Зміст
- 1 Класичний рецепт пишних оладок на кефірі
- 2 Пишні оладки без яєць. Покроковий рецепт
- 3 Як приготувати пишні оладки на кефірі, але без соди
- 4 Пишні кефірів оладки в духовці. Дієтичний рецепт
- 5 Як приготувати оладки: відео
Класичний рецепт пишних оладок на кефірі
Перевага таких оладок в тому, що не потрібно чекати, поки підніметься тісто, як у випадку з дріжджами. Для приготування класичних пишних лепешечек потрібно:
- Змішати 250 мл кефіру з 40 мл води і трохи підігріти.
- У миску для тесту всипати 3 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі і вбити 1 яйце. Залити все це теплим кефіром і перемішати, поки не з’явиться піна.
- Поступово всипати неповна склянка борошна (приблизно 230 г) і вимісити, щоб не було грудочок. Готове тісто має мати густу консистенцію і не стікати з ложки, а опадати. Якщо сумніваєтеся, чи все правильно у вас вийшло, подивіться рецепт з відео. При необхідності можна додати ще борошна.
- Всипати 0,5 ч. Л. соди. Гасити її не потрібно.
- Розігріти сковороду з маслом і обсмажити оладки з двох сторін на середньому вогні.
Рада. Коли тісто вже готове, нехай постоїть хвилин 15. Перед смаженням його не потрібно заважати. Акуратно відокремлюйте столовою ложкою невеликі порції і кладіть на сковороду. Коли на оладках з’являться бульбашки, перевертайте їх.
Пишні оладки без яєць. Покроковий рецепт
Деякі господині впевнені, що яйця «обтяжують» тісто, тому оладки з ними виходять недостатньо пишними. Якщо ви дотримуєтеся такої думки або просто хочете перевірити, чи так це — візьміть на замітку рецепт без яєць. Вам знадобиться:
Оладки можна подавати зі сметаною, джемом і фруктами
- Змішати 200 мл кефіру з 1 ч. Л. цукру і пучкою солі.
- Додати в суміш 1 ч.л. соди і 100 г борошна і все ретельно перемішати, щоб не було грудочок. Муки може знадобитися більше, це залежить від її якості.
- Влити 1 ч. Л. масла, вимісити тісто. Його підсумкова консистенція повинна нагадувати густу сметану.
- Поки гріється сковорода, влити в тісто ще 1 ч. Л. масла, швидко перемішати і викладати оладки невеликими порціями.
- Смажити на середньому вогні під кришкою.
Рада. Кефір для оладок повинен бути жирним, кислим (в такому випадку блюдо буде більш пишним), а головне — теплим. Також не використовуйте будь-які холодні інгредієнти: тісто погано підніметься.
Як приготувати пишні оладки на кефірі, але без соди
Вступаючи в реакцію з кислим кефіром, сода робить оладки пишними і повітряними. Але можна приготувати цю страву і без неї, ось за таким рецептом:
- Змішайте стакан кефіру з 1 ст. л. цукру і яйцем. Збийте все виделкою, віночком або міксером.
- Додайте склянку борошна і вимісити густе тісто без грудочок.
- Обсмажте оладки з двох сторін.
якщо оладки виходять не такими пишними, як обіцяють привабливі фото з рецептів, замініть соду розпушувачем. Ще можна приготувати повітряне блюдо без соди, розбавивши кефір сильногазованою водою в пропорції 1: 1. Якщо її не виявиться під рукою — замісіть більш густе тісто. Перед смаженням розбавте його до потрібної консистенції крутим окропом.
Рада. Можна додавати в оладки родзинки, шматочки фруктів (наприклад, яблука), ретельно подробленние горішки. Тільки не перестарайтеся, тому що це позначиться на пишності готового блюда.
Пишні кефірів оладки в духовці. Дієтичний рецепт
Цей варіант підійде тим, хто ретельно стежить за своїм здоров’ям, а також готує страву маленькій дитині. Духові оладки мають незвичайний смак, та й на фото виглядають нестандартно, зате готуються майже без масла. Для цього:
Для тих, хто дотримується дієти, підійде рецепт оладок в духовці
- Візьміть 2 яйця, білки вилийте в одну миску, жовтки — в іншу. Збийте окремо.
- Додайте в жовтки 2 ст. л. цукру і знову збийте. Акуратно з’єднайте з білками.
- Розчиніть 0,5 ч. Л. соди в 0,5 л теплої кефіру. Коли з’являться бульбашки, змішайте рідина з яєчної сумішшю.
- Поступово всипте 2 склянки борошна і вимісити тісто.
- На застелене пергаментом або фольгою деко викладіть оладки. Попередньо злегка змастіть поверхню олією.
- Поставте в розігріту до 180 ° C духовку і випікайте близько 15 хв, але може знадобитися більше часу.
Рада. Вважається, що для пишних оладок потрібна мука, просіяне мінімум 3 рази. Так вона насичується киснем і коржі при смаженні добре піднімаються.