Лiки

Як приготувати морс з журавлини при застуді?

Журавлина — унікальна за складом і цілющими властивостями ягода, що виростає на болотистій вологому грунті. Збирають її переважно пізньої осені, аж до самих морозів.

Журавлина з давніх часів займала особливе місце при лікуванні різних хвороб: застуди, сухот, родової слабкості, хвороб шлунка, кишечника, печінки.

Чи не втратили актуальності цілющі властивості цієї ягоди і для сучасного техногенного світу, коли, з одного боку, ми говоримо про високий розвиток промисловості, в тому числі, і фармацевтичної, а з іншого — про шкідливий вплив техногенних факторів на організм, зниженні імунітету у представників людської популяції.

Зміст

  • 1 Склад
  • 2 Застосування
    • 2.1 Лікування застуди журавлиною
    • 2.2 Для дітей
  • 3 Як приготувати?

Склад

Як приготувати морс з журавлини при застуді?
Ці червоного кольору ягоди, з терпким кислуватим смаком, відрізняються високим вмістом біофлавоноїдів, вітамінів, органічних кислот, мікро- і макроелементів, пектинів, цукрів. Склад:

  • Антоціани, що містяться у великій кількості, є природними антибіотиками, що володіють вираженими бактерицидними властивостями по відношенню до багатьох патогенних мікробів. Сприяють підвищенню імунного захисту організму, перешкоджають руйнівним окислювальним процесам, захищають генетичний матеріал клітин від руйнівної дії шкідливих факторів навколишнього середовища, перешкоджаючи виникненню мутацій.
  • Вітаміни. У 100 г свіжої ягоди вміст вітаміну С може досягати 40-50 мг, що можна порівняти з вмістом цього вітаміну в цитрусових плодах. Висока концентрація вітамінів групи В (В1, В2, В3, В5, В6), РР, робить її незамінною для здійснення всіх обмінних процесів в організмі. Велика кількість вмісту вітаміну К, що є життєво необхідним фактором для синтезу білків системи згортання крові, також пояснює неоціненну користь ягід.
  • Мікро-, макроелементи. Плоди містять достатню кількість калію, фосфору, магнію, заліза, кальцію, йоду, марганцю, кобальту та інших сполук, необхідних для підтримки кислотно-лужного балансу організму, здійснення синтезу, обмінних процесів м’язової, нервової тканинами, органами системи кровотворення.
  • Органічні кислоти. Яблучна, лимонна, бензойна кислоти, що переважають в журавлині, пригнічують ріст дріжджоподібних грибків, цвілевих мікроорганізмів. Ось чому журавлина довго зберігає свої властивості, може тривалий час зберігати свіжий вигляд, не наражаючись процесам окислення.
  • Пектини і цукру. Вміщені глюкоза і фруктоза здатні поповнювати енергетичні запаси організму, необхідні для обмінних процесів. Пектини, якими багаті ягоди, допомагають нормалізації перистальтики органів травлення, виведенню токсинів, вільних радикалів, необхідні для нормалізації рівня холестерину.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чи сумісні алкоголь і Сумамед? Коли можна випити після прийому антибіотика?

Біофлавоноїди, якими так багата журавлина, грають ключову роль. Їх змістом обумовлені унікальні властивості ягоди.

Застосування

Як приготувати морс з журавлини при застуді?
Журавлина — незамінний природний лікарський засіб від грипу та застуди. Рекомендовано її застосування при захворюваннях серця, гіпертонії, хворобах шлунково-кишкового тракту, захворюваннях нирок, порушеннях обміну речовин. Приготований журавлинний морс — прекрасний засіб профілактики простудних захворювань, особливо в період сезонного загострення, рекомендується вживати і дорослим, і дітям.

Лікування застуди журавлиною

Завдяки багатому вітамінному складу, високому вмісту активних органічних речовин, журавлина при застуді — незамінний помічник, що дозволяє відновити сили, підвищити ослаблений імунітет, бореться з високою температурою і інтоксикацією, що допомагає швидко впоратися з інфекцією.

Застосовується журавлина від застуди практично не має протипоказань, вікових обмежень. Єдиним фактором, при якому вживання ягід обмежена, є наявність алергії, що зустрічається вкрай рідко.

При застуді журавлина застосовується в свіжому вигляді, з неї готують морси, відвари, киселі, сік, з нею заварюють чай, напої з додаванням меду. Пити при застуді приготовані напої можна без обмежень, потрібно тільки знати, як правильно заварювати ягоду, щоб зберегти її корисні властивості.

Рецепти, як заварювати або приготувати морс з журавлини, відрізняються різноманітністю, але для збереження в приготованому напої максимальної кількості корисних речовин, вітамінів, необхідно знати, як правильно це зробити.

Для дітей

Для дитячого раціону харчування журавлину можна вводити, коли дитина знаходиться ще на грудному вигодовуванні , але вже отримує фруктові, овочеві пюре, каші починаючи з 7-8 місяців. Дитині можна готувати морси, додавати ягідне пюре в прикорм при відсутності алергічної реакції.

Дітям, схильним до алергії, не рекомендується доповнювати раціон харчування ягодами журавлини і приготованими з неї стравами раніше 1 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Прополіс при вагітності: чи можна використовувати від горла і при застуді

Як приготувати?

Існує велика кількість способів, як заварити журавлину правильно, щоб напій мав максимально корисними лікувальними властивостями. Надамо вашій увазі лише деякі з них, найбільш прості для приготування:

  • Найпростіший рецепт: приготування морсу з журавлини при застуді без кип’ятіння. Завдяки такому способу вдається зберегти максимальну кількість корисних інгредієнтів. Свіжі, заморожені ягоди слід обдати окропом, потім перетворити в пюре. Це можна зробити за допомогою блендера або розім’яти вручну. У готове ягідне пюре слід додати достатню кількість кип’яченої охолодженої води до насиченого червоного кольору напою, ретельно переміщати, процідити. В якості підсолоджувача краще використовувати не цукор, а мед. Журавлина з медом — найкращий варіант лікувального напою!

  • Морс від застуди можна приготувати інакше. З приготованого, описаним вище способом, пюре, віджимаємо журавлинний сік і відставляємо в сторону. М’якоть слід залити водою, довести до кипіння і варити протягом 10-15 хвилин. Отриманий відвар процідити і охолодити. Додати журавлинний сік, цукор або мед.
  • Рецепт, як заварити журавлину для чайного напою, практично не відрізняється від попереднього. Приготований зазначеним вище способом журавлинний морс, слід змішати з свіжозавареним міцним чаєм. Скориставшись таким рецептом, ви отримаєте прекрасний тонізуючий, вітамінний, імуностимулюючий напій.

Журавлина при застуді, приготовані напої з неї — цілющий еліксир, що відрізняється багатим складом, що допомагає одужати. Пийте на здоров’я і не хворійте!

Схожі статті

Прополісний мед: приготування і лікування

Marina

Як застосовувати гаряче пиво при застуді? Корисні рецепти і протипоказання

Murcia

Йодна сітка на п’яти: користь

Coolio

Назальний аспіратор Піджен

Alex

Редька з медом при бронхіті

Axel

Камфорний спирт і масло при застуді

Bobby

Що таке біорезонансна терапія (БТР)?

Undershmidtther

гидрокортизоновая краплі

Axel

Як впливає парацетамол на печінку?

Murcia

Залишити коментар