Правильне харчування

Ягоди годжі — чи дійсно вони корисні? Як приймати для схуднення?

В Китаї вірять, що свіжозаварений чай з сушених ягід годжі — один з головних секретів довголіття. Плюс, серед послідовників правильного харчування існує міф, що ці ягоди допомагають схуднути. Але чи здатні вони лікувати — і чи дійсно годжі можуть спалювати жир?
Наукові дослідження підтверджують звання "Суперфуд" — ягоди годжі дійсно містять в складі ряд потужних антиоксидантів, що захищають організм від вільних радикалів і перешкоджають пошкоджень ДНК¹. Як правильно приймати годжі — норми і рекомендації.

// Ягоди годжі — що це?


Ягоди годжі — це плоди рослин Lýcium bárbarum (Дереза ​​берберів ) або Lýcium chinense (Дереза ​​китайська), які ростуть переважно в Азії. У свіжому вигляді вони схожі на помідори черрі, вдаючи із себе ягоди червоного-оранжевого кольору довгастої форми і довжиною 1-2 см.

Традиційно ягоди годжі висушують на сонці, використовуючи потім для приготування чаю, або для додавання в різні страви і навіть в суп. За смаком вони нагадують суміш журавлини і вишні, відрізняючись солодкуватим і при цьому злегка терпким смаком.

Для досягнення позитивного впливу на здоров’я рекомендується вживати досить велику кількість годжі — близько 15-20 г в суткі¹. В цьому випадку організм зможе отримати з них достатню кількість антиоксидантів, що захищають клітини від дії вільних радикалів.

// Читати далі:

  • топ 20 корисних продуктів
  • нутрієнти — список важливих
  • КБЖУ для схуднення — норми

Калорійність і склад

Калорійність свіжих ягід годжі досить невелика — близько 80-90 ккал на 100 г продукту. У сушеному вигляді мова йде про 270-300 ккал на 100 г. У порівнянні з іншими фруктами (наприклад, з виноградом або зі сливами) вони містять менше вуглеводів, проте істотно більше антиоксидантів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Гімалайський сіль - користь чи шкода. Як правильно використовувати?

Крім високого вмісту вітамінів ( фактично, п’яти різних каротиноїдів), сушені ягоди годжі є відмінним джерелом заліза, цинку, селену, кальцію, калію і амінокислот повного профілю.

// КБЖУ на 30 г (5 чайних ложок сушених ягід) :

  • калорійність — 98 ккал
  • білки — 4 г
  • жири — 0.1 г
  • вуглеводи — 21.6 г

// Вітаміни та мінерали:

  • вітамін А — 501% денної норми
  • вітамін С — 15% норми
  • залізо — 11% норми

// Читати далі:

  • вітамін С — норми для дітей і дорослих
  • продукти, багаті залізом
  • вітамін А — для чого потрібен?

Корисні властивості

Полісахариди, каротиноїди і феноли — ключ евие біоактивні фітонутрієнти, що входять до складу ягід годжі. Саме каротиноїди надають їм яскраво-червоне забарвлення — виконуючи при цьому функцію антиоксидантів. Розглянемо докладніше кілька корисних властивостей годжі для організму:

1. Впливають на здоров’я очей

15 г сушених ягід годжі, прийнятих щодня, повністю покривають потребу в зеаксантин — речовині, необхідному для підтримки здоров’я сітківки глаза². В першу чергу, мова йде про протидію процесам старіння — і пов’язаного з ним погіршення зору.

90-денне дослідження 150 людей похилого віку, які регулярно приймають ягоди годжі, показало позитивні зміни — запобігаючи гіпопігментація макули (центральної області сітківки ), а також допомагаючи пом’якшити відкладення жирних білків під сітківкою.

// Вправи для очей

2. Можуть знижувати цукор у крові

Підвищений рівень глюкози в крові — перший сигнал можливого цукрового діабету. Нагадаємо, що для переробки глюкози організм виробляє гормон інсулін, який допомагає засвоювати калорії. Однак при постійно високому рівні глюкози чутливість тканин до інсуліну може знижуватися.

