Зміст
- 1 Правило 1. Посуд
- 2 Правило 2. Скатертина
- 3 Правило 3. Серветки
- 3.1 спосіб 1 — кишеньку
- 3.2 спосіб 2 — віяло
- 3.3 спосіб 3 — морська зірка
- 4 Правило 4. Декоративні елементи
- 5 Правило 5. Квіти
- 6 Правило 6. Свічки
- 7 Сервірування святкового столу: відео
Правило 1. Посуд
Не обов’язково для святкового застілля купувати великий сервіз. Припустимо навіть, якщо тарілки або стакани будуть відрізнятися кольором і малюнком. Але вся посуд неодмінно повинна бути в єдиному стилі. Різномасті тарілки і келихи роблять оформлення столу недбалим, і тим більше неприпустимо ставити гостям тарілки, що відрізняються за розміром. Для дитячих вечірок можна використовувати пластиковий посуд — вона менш травмоопасна і більш барвиста.
Важливо! Переконайтеся, що всі необхідні прилади і посуд у вас є в потрібній кількості.
В меню суші? Не забудьте про паличках для їжі. Якщо на столі будуть страви, які їдять руками, обов’язково запасіться не тільки паперовими, але ще і вологими серветками для рук.
Для красивої сервіровки потрібна посуд в одному стилі
Правило 2. скатертина
Хоча класикою святкової сервіровки вважається білосніжна скатертина, сучасні тенденції вітають оригінальність і відхід від штампів. Тому якщо мова йде не про урочистому банкеті, а про посиденьках в дружній компанії, кольорова скатертина тільки вітається. Головне при виборі скатертини:
- чим темніше скатертину, тим світліше повинна бути посуд.
- центр скатертини має припадати на центр столу.
- розмір полотна повинен бути таким, щоб ніжки столу були прикриті, але до статі залишалося ще близько 30 см.
Правило 3. Серветки
Це предмет одночасно «утилітарного» і декоративного призначення . Для урочистих банкетів обов’язкова наявність не тільки паперових, а й тканих серветок — з бавовни або льону, як правило, з тієї ж тканини, що і скатертина. Ткані серветки кладуть на коліна, паперовими витирають руки.
Для невеликих «демократичних» застіль можна обійтися тільки паперовими серветками. Тим більше що різноманітність варіантів їх малюнка і навіть форми дозволяє використовувати їх для створення додаткового стильового акценту.
Оригінальність сервіровці можна надати, склавши серветки незвичайним способом.
Спосіб 1 — кишеньку
- Візьміть складену вчетверо серветку. Зігніть верхній кут наполовину по діагоналі. Пропрасуйте згин.
- Переверніть серветку і виконайте те ж саме з іншого боку.
- Зігніть краю серветки. «Стулки» повинні бути складені внахлест.
- Переверніть серветку. На лицьовій стороні утворюється кишеньку, в який ви можете вкласти столові прибори, картку з привітанням гостю або ж квітка.
Для урочистого випадку використовуйте тканинні серветки
Спосіб 2 — віяло
- Розгорніть серветку. Бічні сторони загніть за принципом стулок, так, щоб краї серветки зустрічалися в центрі.
- Зігніть серветку навпіл з що вийшло «шву».
- Одержаний прямокутник складіть гармошкою.
- Візьміть гармошку за один з країв. По верхньому краю в кожній складці загинайте всередину один з шарів.
- Потім і з протилежного боку так само загніть куточки.
- Розправте гармошку.
спосіб 3 — морська зірка
- серветку складіть по діагоналі
- Бічні кути отриманого трикутника з’єднайте з нижнім кутом.
- Переверніть серветку.
- Зігніть навпіл, як показано на зображенні.
- Додайте серветку будиночком.
- Розправте отримані з боків кишеньки.
Правило 4. Декоративні елементи
Не забудьте про декоративні деталях, саме з них складається загальний стиль. Наприклад, сервіровку в дусі кантрі доповнять солом’яні підставки під тарілки, плетені кошики з хлібом і фруктами. Можна навіть поставити на стіл дерев’яні обробні дошки з нарізаною свіжою зеленню, млини для спецій, баночки з оливковою олією і оцтом.
Квіти завжди прикрасять стіл
Взимку стіл можна прикрасити композиціями з ялинових гілок і шишок. Восени — букетами листя, колосків, жолудів і ягід шипшини. Для романтичного вечора або дівочих посиденьок доречний декор у вигляді бантиків, стрічок, статуеток, квіток на столі.
Рада. Корисне пристосування — столик сервіровки. На нього можна поставити запасні тарілки і прилади, серветки та інші предмети, які корисно мати під рукою.
Правило 5. Квіти
Вирішивши прикрасити стіл живими квітами, обов’язково врахуйте два важливих моменти :
- немає у кого-то з гостей алергії.
- чи не володіє букет занадто різким запахом.
Сильні запахи подобаються не всім, а аромат стоять на столі квітів ще й змішається із запахом страв. Використовуючи декоративні композиції з сушених квітів, переконайтеся, що вони не обсипаються, і в їжу не потрапить нічого зайвого.
Важливо! Ставлячи на стіл великий букет або об’ємну декоративну композицію, подбайте, щоб вона не закривала нікому з гостей огляд.
Правило 6. Свічки
Це відмінний спосіб підкреслити інтимну атмосферу вечірніх застіль. Доречні вони не тільки для романтичної вечері, але і для посиденьок в колі сім’ї або близьких друзів. Свічки можна розставити не тільки на столі, але і на інших предметах меблів, на підвіконні. Не варто використовувати свічки в денний час, при яскравому електричному освітленні — полум’я просто не буде видно. Небажані вони на дитячих святах (через їх небезпечність).
Свічки підійдуть для сервірування столу до будь-якого свята
Отже, як ви могли переконатися, головне правило красивою сервіровки одне — стильове одноманітність. В іншому ви можете дати повну волю своїй фантазії. Сервіровку столу можна перетворити в захоплюючий творчий процес, експериментуючи з поєднаннями кольорів, складанням декоративних композицій. Напевно ваші експерименти напевно будуть гідно оцінені гостями.