М АСЛО ДХІ — це вершкове масло, що минув процес топлення (тобто, повільного кип’ятіння). Якщо в звичайному маслі міститься до 20% вологи, то в топленому ДХІ — менше 5%. Також в процесі приготування видаляється істотна частка лактози, казеїну та інших домішок.
Користь ДХІ полягає в тому, що воно багате насиченими жирними кислотами — і, на відміну від вершкового, на ньому можна обсмажувати їжу. Масло ДХІ НЕ прогорає при високих температурах, а також довше зберігається без холодильника — плюс, його легко зробити самостійно своїми руками.
// Масло ДХІ — що це таке?
Масло ДХІ (घी) — це прийняте в санскриті назва топленого вершкового масла. В Індії та більшості країн Азії воно використовується для обсмажування їжі — більшість індійських страв на увазі приготування саме на маслі ДХІ. Крім цього, воно використовується в якості традиційного лікарського засобу.
По суті, ДХІ — це вершкове масло, очищене від домішок за допомогою нагрівання і кип’ятіння на повільному вогні. У процесі приготування з масла випаровується вода, а також втрачається білковий казеїн і істотна частина лактози (молочний цукор запікається при нагріванні до високої температури).
Оскільки кип’ятіння вбиває і бактерії, масло ДХІ зберігається довше звичайного — а низький відсоток рідини зберігає щільну структуру навіть без холодильника. Що стосується смаку, то ДХІ має слідкувати-карамельним запахом і вираженим смаком вершкового масла.
// Читати далі:
- на якому маслі краще смажити?
- кето кави з маслом ДХІ — в чому користь?
- лактоза — в яких продуктах міститься?
в чому користь для здоров’я?
Як і звичайне вершкове масло, ДХІ містить насичені жирні кислоти, а також вітаміни а і Е. Згідно Аюрведе, індійському вченні про йогу, масло ДХІ максимально легко засвоюється організмом. Стародавні лікарі були впевнені, що воно корисне для імунітету, підвищує травний вогонь і покращує обмін речовин.
// Користь масла ДХІ:
- довше зберігається при кімнатній температурі
- має приємний смак
- підходить для обсмажування їжі
- допустимо при алергії на лактозу
Який смак ?
Правильно приготоване топлене масло ДХІ має приємний запах карамелі (по суті, це запах запеченої лактози, що є молочним цукром) і щільну консистенцію при кімнатній температурі. Більшість людей, які порівнюють смак вершкового масла і ДХІ, роблять вибір на користь ДХІ — в тому числі, за рахунок аромату трав.
Відзначимо, що на смак впливає як якість вихідного вершкового масла, так і процес приготування. Важливо що не перекипятить масло (в цьому випадку воно темніє, а смак стає гірким), так і не зняти його з вогню занадто рано (в цьому випадку воно збереже легкий молочний запах і буде більш рідким при кімнатній температурі).
Як приготувати масло ДХІ?
Топлене масло ДХІ можна купити або в готовому вигляді, або приготувати самостійно в домашніх умовах. Рецепт простий — необхідно розтопити в підходящої посуді брусок вершкового масла, довести його до кипіння, потримати 30 хвилин на повільному вогні, а потім процідити ситечком.
// Нижче ви знайдете покрокову інструкцію приготування масла ДХІ — для отримання 200 мл продукту буде потрібно приблизно 30-40 хв:
1. Візьміть вершкове масло
Для приготування ДХІ найкраще використовувати свіже вершкове масло без додавання солі.
2. Розтопити масло на сильному вогні
Покладіть брусок масла в каструлю і розтопіть його на сильному вогні. Після цього зменшіть вогонь і дочекайтеся, поки рідина почне кипіти.
3. Дочекайтесь появи піни
Через 1-2 хв після початку кипіння на поверхні стане утворюватися біла піна — не знімайте її. Після того, як кількість піни зменшиться (5-7 хв), зменшіть вогонь до мінімуму.
4. Доведіть ДХІ до готовності
Кип’ятіть масло на повільному вогні на 15-20 хвилин, не закриваючи каструлю кришкою.
5. Перевірка готовності
Масло ДХІ готове після того, як рідина почне потріскувати і з’явиться запах смаженого попкорну. Для перевірки готовності можна додати 1-2 краплі води.
6. Остудіть масло і процідіть його
Зніміть топлене масло з вогню і дайте йому відстоятися 10-20 хвилин. Після цього перелийте його в скляну банку, проціджуючи за допомогою сита із середнім розміром переплетення ниток.
Що робити, якщо ДХІ пригоріло?
Якщо в процесі приготування ДХІ підгоріло і вийшло темним — це не означає, що воно зіпсовано. Зніміть масло з вогню, дайте йому охолонути, а після чого спробуйте на смак. якщо воно пригоріло лише злегка, то його все ще можна використовувати — воно додасть більш виражений карамельний смак.
Приготування на водяній бані
Альтернативний спосіб приготування масла ДХІ (з меншим шансом прогорання) — на водяній бані. В цьому випадку каструля з бруском вершкового масла міститься нема на прямий вогонь, а всередину іншої, більш великої каструлі, в якій знаходиться Доводимо до кипіння вода.
Даний метод підходить в тому випадку, якщо ви використовуєте звичайну тонкостенную алюмінієву каструлю — в кінцевому підсумку, вода допомагає рівномірному нагріванню. Якщо ж у вас є товстостінна каструля з антипригарним покриттям, то готувати ДХІ в ній можна і прямим методом, без водяній лазні.
Як зберігати?
Після приготування масло ДХІ необхідно остудити до кімнатної температури, потім перелити в скляну ємність і помістити в морозилку на 30-60 хвилин. Після застигання ДХІ стає густішим і не розшаровується — потім його можна зберігати як в звичайній камері холодильника, так і в звичайних умовах.
Однак пам’ятайте про те, що в умовах кімнатної температури ДХІ зберігає свіжість не більше однієї- двох тижнів — після цього воно може скиснути або на ньому може почати утворюватися цвіль (особливо, якщо ви випадково занесете в нього мікроби при використанні ложки).
Як правильно використовувати?
Основне призначення масла ДХІ в кулінарії — обсмажування їжі або додавання в готові страви. Перш за все, на ньому можна смажити яйця, курку і навіть м’ясо. Також ви можете додавати ДХІ в кашу з гречки, киноа, сочевиці, полби або будь-який інший крупи.
Однак пам’ятайте, що калорійність і вміст жирів в топленому маслі навіть вище, ніж у вихідного вершкового масла, тому вживайте ДХІ в адекватних кількостях — воно не може вважатися дієтичним-менш калорійним, ніж звичайне.
до складу 100 г масла ДХІ входить до 98-99 г жиру (60% з якого є насиченими жирними кислотами), що рівнозначно 900 ккал.
// Для чого потрібно масло ДХІ:
- обсмажування м’яса (курка, яловичина)
- приготування яєць
- заправка каш
- домашня випічка
// Читати далі:
- крупа кіноа — в чому користь?
- сочевиця — як правильно готувати?
- зелена гречка — в чому відмінність?
***
Масло ДХІ — один з ключових продуктів Аюрведи. Згідно з ученням йоги, ДХІ корисно для щоденного приготування їжі, так як легко засвоюється організмом. Крім цього, в процесі кип’ятіння з олії видаляється лактоза і казеїн, що важливо для людей з алергією на молоко.