Правильне харчування

Стевія — що це і чим вона корисна? Плюси і мінуси, побічні ефекти

З тевія — це натуральний замінник цукру. Її користь полягає як в низькій калорійності і відсутності в складі швидких вуглеводів (стевія менше впливає на рівень інсуліну і підходить діабетикам), так і в змісті флавоноїдів, що володіють протизапальними властивостями.
Однак, незважаючи на всі плюси, стевія має і мінуси. Перш за все, вона гірчить при нагріванні — а, значить, не може використовуватися для випічки. Крім цього, при вживанні у великих дозах можуть виникати побічні ефекти — найчастіше, у вигляді харчової алергії.

// Стевія — що це?


Стевія — це замінник цукру натурального походження . Її отримують з екстракту рослини Stevia rebaudiana Bertoni . Родом стевія з Південної Америки (племена індіанців з Бразилії та Парагваю використовували перемелені листя як підсолоджувач), а сьогодні її вирощують у багатьох країнах світу.

Оскільки стевія в 200-250 разів солодше цукру, достатньо лише невеликої кількості — з цієї причини до складу більшості цукрозамінників на основі стевії входять добавки для збільшення обсягу (наприклад, мальтодекстрин). Також можуть використовуватися і більш дешеві підсолоджувачі — що впливає на ціну.

Стевиозид — це ключовий компонент екстракту стевії, що надає їй солодкий смак. Всього у складі рослини міститься близько десяти флавоноїдів — кожен має певні властивості. Деякі з них здатні залишати гіркувате післясмак, що змушує виробників видаляти їх хімічним методом.

// Стевія — коротко:

  • низькокалорійний замінник цукру
  • не підвищує рівень інсуліну в крові
  • має властивості антиоксиданту
  • знижує кількість мікровоспаленій

// Читати далі:

  • цукровий діабет для чайників
  • мальтодекстрин — в чому шкода?
  • флавоноїди — корисні для здоров’я властивості

Стевиозид — користь і шкода

Сучасна історія стевії бере відлік від 1970-х років. Завданням був пошук цукрозамінника, покликаного замінити потенційно канцерогенні цикламат і сахарин. За минулі 50 років головний компонент рослини, стевіозид, був ретельно досліджений з метою визначення користі і шкоди для здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Баня, чи корисна?

В даний час Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) вважає, що стевія не вказує токсичних властивостей і безпечна для вживання в їжу людьми. В тому числі, вона допустима для вагітних жінок (в помірних кількостях) і для детей¹.

Як стевія впливає на організм?


Стевія несе користь організму як антиоксидант. Крім цього, флавоноїди стевіозід здатний знижувати кількість мікровоспаленій в організмі. Зокрема, відзначається позитивна дія на функції мозку, нирок, печінки і підшлункової залози. Однак вживання великих доз може бути токсичним.

При цьому головним плюсом стевії, поза всяким сумнівом, є її солодкий смак, практично не містить калорій. Добавка не підвищує рівня інсуліну в крові, а значить може застосовуватися в харчуванні діабетиків. Як цукрозамінника вона може використовуватися як в напоях, так і при приготуванні їжі.

Вплив на рівень холестерину

Існують дослідження, які показують зв’язок вживання стевії зі зниженням рівня холестерину в крові. Необхідно зробити застереження, що даний ефект має лише непряму пріроду². Іншими словами, оскільки цукор може призводити до підвищення поганого холестерину, його заміна на стевію (або інший цукрозамінник) здатна нормалізувати метаболізм — але зовсім не лікувати підвищений холестерин.

Вплив на ракові захворювання

Стевиозид (активний компонент стевії) є антиоксидантом. Теоретично, він повинен допомагати організму боротися з вільними радикалами і перешкоджати росту ракових клітин. Незважаючи на це, на даний момент не існує досліджень, що підтверджують або спростовують дану гіпотезу³.

Мінуси і протипоказання

Використання стевії з метою схуднення несе ряд небезпек. Незважаючи на те, що екстракт рослини не підвищує рівня інсуліну в крові, він впливає на роботу обміну речовин. Солодкий смак цього цукрозамінника здатний провокувати появу тяги до простих вуглеводів, немов нагадуючи мозку про цукор 4 .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Нутрієнти в правильному харчуванні - що це таке? Класифікація і список

Головним мінусом стевії є післясмак. Особливо сильно гіркий смак проявляється при температурній обробці — саме тому стевія не підходить для випічки. Причиною є наявність в складі глікозидів — оскільки смак формується за рахунок їх комбінації, складно домогтися видалення гіркоти шляхом хімічної очистки.

Протипоказання

Протипоказанням до вживання стевії є алергія на рослини, що відносяться до складноцвітим. Також може спостерігатися індивідуальна непереносимість вторинних компонентів добавок, покликаних створювати обсяг таблетки або порошку — в першу чергу, мова йде про мальтодекстрин. Вживання у великих дозах (більше 1.5-2 г) може викликати нудоту, запаморочення і алергію.

Стевія не рекомендується при наявності зниженого тиску — в результаті воно може знизитися ще сильніше. Крім іншого, добавку можна застосовувати одночасно з ліками для нормалізації рівня літію в крові. Також стевіозід може не поєднуватися з низкою препаратів для зниження рівня цукру в крові.

// Стевія — можливі побічні ефекти:

  • зниження артеріального тиску
  • запаморочення
  • нудота
  • діарея
  • харчова алергія

***

Стевія — це натуральний цукрозамінник, який не містить калорій і не підвищує рівень цукру в крові. Дослідження показують безпеку добавки для здоров’я. До мінусів стевії відноситься гіркувате післясмак, а також можливість появи алергічних реакцій при вживанні у великих дозах.

Схожі статті

Глікемічний індекс круп — таблиці з низьким і високим ГІ

Andrey

Ягоди годжі — чи дійсно вони корисні? Як приймати для схуднення?

Pasha

Глікемічний індекс напоїв і алкоголю — докладний список

Lamaxima

Глікемічний індекс фруктів. Список фруктів з низьким і середнім ГІ

Lamaxima

Нутрієнти в правильному харчуванні — що це таке? Класифікація і список

elena elena

Гімалайський сіль — користь чи шкода. Як правильно використовувати?

Alex

Що таке глютен і де він міститься? Продукти, що містять глютен

Scooby

☕️ Кето кави з топленим маслом ДХІ — в чому користь? покроковий рецепт

Megusta

Скільки овочів потрібно їсти кожен день? Найкорисніші овочі — список

elena elena

Залишити коментар