В боротьбі з простудними захворюваннями всі методи хороші. Особливо популярним є лікування за допомогою теплого вина. Поєднання виноградного напою з цитрусовими і спеціями має загальнозміцнювальну, жарознижувальну і антиоксидантну дію. Про особливості приготування глінтвейну і його застосуванні далі в статті.
Зміст
- 1 Як називається теплий винний напій?
- 2 Корисні властивості глінтвейну
- 3 Протипоказання
- 4 Рецепти в домашніх умовах
- 4.1 Для лікування кашлю
- 4.2 чи можна пити при температурі?
Як називається теплий винний напій?
Вино здавна вважалося унікальним напоєм. Наші предки активно використовували його не тільки для свят і веселощів, але також і в лікуванні різних захворювань. Невелика доза вина, прийнятого перед прийомом їжі, активізує захисні сили організму, виводить токсини, прискорює обмінні процеси.
Окреме місце в профілактиці і лікуванні застуди займає вживання гарячого винного напою. З плином часу рецепт «мікстури» зазнавав різні зміни.
На сьогоднішній день тепле вино іменується глінтвейном і готується з додаванням пряних спецій і цитрусових фруктів.
Корисні властивості глінтвейну
Користь гарячого винного напою обумовлена унікальними властивостями його компонентів:
- Сухе червоне вино. Протизапальну, антимікробну, загальнозміцнюючу, тонізуючу дію. Попередження склеювання тромбоцитів, боротьба з вільними радикалами. Велика кількість вітамінів і мікроелементів. Підвищення опірності до вірусів.
- Мед. Усунення закладеності носа, полегшення відходження мокроти, загальнозміцнюючу дію на організм. Продукт багатий мікро-, макроелементами, вітамінами, які так необхідні ослабленому організму.
- Яблука. Неможливо уявити протизастудний напій без фруктів, що містять у великій кількості аскорбінову кислоту.
- Апельсини. Нейтралізація вільних радикалів, підвищення еластичності судинної стінки, виведення продуктів обміну речовин і токсинів. Джерело вітамінів, мікроелементів, мінеральних солей.
- Лимони. Особливо цінним вважається саме цедра фрукта, багата біологічно активними речовинами, мікроелементами, необхідними для підтримки молодості і здоров’я.
- Імбир. Лідер серед продуктів, що володіють вираженим загальнозміцнюючим властивістю. Корисне кореневище, одночасно гостре, кисле і солодке, надає особливого смаку напою.
- Гвоздика. Блокування простудних захворювань на початковому етапі. Підвищення бадьорості, тонусу. Максимальне вивільнення корисних властивостей при нагріванні до 70 ° C.
- Кориця. Виражене зігріваючий властивість, а також противірусну та антибактеріальну. Активізація роботи головного мозку, зниження ризику розвитку цукрового діабету.
- Мускатний горіх. Болезаспокійливий, судинорозширювальний, протизапальну дію. Бореться з болем в горлі, вухах, нежиттю, кашлем.
- Чорний перець. Подразнюючу, зігріваючий вплив. Розширення судин, активізація обмінних процесів, тонизирование організму. Очищення дихальних шляхів, звільнення від слизу.
Для приготування напою важливо вибирати тільки якісні продукти. Зіпсовані фрукти і спеції з вичерпаним терміном придатності не підійдуть.
Протипоказання

Заборонено вживати глінтвейн в наступних ситуаціях:
- Лікування захворювання проводиться за допомогою прийому антибіотиків.
- Висока температура.
- Вік хворої людини менше 18 років.
- Наявність патологій шлунково-кишкового тракту.
- Захворювання серцево-судинної системи.
- Хвороби нирок і печінки.
- період виношування плоду і грудного вигодовування.
Наявність протипоказань обумовлено основним інгредієнтом — вином. Якщо замінити алкогольний напій натуральним соком, то список обмежень значно скоротиться.
Рецепти в домашніх умовах

- У невелику каструльку (сотейник) опустити мелений мускатний горіх (шепотку порошку), імбир (очищений і нарізаний 5-см корінець), корицю (1 2 шт.), чорний перець горошком (3 шт.) і гвоздику (3 шт.).
- Додати 70 мл води і поставити на вогонь. Після закипання проварити 3-4 хвилини і зняти з вогню.
- У невелику каструльку опустити цедру лимона (апельсина). Додати 250 мл вина. Поставити на вогонь і прогріти до 70 ° C.
- Вміст обох сотейників з’єднати і залишити для настоювання на 30 хвилин.
- Напій процідити. Додати мед (цукор). Ретельно перемішати.
- Розлити по чашках або високих келихах.
Вживання напою при появі перших симптомів застуди не дасть захворюванню розвинутися на повну потужність.
Для лікування кашлю
Глінтвейн з червоного вина — відмінний засіб при застуді і болю в горлі. Тоді як рецепт на основі білого вина краще при наявності кашлю. Входить до складу кофеїнова кислота інтенсивно розріджує мокротиння і сприяє її відходженню.
Алгоритм приготування напою від кашлю наступний:
- У каструльку опустити бадьян (2 шт.), Гвоздику (3 шт.), кардамон (3 шт.), м’яту (4-6 листочків), гілочки калини (2 шт.), одне яблуко, нарізане шматочками і мандаринові дольки. Додати свіжовичавлений лимонний сік і 500 мл журавлинного морсу.
- Залити пляшкою білого вина і поставити на повільний вогонь.
- Прогріти до 70 ° C, прибрати з плити і залишити на 30-40 хвилин .
- Напій пропустити через сито.
- Додати мед за смаком, перемішати.
- Розлити в посуд.
Білий глінтвейн рекомендується в якості профілактики в осінньо-зимовий період, людям, які мають схильність до захворювань бронхів і легенів.
чи можна пити при температурі?

Гаряче вино з додаванням спецій стимулює потовиділення, надаючи, таким чином, жарознижуючий ефект. Однак висока температура — одне з протипоказань до вживання глінтвейну.
Якщо показники градусника перевалили за 37,5 ° C, то основний інгредієнт рекомендується замінити. Замість вина допустимо використовувати сік винограду, журавлини, гранату, яблука, вишні. Існують також рецепти на основі чаю каркаде.