Дім

Як правильно точити керамічні ножі: три способи оновити лезо в домашніх умовах

Зміст

  • 1 Особливості заточування
  • 2 Алмазний коло
  • 3 Алмазні точила
  • 4 Алмазна паста
  • 5 Як нагострити керамічний ніж: відео

Особливості заточування

Відразу відзначимо: заточка керамічних ножів — завдання непросте, тому, якщо ви не зовсім впевнені у власних навичках, подумайте над тим, щоб звернутися в майстерню. Однак якщо потенційні труднощі вас не лякають, можете братися за роботу своїми руками. Але перед цим визначтеся, яка заточка потрібна вашому ножа — одно- або двостороння.

Більшість класичних японських ножів заточені тільки з одного боку. Такі керамічні інструменти слід заточувати за наступною схемою: спочатку обробіть безпосередньо робочу клиновидную сторону леза до освіти задирки, а потім переверніть ніж і акуратно сточити залишився задирок.

Керамічні ножі вимагають дуже акуратною заточування

європейські ножі переважно мають лезо зі звичайними клинчастими спусками — такі інструменти потрібно заточувати з двох сторін: спочатку сточите одну робочу поверхню до освіти задирки, переверніть ніж і аналогічно сточите другу сторону.

Важливо! Не намагайтеся заточувати односторонній ніж з двох сторін — так ви ризикуєте не тільки не надати лезу необхідну гостроту, але і деформувати його.

Тепер розглянемо три способи заточування ножів.

Алмазний коло

Заточка керамічного ножа за допомогою кола з алмазною поверхнею — варіант тільки для тих, хто раніше вже мав справу з цим інструментом. Якщо ви побачили коло вперше, не ризикуйте його використовувати, інакше поламаєте ніж, який є аж ніяк не дешевим предметом. Якщо ж прилад вам знаком, працювати з ним потрібно в такий спосіб:

  • Налаштуйте коло на низьку частоту оборотів — він повинен обертатися з мінімальним биттям і тільки в одній площині.
  • Під кутом 25 градусів щільно, але без надмірного зусилля притисніть лезо до робочої поверхні круга.
  • Одним рухом пересуньте лезо, заточуючи його від підстави до вістря. Подібну процедуру потрібно повторити 3-4 рази.
  • Якщо ніж двосторонній, переверніть інструмент і аналогічним чином обробіть зворотну сторону леза.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Лікувальні властивості настоянки прополісу на спирту, а також інструкція із застосування і способи лікування в домашніх умовах

Рада. Якщо є можливість, використовуйте два кола: спочатку з напиленням близько 80 мкм для безпосередньої заточки, а потім — з напиленням не більше 40 мкм для шліфування леза.

Алмазні точила

Точилка — найзручніший інструмент для обслуговування керамічних ножів в побутових умовах. Вона буває двох типів:

Використання точила для ножів

  1. Електрична. Прилад являє собою компактну конструкцію з двох дисків з алмазним напиленням, яка функціонує завдяки батареям або спеціальним акумулятора. Точилка самостійно підлаштовується під конкретне лезо і автоматично задає кут заточки. Все, що потрібно — вставити ніж в призначений для нього отвір і включити прилад.
  2. Ручна. Дешевший варіант точила: прилад також складається з двох алмазних дисків, але наводиться в дію вручну — вам потрібно самостійно переміщати лезо уздовж робочих поверхонь. У більшості випадків кут заточки відрегульований, тому налаштовувати прилад немає необхідності.

Важливо. Купуючи ручну або електроточілку, зверніть увагу, для яких саме ножів вона призначена: для одно- або двосторонніх.

Алмазна паста

Нарешті, третій спосіб заточки керамічних ножів — з використанням алмазної пасти . Справедливості заради відзначимо, що за рівнем ефективності цей варіант значно поступається двом попереднім — до нього рекомендується вдаватися для поновлення ріжучого краю ножа, а не для повноцінної заточування кухонного інструменту.

Принцип роботи з пастою надзвичайно простий:

  • Підготуйте пасту з абразивом до 5 мкм.
  • Ретельно очистіть ріжучу поверхню ножа.
  • Нанесіть пасту на лезо і за допомогою дерев’яної плашки і твердої шкіри починайте плавними рухами шліфувати його поверхню, дотримуючись кут нахилу. Натирайте інструмент до тих пір, поки він не стане досить гострим. Не перестарайтеся з силою шліфування — дуже небажано допускати, щоб кераміка прогиналася.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Секрети створення декоративних подушок своїми руками: тканини, схеми, корисні поради

Подібна заточка хоч і не складна, але вимагає посидючості — щоб якісно обробити лезо, доведеться витратити чимало часу.

Таким чином, маємо три варіанти заточування керамічних ножів: верстат, точилка і паста. Який з них більш реалізуємо в ваших домашніх умовах, вирішувати тільки вам. Але в будь-якому випадку при роботі з кухонним інструментом дотримуйтеся правил заточування і не нехтуйте заходами безпеки, інакше ви ризикуєте не тільки зіпсувати ніж, але і завдати шкоди собі.

Як нагострити керамічний ніж: відео

Схожі статті

Як відучити кота або кішку лазити на стіл: рада фахівця, відео

elena elena

Які вікна краще ставити в квартиру — пластикові або дерев’яні: особливості, відмінності та відгуки

elena elena

Як правильно вибрати стаціонарний блендер: поради і важливі нюанси

elena elena

Чистка килима в домашніх умовах: як зробити це швидко і ефективно

elena elena

Шпалери для спальні: як вибрати колір під темну і світлу меблі

elena elena

Як швидко почистити і освіжити килим: ефективність в домашніх умовах

elena elena

Ваш папуга це може: як навчити птицю говорити і чи реально зробити це за 1 день?

elena elena

Як правильно мити натяжна стеля: способи миття глянцевого і матового полотна, поради та секрети експертів

elena elena

Майстернімо своїми руками: оригінальні панно на новий рік

elena elena

Залишити коментар