіль, спеції.
Далі продовжують за такою схемою:
- картопля опускають в закипілий бульйон .
- цибулю нарізають кубиками, моркву натирають і разом все обсмажують. овочі зі сковорідки додають в бульйон.
- нарізають дрібно буряк і засипають в каструлю.
- до квашеної капусти додають цукор, гасять на невеликому вогні хвилин 6.
- додають до решти, коли картопля розм’якшиться.
- помідори протирають, часник подрібнюють, потім все це висипають в ємність з борщем.
- завершальний етап — додавання лаврового листа і зелені.
Перед подачею страва повинна настоятися під кришкою з півгодини.
Готуйте завжди з якісних продуктів, з любов’ю і хорошим настроєм і ваш борщ буде незмінно смачним. А зробити його фірмовим блюдом допоможуть наші і ваші власні маленькі секрети.