Зміст
- 1 Класична лазіння: готуємо начинку
- 2 Соус «Бешамель»
- 3 Ділимося кулінарними хитрощами
- 4 Рецепт класичної лазаньї: відео
Класична лазіння: готуємо начинку
готуємо необхідні продукти для начинки:
- м’ясний фарш (0,5 кг);
- ріпчасту цибулю (2-3 середніх);
- помідори (3-5 шт.);
- часник ( 2-3 зубчики, за смаком);
- сир (бажано Пармезан);
- тісто для лазаньї (кожен аркуш, 1 уп.);
- сіль, спеції.
Починаємо традиційно з обсмажування цибулі, попередньо нарізаного дрібними кубиками, додаємо туди ж дрібно нарізаний часник. Готуємо на сковороді до появи золотистої скоринки. Додаємо в отриману суміш фарш, солимо, перчимо. М’ясо для фаршу переважно брати свинячо-яловичий домашнього приготування. Смажимо до повної готовності (близько 10 хвилин). Фарш має вийти розсипчастим.
Рада. Для смаження найкраще використовувати оливкову олію. Тим самим ви збережете первозданний рецепт і отримаєте від їжі користь.
Нарізаємо помідори невеликими кубиками і додаємо в уже готовий фарш, обсмажуємо ще хвилин 5. Якщо ви любитель пряних трав, можна додати базилік. Поки готується начинка, займемося тестом.
В магазинах продають спеціальні, вже готові листи тесту. Воно так і називається «для лазаньї». Тісто не вимагає додаткової варіння, але все-таки рекомендуємо проварити його пару хвилин, або опустити в гарячу воду. Потім викласти на вологий рушник і накрити зверху, щоб аркуші не підсохли. А в цей час наша начинка придбала потрібний томатний відтінок — знімаємо її з вогню. Пора зайнятися соусом.
Лазанью краще готувати зі свинячо-яловичим фаршем
Соус «Бешамель»
«Бешамель» — один з чотирьох соусов- фаворитів у французькій кухні. Набір використовуваних для його приготування продуктів досить простий, але саме завдяки йому лазіння має насичений і в той же час ніжний вершковий смак. Отже, для соусу нам знадобляться:
- молоко (500 мл);
- борошно (40-50 г);
- вершкове масло (80 100 г);
- сіль, мускатний горіх (за бажанням).
Для початку необхідно розтопити вершкове масло, поступово додати борошно. Постійно помішуючи, обсмажувати масу до появи золотистої скоринки. Після цього зменшуємо вогонь до мінімуму і обережно, тонкою цівкою вливаємо холодне молоко. Варимо соус на повільному вогні близько 5 хвилин.
Соус — найважливіша складова страви
Але не всі дотримуються даного способу приготування. Деякі доводять молоко до кипіння в окремому посуді, додають сіль, мускатний горіх, наполягають хвилин 5. І тільки після цього вливають молоко тонкою цівкою, доводячи соус до кипіння. Після відразу знімають з вогню. Не можна сказати, що якийсь із варіантів кращий за інший, вибирайте на свій смак, експериментуйте.
Рада. Для приготування соусу «Бешамель» використовуйте товстостінну посуд (сковороду, каструлю).
Ось і настав відповідальний момент: збираємо всі частини лазаньї воєдино. Беремо жароміцних форму для випічки, змащуємо її маслом. Кладемо листи пасти, зверху викладаємо начинку, поливаємо соусом і повторюємо той же процес кілька разів (зазвичай роблять 5-6-шарову лазанью), в залежності від вашого кулінарного настрою. Останнім у цьому ланцюжку повинен залишитися соус. Зверху посипаємо тертим пармезаном і відправляємо в розігріту духову шафу (180 градусів). Є ймовірність того, що сир може підгоріти, тому прикриваємо лазанью фольгою на перші 15 хвилин. Випікати до появи золотистої скоринки 30-40 хвилин (порівняйте з фото).
Ділимося кулінарними хитрощами
Для тих, хто не любить неприємні сюрпризи на кухні (а це, мабуть, все ), пропонуємо додати в свою скарбничку кілька порад від бувалих кулінарів:
Можна використовувати покупне тісто або зробити його будинку
- Мускатний горіх — чудова заміна лаврового листа, але якщо комусь мускатний горіх до смаку, сміливо беріть лаврушку.
- якщо під рукою немає свіжих томатів — не біда. Консервовані нітрохи не гірше. Але подбайте про те, щоб вони були доведені до консистенції пюре.
- У лазанью можна привнести новий смаковий відтінок, додавши вино, бульйон (м’ясний, овочевий), але обов’язково потрібно випарувати зайву рідину.
- Якщо ви купили для лазаньї листи, які не потребують додаткової варіння — будьте дуже обережні. Адже тісто могло залежатися на магазинній полиці і стати занадто сухим. Тому щоб уникнути проблем, опустіть їх в окріп на пару хвилин.
- Деякі вважають за краще тісто домашнього приготування — дерзайте, лазіння скаже тільки «спасибі»!
Ось ми і закінчили приготування дуже корисного і поживного страви. Обов’язково спробуйте відтворити його на своїй кухні — і ви не зможете відірвати своїх домочадців від тарілок! Приємного апетиту!