Дослідження на тваринах свідчать про те, що міститься в ягодах годжі компонент LBP3b здатний впливати на рівень інсуліну — в залежності від споживаної дози. Ймовірно, саме на цьому факті будується міф про те, що ягоди годжі допомагають худнути (насправді це не доведено).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Нутрієнти в правильному харчуванні - що це таке? Класифікація і список

// Інсулін — як діє на організм?

3. Впливають на імунітет

Відповідно до 30-денного дослідження 60 літніх людей, вживання завареного з ягід годжі чаю сприяло підвищенню кількості імунних клітин в організмі. Крім цього, у випробовуваних зазначалося помітне поліпшення загального самочувствія³.

4. Перешкоджають старінню мозку

Потенційно ягоди годжі розглядаються в якості можливого засобу для лікування хвороб Альцгеймера і Паркінсона — як за рахунок їх здатності знижувати потенціал дії глютамина, так і за рахунок антизапальних властивостей що входить до їх складу бетаина.

Як заварювати ягоди годжі?

Приготування чаю — найбільш простий метод отримання денної дози містяться в ягодах годжі антиоксидантів. Для заварювання 1 літра чаю вам знадобиться 5-6 чайних ложок сушених ягід — близько 30 г.

Сухі ягоди (попередньо очищені від сміття або промиті) поміщаються в термос, після чого заливаються гарячою, але не киплячою водою — і наполягають 5-10 хвилин. Чай можна пити як відразу, так і протягом дня.

Що залишилася від чаю м’якоть ягід може використовуватися для додавання в смузі або інші страви.

Чи допомагають схуднути?


Теоретично, вживання ягід годжі може впливати на схуднення — що входять до їх складу компоненти здатні знижувати рівень цукру в крові (знижує відчуття голожа), а прийнята перед їжею жменю сухих ягід швидше створює відчуття насичення.

на практиці для зниження ваги набагато більш важливу роль відіграє сумарна калорійність раціону і рівень щоденної активності людини — прийом ягід годжі не здатний безпосередньо впливати на масу тіла.

// Читати далі:

  • норма калорій в день — як розрахувати?
  • як схуднути жінці після 50 років?
  • як прибрати живіт чоловікові?
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Насіння Чіа - корисні властивості. Як правильно вживати в їжу?

Протипоказання

Перш за все, ягоди годжі (як і інші ягоди) можуть бути небезпечні для людей з алергією на пилок.

Плюс, сушені ягоди годжі не рекомендується ін інімать спільно з медичними препаратами для контролю за артеріальним тиском, з ліками від діабету і з антикоагулянтами (особливо з варфарином).

***

Ягоди годжі — Суперфуд, що містить в складі ряд потужних антиоксидантів. Згідно з дослідженнями, годжі здатні не тільки захищати організм від дії вільних радикалів, перешкоджаючи пошкоджень ДНК, але і можуть впливати на рівень глюкози в крові. Однак те, що вони допомагають худнути — скоріше міф.

Схожі статті

Нутрієнти в правильному харчуванні — що це таке? Класифікація і список

elena elena

Гімалайський сіль — користь чи шкода. Як правильно використовувати?

Alex

Продукти, що містять вуглеводи — таблиці корисних і шкідливих

Marina

Вуглеводи в правильному харчуванні — добові норми і списки продуктів

Megusta

Глікемічний індекс пасти, вермішелі, макаронів — і пельменів

Sasha

Стевія — що це і чим вона корисна? Плюси і мінуси, побічні ефекти

Megusta

Розчинна клітковина — що це? У яких продуктах міститься?

Coolio

Глікемічний індекс круп — таблиці з низьким і високим ГІ

Andrey

Глікемічний індекс напоїв і алкоголю — докладний список

Lamaxima

Залишити коментар