До ето кави — це енергетичний напій на основі крепкозаваренного (або розчинної) кави з додаванням топленого масла ДХІ. Спочатку рецепт був відомий під назвою "бронекофе" і мав на увазі використання ДХІ, кокосового масла, екстракту ванілі і збитих вершків без цукру.
Напій вкрай популярний серед послідовників безвуглеводної кето дієти — завдяки поєднанню кофеїну і особливого типу жирних кислот кави з маслом дає прилив енергії, блокує відчуття голоду і активує роботу обміну речовин без підвищення рівня цукру в крові.
// Кето кави — що це?
Кето кави — це напій на основі кави і МСТ-жирів (вершкового і кокосового масла), без додавання цукру або молока. Спочатку був запропонований Дейвом Еспі, американським підприємцем і відомим біохакери, потім завоював популярність шанувальників кето дієти.
Класичний рецепт кето кави — міцний кавовий напій з додаванням топленого масла ДХІ. Вважається, що поєднання кофеїну і насичених жирних кислот з малою довжиною ланцюга тонізує як діяльність мозку, так і роботу метаболізму — без впливу на рівень цукру в крові.
Нагадаємо, що вершкове масло (включаючи масло ДХІ) і кокосове масло складаються з особливого типу насичених жирів, що відрізняються досить простою структурою — фактично, організм починає засвоювати їх ще в травному тракті. Саме на МСТ-жирах будується користь кокосового масла.
// Читати далі:
- масло ДХІ — домашній рецепт
- кето дієта — що це?
- насичені жирні кислоти в продуктах
Користь для здоров’я
Перш за все, за рахунок додавання олії, кето кава містить досить багато калорій — що забезпечує тривале відчуття насичення. Крім цього, енергія від МСТ-жирів використовується організмом на поточні потреби обміну речовин і практично не відкладається в жирові запаси.
Кофеїн, будучи стимулятором центральної нервової системи, дає заряд бадьорості — одночасно з цим знижуючи апетит. Завдяки подібному поєднанню компонентів, кето кави рекомендується в якості сніданку при дотриманні безвуглеводної дієти.
// Читати далі:
- скільки кофеїну в каві?
- кето дієта — меню по днях на тиждень
- топ 10 корисних сніданків
Бронекофе — класичний рецепт
за словами Дейва Еспі, ідея створення бронекофе прийшла до нього під час подорожі по Тибету — він спробував місцевий напій на основі міцного чорного чаю і ДХІ, приготованого з масла яків. Його вразив унікальний смак напою, кремова текстура і прилив сил після вживання.
Повернувшись в Америку, Дейв став експериментувати з сортами кави і масла — і в 2009 році опублікував класичний рецепт в своєму блозі.
// Bulletproof coffee:
- 1 столова ложка кокосового масла
- 1 столова ложка масла ДХІ
- 500 мл кава без цукру
- екстракт ванілі
- густі збиті вершки (за бажанням)
// Калорійність і БЖУ:
- калорії — 270 ккал
- вуглеводи — 0,8 г
- білки — 1,3 г
- жири — 28 г
Покрокове приготування
Зазначені вище інгредієнти дані для приготування двох порцій бронекофе. Спершу у френч-пресі або іншій відповідній ємності змішайте міцну каву (підійде як свіжозаварений, так і розчинна без цукру), потім додайте столову ложку масла ДХІ, столову ложку кокосового масла і трохи екстракту ванілі.
Використовуючи віночок для збивання, змішуйте інгредієнти близько однієї хвилини. Потім (за бажанням) додайте збиті вершки і ще раз переміщайте вийшов кето кави — проте нагадаємо, що збиті вершки не повинні містити цукру або підсолоджувачів.
Кето кави з маслом
Відзначимо, що хоча рецепт кето кави може мати на увазі використання звичайного вершкового масла, ДХІ краще. Під час температурної обробки ( "топлення") відбувається запікання міститься в маслі лактози — нагадаємо, що вона є молочним цукром.
Фактично, бронекофе з вершковим маслом буде містити деяку кількість швидких вуглеводів — що неприпустимо при дотриманні безвуглеводної дієти . На противагу цьому, топлене масло ДХІ проходить процес натуральної очищення від лактози і казеїну.
Відносно кокосового масла однозначних правил немає. Незважаючи на те, що Дейв Еспі його настійно рекомендує, використання подвійної дози масла ДХІ принципово не змінює склад — в будь-якому випадку, основними насиченими жирами будуть МСТ-тригліцериди.
***
Кето кави — це енергетичний напій на основі крепкозаваренного (або розчинної) кави з додаванням кокосового масла або топленого масла ДХІ. Користь полягає в комбінації потужної дози кофеїну і особливого типу жирних кислот з коротким ланцюжком тригліцеридів.