Після довгоочікуваного народження малюка у молодої мами виникає багато питань. В першу чергу вони стосуються продуктів, які дозволені до вживання годуючої матері, а також напоїв. Особливо важливе правильне харчування в перші дні і місяці новонародженого. Його організм тільки починає свою адаптацію, а найбільш сприйнятливим виявляється шлунково-кишковий тракт.
Для годуючих грудьми жінок важливо дотримуватися кількість і якість напоїв. Рідина безпосередньо впливає на інтенсивність лактації. Чорний і зелений чай краще обмежити через великий вміст кофеїну, причому в обох видах. Кава з цієї ж причини виключається. Пакетовані чаї не повинні входити в раціон через вміст в них штучних ароматизаторів і барвників, які можуть стати причиною алергії у новонародженого.
Тому на перше місце виходять трав’яні чаї. Однак і перед їх вживанням бажано ознайомитися не тільки з перевагами, але і протипоказаннями. Деякі трави благотворно впливають не тільки на загальний стан малюка і мами, але і здатні збільшити лактацію. Одним з таких напоїв є чай з липою.
Зміст
- 1 Властивості липи
- 2 Правила збору
- 3 Протипоказання
- 4 Рецепти лікувального напою
Властивості липи
Ця рослина подаровано самою природою, завдяки максимально ефективному впливу на організм. Її квітки містять велику кількість вітаміну С, дубильних речовин, флавоноїдів, фітонцидів і ефірного масла. Виходячи зі складу, можна зробити висновок про те, який вплив надає напій на організм людини:
- Липовий цвіт рекомендують споживати при простудних захворюваннях, що актуально для вагітних і годуючих жінок. У зв’язку з годуванням молодим мамам лікарі не рекомендують застосовувати медичні препарати, нехай навіть і не такі агресивні, а деякі види антибіотиків і зовсім знаходяться під забороною.
- Крім того, правильно заварений напій допомагає зняти симптоми, характерні захворювань верхніх і нижніх дихальних шляхів. Адже крім жарознижуючого ефекту, він є відмінним відхаркувальний засіб.
- Знижує ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи. Липа зміцнює стінки судин.
- Квітки цієї рослини містять природні анаболіки, допомагаючи зняти спазми. Особливо допомагає липовий відвар при головних і суглобових болях.
- Лікарі його призначають в сукупності з лікарськими препаратами при циститі, захворюваннях сечовивідних шляхів. Він надає прекрасне сечогінну дію.
- Матерям відомі проблеми з коліками у малюків. Одна справа лікувати їх, інше — запобігти їх появі. Раціональне вживання такого чаю покращує роботу шлунково-кишкового тракту, знижуючи процеси бродіння в кишечнику, які призводять до кольок. Він здатний пом’якшити больові відчуття і симптоматику у людей із захворюванням шлунка, особливо, якщо є запальні процеси.
- Чайний напій з липою надає розслабляючу, заспокійливу дію. Його рекомендують людям, що страждають безсонням. Тому немовлята, чиї матусі п’ють такий чай, сплять спокійно, рідше прокидаються вночі (тобто, тільки по справі — попити маминого молока).
- Липу рекомендують вживати не тільки при ГВ. З давніх часів вона відома як дерево, призначене для жінок. Липові настої, відвари благотворно впливають на жіночий організм. Настої приймають не тільки всередину, але і у вигляді спринцювання при запальних захворюваннях жіночих статевих органів.
Такий чай створює додатковий захисний бар’єр проти мікробів і вірусів.
Правила збору

Для заварювання чаю використовують квітки рослини. Їх збирають в перші місяці літа (червень, липень). Збір слід проводити в першій половині дня і тільки при сухій погоді. Багато фахівців радять почекати той час, коли дерево почало цвісти частково і не зацвіло повністю. Саме в цей період в розпустилися квіточках міститься більша кількість корисних речовин.
Суцвіття повинні бути цільними і мати «презентабельний» вигляд, без пошкоджень. При зборі потрібно бути дуже акуратним, так як при необережному русі квітки швидко обсипаються. Потім зібрані суцвіття розкладають на сухому аркуші паперу.
