Зміст
- 1 Що потрібно для приготування капусти?
- 2 Класичні щі з квашеної капусти
- 3 Щі з квашеної капусти з куркою li>
- 4 Щі із квашеної капусти зі свининою
- 5 Приготування щіт із квашеної капусти — відео
Що знадобиться для приготування щій? h2>
Основний інгредієнт щей – квашена капуста, яка надає страві апетитну кислинку та неповторний смак. Сезон приготування щей у селах починався пізно восени, коли господині солили капусту на зиму, і тривав до весни. Щи і зараз залишаються найпоширенішою першою стравою у багатьох слов’янських народів.
Бульйон для варіння щей використовується будь-який: овочевий, м’ясний, рибний або грибний. Ще в давнину щи поділяли на пісні чи «порожні»: лише кисла капуста та цибуля з морквою та «повні» — м’ясні, наваристі з використанням грибів, яєць та заправлені сметаною чи жирними вершками. Але найголовніший секрет неповторного, особливого смаку ще було те, що готували борщ у російській печі, де страва томилася і наполягалася по кілька годин.
Сучасні господині варять щі на звичайній плиті, а страва виходить не менш апетитною та смачною. Щи — ідеальна перша страва для дієтичного харчування і його по праву оцінять жінки, які стежать за фігурою, які вважають калорії. У 100 г щіткою з квашеною капустою міститься всього 32 ккал, до того ж блюдо, благотворно впливаючи на травну систему, насичує організм і наповнює його енергією. За класичним рецептом бульйон для щей використовується яловичий, у цьому рецепті ми використовуємо яловичу грудинку.
Необхідно:
- Грудинка (яловича) – 700 гр.
- Квашена капуста – 500 гр.
- Картопля невеликих розмірів – 6-7 шт.
- Морква та цибуля ріпчаста по 1 шт.
Етапи приготування:
1. Яловину грудинку промити у воді, а краще попередньо вимочити протягом півгодини. Викласти її каструлю з водою та поставити грудинку на плиту. Після закипання воду, у якій варилося м’ясо, злити, а грудинку промити. Знову залити грудинку водою та варити прозорий бульйон, прибираючи піну. Час варіння яловичої грудинки приблизно годину-півтори.
Рада! Не допускайте сильного кипіння бульйону, щоб він не вийшов каламутним та неприємного кольору.
2. Готуємо кислу капусту для супу. Її потрібно віджати від зайвого розсолу і промити в проточній воді, зручніше це зробити в друшляку. Потім капусту потрібно дрібно нарубати. Відправляємо квашену капусту до м’ясного бульйону.
Класичні борщ із квашеної капусти готуються на яловичому бульйоні
3. Через 10 хвилин після закладки капусти необхідно в суп додати картоплю (нарізати рівними кубиками).
Приготуйте пасировку з цибулі та моркви. Натріть на тертці моркву, цибулю дрібно наріжте та обсмажте інгредієнти до золотистого кольору. Надіслати овочі до киплячої щі.
Рада! До обсмажених овочів можна додавати невелику кількість томатного соку або ложку пасти, щоб надати супу гарного відтінку і додати смаку.
4. Проваріть щі ще 5 хвилин, додайте прянощі: перець, сухі трави, зелень і посоліть за смаком. Дайте наваристому супу добре настоятися протягом 30 хвилин — години.
Щи з квашеної капусти з куркою
Щи з куркою — менш калорійний рецепт страви, але готується також легко.
>
Необхідно:
- Філе куряче 250-300 гр;
- Квашена капуста 200 гр;
- Картопля – 2 шт;
- Морква, цибуля ріпчаста по 1 шт;
- Сіль, спеції, лимон, сметана, зелень для подачі.
1. Куряче філе вимити, залити водою в каструлі і зварити з нього бульйон (додайте спеції). Не забувайте знімати піну і не дозволяйте бульйону сильно кип’ятити, щоб він не помутнів.
2. Нарізану кубиками картопля додати до супу.
3. Цибулю дрібно ріжемо, морква — на тертці. Обсмажені та пасивовані овочі та додати до щи, трохи проварити.
У приготуванні щей використовують яблука, гриби, у деяких рецептах зустрічається квасоля
4. Настав час закладати квашену капусту. Розсіл віджимаємо і дрібно нарізаємо кислу капусту. Варити суп ще близько 30-40 хвилин.
5. Куряче м’ясо витягніть із супу, наріжте на шматочки і знову відправте в суп. Дайте щам настоятися, не забудьте посолити, приправити спеціями та зеленню до смаку. Подавати апетитні щі зі сметаною та часточкою лимона.
Щи із квашеної капусти зі свининою
Щи, приготовлені на свинячому бульйоні – наваристі, густі та ситні. Особливий аромат і смак щам, приготованим за цим нескладним рецептом надає яблуко, що пом’якшує кислоту капусти і солодкий болгарський перець з селерою. У рецепті використовується томатний сік.
Інгредієнти:
- Свинячі реберця — 250-300 гр;
- Квашена капуста 400 гр;
- Картопля – 2 шт;
- Морква та цибуля ріпчаста по 1 шт;
- Кисло яблуко – 1 шт;
- ½ солодкого перцю;
- Невеликий корінь селери;
- Томатний сік – 100 мл;
- Сіль, спеції.
1. Свинячі реберця добре промити від дрібних кісточок, розрізати на шматки, просушити і обсмажити. Потім обсмажені реберця заливаємо водою і варимо годину-півтори.
2. Цибулю, моркву, корінь селери обсмажити на сковороді, потім до овочів додати дрібно порізане яблуко та солодкий перець. За кілька хвилин все залити томатним соком, трохи згасити. Підготовлену квашену капусту додати до овочів, переміщати, накрити кришкою.
Готові реберця витягнути зі свинячого бульйону. Шматочки м’яса, відокремленого від кістки, відправити назад у бульйон. Картопля нарізаємо кубками. Як тільки звариться картопля, можна в суп відправляти капусту з овочами. Доводимо смак до досконалості — солимо, перчимо. Обов’язково дати супу настоятися, прикрасити зеленню.