Зміст
- 1 Особливості заточування
- 2 Алмазний коло
- 3 Алмазні точила
- 4 Алмазна паста
- 5 Як нагострити керамічний ніж: відео
Особливості заточування
Відразу відзначимо: заточка керамічних ножів — завдання непросте, тому, якщо ви не зовсім впевнені у власних навичках, подумайте над тим, щоб звернутися в майстерню. Однак якщо потенційні труднощі вас не лякають, можете братися за роботу своїми руками. Але перед цим визначтеся, яка заточка потрібна вашому ножа — одно- або двостороння.
Більшість класичних японських ножів заточені тільки з одного боку. Такі керамічні інструменти слід заточувати за наступною схемою: спочатку обробіть безпосередньо робочу клиновидную сторону леза до освіти задирки, а потім переверніть ніж і акуратно сточити залишився задирок.
Керамічні ножі вимагають дуже акуратною заточування
європейські ножі переважно мають лезо зі звичайними клинчастими спусками — такі інструменти потрібно заточувати з двох сторін: спочатку сточите одну робочу поверхню до освіти задирки, переверніть ніж і аналогічно сточите другу сторону.
Важливо! Не намагайтеся заточувати односторонній ніж з двох сторін — так ви ризикуєте не тільки не надати лезу необхідну гостроту, але і деформувати його.
Тепер розглянемо три способи заточування ножів.
Алмазний коло
Заточка керамічного ножа за допомогою кола з алмазною поверхнею — варіант тільки для тих, хто раніше вже мав справу з цим інструментом. Якщо ви побачили коло вперше, не ризикуйте його використовувати, інакше поламаєте ніж, який є аж ніяк не дешевим предметом. Якщо ж прилад вам знаком, працювати з ним потрібно в такий спосіб:
- Налаштуйте коло на низьку частоту оборотів — він повинен обертатися з мінімальним биттям і тільки в одній площині.
- Під кутом 25 градусів щільно, але без надмірного зусилля притисніть лезо до робочої поверхні круга.
- Одним рухом пересуньте лезо, заточуючи його від підстави до вістря. Подібну процедуру потрібно повторити 3-4 рази.
- Якщо ніж двосторонній, переверніть інструмент і аналогічним чином обробіть зворотну сторону леза.
Рада. Якщо є можливість, використовуйте два кола: спочатку з напиленням близько 80 мкм для безпосередньої заточки, а потім — з напиленням не більше 40 мкм для шліфування леза.
Алмазні точила
Точилка — найзручніший інструмент для обслуговування керамічних ножів в побутових умовах. Вона буває двох типів:
Використання точила для ножів
- Електрична. Прилад являє собою компактну конструкцію з двох дисків з алмазним напиленням, яка функціонує завдяки батареям або спеціальним акумулятора. Точилка самостійно підлаштовується під конкретне лезо і автоматично задає кут заточки. Все, що потрібно — вставити ніж в призначений для нього отвір і включити прилад.
- Ручна. Дешевший варіант точила: прилад також складається з двох алмазних дисків, але наводиться в дію вручну — вам потрібно самостійно переміщати лезо уздовж робочих поверхонь. У більшості випадків кут заточки відрегульований, тому налаштовувати прилад немає необхідності.
Важливо. Купуючи ручну або електроточілку, зверніть увагу, для яких саме ножів вона призначена: для одно- або двосторонніх.
Алмазна паста
Нарешті, третій спосіб заточки керамічних ножів — з використанням алмазної пасти . Справедливості заради відзначимо, що за рівнем ефективності цей варіант значно поступається двом попереднім — до нього рекомендується вдаватися для поновлення ріжучого краю ножа, а не для повноцінної заточування кухонного інструменту.
Принцип роботи з пастою надзвичайно простий:
- Підготуйте пасту з абразивом до 5 мкм.
- Ретельно очистіть ріжучу поверхню ножа.
- Нанесіть пасту на лезо і за допомогою дерев’яної плашки і твердої шкіри починайте плавними рухами шліфувати його поверхню, дотримуючись кут нахилу. Натирайте інструмент до тих пір, поки він не стане досить гострим. Не перестарайтеся з силою шліфування — дуже небажано допускати, щоб кераміка прогиналася.
Подібна заточка хоч і не складна, але вимагає посидючості — щоб якісно обробити лезо, доведеться витратити чимало часу.
Таким чином, маємо три варіанти заточування керамічних ножів: верстат, точилка і паста. Який з них більш реалізуємо в ваших домашніх умовах, вирішувати тільки вам. Але в будь-якому випадку при роботі з кухонним інструментом дотримуйтеся правил заточування і не нехтуйте заходами безпеки, інакше ви ризикуєте не тільки зіпсувати ніж, але і завдати шкоди собі.