При просушування потрібно не допускати попадання сонячних променів, а температура повітря не повинна перевищувати 45 градусів. В іншому випадку цілющі властивості рослини будуть втрачені. Висушені квіти розкладають в раніше підготовлені сухі пакети.
В такому вигляді рослина здатне зберегти свої властивості протягом двох років, за умови, що поруч не буде спецій. Липа прекрасно вбирає сторонні запахи, в деяких випадках може втратити навіть свої властивості.
Для приготування, взяти склянку подрібнених квіток і залити суміш настільки, щоб окріп покривав її повністю. Нудиться настій протягом сорока хвилин. Потім настій остуджують і проціджують.
Протипоказання

Людям, страждаючим низьким артеріальним тиском, гіпотонією рекомендується обмежити себе в кількості настільки смачного чаю. Також обмеження поширюються на людей, з деякими захворюваннями нирок, тому попередньо краще проконсультуватися з лікарем.
Алергічні реакції відбуваються у мінімального відсотка людей, але все ж не варто виключати їх. При появі неприємних симптомів після випитого чаю необхідно звернутися до фахівця.
Аналогічні протипоказання є як у вагітних, так і у жінок, що годують. Чай не вирішено, у кого проблеми з нирками. Під час вагітності на них виявляється і без того сильне навантаження, а чай має сечогінну властивість. Мамі, що годує він не дозволений, якщо у неї знижений тиск.
Липовий чай може мати негативний вплив на малюка, викликавши у нього алергічну реакцію або рясне сечовипускання.
Рецепти лікувального напою
Важливо правильно приготувати чай, відвар або настій. Рецепт чаю простий і вимагає мінімум часу і зусиль. Взяти 15 грам квіток липи (2-3 ложки з невеликою гіркою), залити склянкою окропу. Накрити і дати настоятися протягом 15 хвилин.
Інші не менш відомі рецепти:
- Якщо заварювати чай протягом двох годин, то він перетвориться в хороший засіб для полоскання порожнини рота , горла. Ідеальний варіант, щоб уникнути навантаження на нирки.
- Знавці рекомендують приготувати відвар для збереження корисних елементів. Одну ложку квіток рослини залити склянкою окропу і поставити нудиться на водяній бані протягом 15 хвилин. Потім остудити, процідити і пити порціями по 200 мл. Цей відвар застосовується не тільки як самостійний засіб, але і у вигляді доповнення до загальних компонентів. Наприклад, його додають в воду для ванни для отримання розслабляючого ефекту.
- Для приготування настою три ложки квіток заливають окропом і ледь не доводять до кипіння. Потім йому годину дають настоятися. Годувальниці починати пити чай потрібно з пару ковтків в день. При цьому вона повинна спостерігати як за своєю реакцією, так і за малюком.
- Для збільшення обсягів молока чай, як і будь-яку рідину, слід пити в теплому вигляді. Якщо терпимо, то трохи гарячіше. Кількість випитого напою не повинно перевищувати 2-3 чашок на добу. Лікуються чаєм від 7 до 10 днів. При необхідності, через час (2 тижні) курс повторюють.
- Липовим настоєм можна протирати шкіру обличчя вранці.
Період годування не є протипоказанням. При грамотному підході збору, приготування і застосування, а також за відсутності негативних реакцій вживання липового чаю при грудному вигодовуванні не заборонено. Втім, це відноситься до будь-якій людині і не залежить від передбачуваних очікувань будь-якого ефекту.
Липа — це воістину унікальна рослина в поєднанні з додатковими компонентами, медом, лимоном, іншими травами. Для годуючих та вагітних жінок, які люблять солодкий чай, рекомендується використовувати цукор-замінник у вигляді фруктози.
Якщо прибрати з чаю цукор і додати корисними і відповідними елементами, то можна використовувати липу як засіб для схуднення. При цьому відвар застосовується як у вигляді додаткових настоїв для ванн, так і для прийому всередину.
Перед застосуванням чаю з липи при ГВ, відвару рекомендується проконсультуватися з лікарем. Також це правило стосується вагітних.