З тевія — це натуральний замінник цукру. Її користь полягає як в низькій калорійності і відсутності в складі швидких вуглеводів (стевія менше впливає на рівень інсуліну і підходить діабетикам), так і в змісті флавоноїдів, що володіють протизапальними властивостями.
Однак, незважаючи на всі плюси, стевія має і мінуси. Перш за все, вона гірчить при нагріванні — а, значить, не може використовуватися для випічки. Крім цього, при вживанні у великих дозах можуть виникати побічні ефекти — найчастіше, у вигляді харчової алергії.
// Стевія — що це?
Стевія — це замінник цукру натурального походження . Її отримують з екстракту рослини Stevia rebaudiana Bertoni . Родом стевія з Південної Америки (племена індіанців з Бразилії та Парагваю використовували перемелені листя як підсолоджувач), а сьогодні її вирощують у багатьох країнах світу.
Оскільки стевія в 200-250 разів солодше цукру, достатньо лише невеликої кількості — з цієї причини до складу більшості цукрозамінників на основі стевії входять добавки для збільшення обсягу (наприклад, мальтодекстрин). Також можуть використовуватися і більш дешеві підсолоджувачі — що впливає на ціну.
Стевиозид — це ключовий компонент екстракту стевії, що надає їй солодкий смак. Всього у складі рослини міститься близько десяти флавоноїдів — кожен має певні властивості. Деякі з них здатні залишати гіркувате післясмак, що змушує виробників видаляти їх хімічним методом.
// Стевія — коротко:
- низькокалорійний замінник цукру
- не підвищує рівень інсуліну в крові
- має властивості антиоксиданту
- знижує кількість мікровоспаленій
// Читати далі:
- цукровий діабет для чайників
- мальтодекстрин — в чому шкода?
- флавоноїди — корисні для здоров’я властивості
Стевиозид — користь і шкода
Сучасна історія стевії бере відлік від 1970-х років. Завданням був пошук цукрозамінника, покликаного замінити потенційно канцерогенні цикламат і сахарин. За минулі 50 років головний компонент рослини, стевіозид, був ретельно досліджений з метою визначення користі і шкоди для здоров’я.
В даний час Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) вважає, що стевія не вказує токсичних властивостей і безпечна для вживання в їжу людьми. В тому числі, вона допустима для вагітних жінок (в помірних кількостях) і для детей¹.
Як стевія впливає на організм?
Стевія несе користь організму як антиоксидант. Крім цього, флавоноїди стевіозід здатний знижувати кількість мікровоспаленій в організмі. Зокрема, відзначається позитивна дія на функції мозку, нирок, печінки і підшлункової залози. Однак вживання великих доз може бути токсичним.
При цьому головним плюсом стевії, поза всяким сумнівом, є її солодкий смак, практично не містить калорій. Добавка не підвищує рівня інсуліну в крові, а значить може застосовуватися в харчуванні діабетиків. Як цукрозамінника вона може використовуватися як в напоях, так і при приготуванні їжі.
Вплив на рівень холестерину
Існують дослідження, які показують зв’язок вживання стевії зі зниженням рівня холестерину в крові. Необхідно зробити застереження, що даний ефект має лише непряму пріроду². Іншими словами, оскільки цукор може призводити до підвищення поганого холестерину, його заміна на стевію (або інший цукрозамінник) здатна нормалізувати метаболізм — але зовсім не лікувати підвищений холестерин.
Вплив на ракові захворювання
Стевиозид (активний компонент стевії) є антиоксидантом. Теоретично, він повинен допомагати організму боротися з вільними радикалами і перешкоджати росту ракових клітин. Незважаючи на це, на даний момент не існує досліджень, що підтверджують або спростовують дану гіпотезу³.
Мінуси і протипоказання
Використання стевії з метою схуднення несе ряд небезпек. Незважаючи на те, що екстракт рослини не підвищує рівня інсуліну в крові, він впливає на роботу обміну речовин. Солодкий смак цього цукрозамінника здатний провокувати появу тяги до простих вуглеводів, немов нагадуючи мозку про цукор 4 .
Головним мінусом стевії є післясмак. Особливо сильно гіркий смак проявляється при температурній обробці — саме тому стевія не підходить для випічки. Причиною є наявність в складі глікозидів — оскільки смак формується за рахунок їх комбінації, складно домогтися видалення гіркоти шляхом хімічної очистки.
Протипоказання
Протипоказанням до вживання стевії є алергія на рослини, що відносяться до складноцвітим. Також може спостерігатися індивідуальна непереносимість вторинних компонентів добавок, покликаних створювати обсяг таблетки або порошку — в першу чергу, мова йде про мальтодекстрин. Вживання у великих дозах (більше 1.5-2 г) може викликати нудоту, запаморочення і алергію.
Стевія не рекомендується при наявності зниженого тиску — в результаті воно може знизитися ще сильніше. Крім іншого, добавку можна застосовувати одночасно з ліками для нормалізації рівня літію в крові. Також стевіозід може не поєднуватися з низкою препаратів для зниження рівня цукру в крові.
// Стевія — можливі побічні ефекти:
- зниження артеріального тиску
- запаморочення
- нудота
- діарея
- харчова алергія
***
Стевія — це натуральний цукрозамінник, який не містить калорій і не підвищує рівень цукру в крові. Дослідження показують безпеку добавки для здоров’я. До мінусів стевії відноситься гіркувате післясмак, а також можливість появи алергічних реакцій при вживанні у великих дозах.