Категорії: Здоров'я

Топ-7 продуктів харчування з високим вмістом солі в складі

До ак Всесвітня Організація Охорони здоров’я, так і російський МОЗ, рекомендують обмежити споживання солі до 5 г в суткі¹ — проте реальна цифра досягає 12 м Результат — підвищений тиск, розвиток серцево-судинних захворювань, каменеутворення і інші проблеми зі здоров’ям.
Незважаючи на те, що багато людей намагаються контролювати вживання солі, додаючи лише невелику щіпку, проблема криється у високому вмісті натрію в уже готових продуктах — перш за все, в консервах, сухариках, чіпсах та іншої ультра-обробленої їжі.

// Навіщо організму потрібна сіль?

Що міститься в солі натрій (в 2,5 г кухонної солі близько 1 г натрію) — електроліт і важливий компонент обміну речовин. Він необхідний організму для передачі нервових імпульсів, скорочення м’язів, регулювання рівня pH і підтримання належного рівня води в тканинах.

Недолік електролітів є причиною підвищення в’язкості крові і погіршення газообміну в клітинах — що негативно позначається на роботі м’язів, мозку , серцево-судинної і дихальної систем. Крім іншого, погіршуються і показники міцності кісток.

Статистика говорить, що якщо лише 25% людей отримують з харчуванням достатню кількість електроліту магнію, тоді як у випадку з сіллю мова йде про суттєве надлишку нутриента. Порядку 70% натрію надходить в раціон з готових продуктів пітанія².

// Читати далі:

  • магній — в чому важливість для організму?
  • електроліти при заняттях спортом
  • добова норма води в харчуванні

Яка сіль краще?

Жоден з видів солі не може вважатися більш корисним, ніж інший — біла кухонна сіль, морська сіль або рожева гімалайська сіль фактично є одним і тим же речовиною і на 97-99% складаються з хлориду натрію. Зміст інших нутрієнтів — соті частки відсотка.

Єдино корисним видом харчової солі може вважатися йодована. Нагадаємо, що йод необхідний для функціонування гормональної та імунної систем організму. Нестача йоду в харчуванні впливає на погіршення здоров’я і навіть на набір зайвої ваги (за допомогою порушення роботи тіроідних гормонів).

Прихована сіль в продуктах

Сіль — найдавніший і найбільш поширений консервант, тому в більшості продуктів тривалого зберігання міститься надмірна кількість натрію. Крім цього, сіль часто використовується і в якості підсилювача смаку (глютамат натрію — один з видів солі):

1. Хліб і випічка

При виробництві хлібобулочних виробів сіль і натрій підвищують еластичність клейковини (тобто, глютену — основного білка злакових), допомагаючи випічці зберегти форму. Також натрій використовується в якості розпушувача — без його додавання хліб сильно кришиться.

Добова норма натрію (5 г солі) міститься в 300 г хліба і хлібобулочних виробів — причому, чим нижче якість пшениці, тим більше в ній міститься солі в якості розпушувача.

// Який хліб краще?

2. Консерви

В 100 г рибних консервів міститься від 1 до 3 г солі, в солоній ікрі і рибі — до 5-14 м М’ясна консервація — при виготовленні тушонки на один кілограм м’яса зазвичай береться одна столова ложка солі (від 25 до 30 грамів).

Овочева консервація — в 100 г консервованої кукурудзи 400 мг натрію, в горошку — 360 мг, стручкової квасолі — 560 мг. Вміст солі в огірковому розсолі досягає 5 г на 100 г, а в томатної заливки його близько 8 м

3. Ковбаси та м’ясні делікатеси

Не багатьом менше солі в ковбасі, сосисках, шинці і м’ясних делікатесах. Її кількість не вказано на етикетці, однак, за даними Росспоживнагляду, в варених ковбасах і сосисках вміст солі як мінімум 2-2,5%, в копчених більше 3,5%, а в в’ялених делікатеси кількість натрію може досягати 8% 4 .

Нагадаємо також, що Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує повністю виключити з раціону шинку, ковбаси та сосиски — обмеживши сумарне вживання червоного м’яса (у вигляді вирізки або фаршу) до 350 г в тиждень.

// У чому шкода ковбаси?

4. Сало і бекон

Продукти зі свинини, які не пройшли термічну обробку, містять в своєму складі більше солі, ніж яловичина або м’ясо птиці через високий вміст жиру і можливої ​​наявності гельмінтів. При засолюванні, співвідношення сала і кухонної солі, як мінімум, 10 до 1, що становить 7-8% в кінцевому продукті.

5. Сир і молочні продукти

Кількість натрію в сирі варіюється в залежності від його виду і складає від 470 до 1400 мг / 100 г. До сирів з найвищим вмістом солі відносяться "Пармезан", " сулугуні "," Фета "і бринза," Чеддер "," Рокфор "і інші сири з блакитною цвіллю.

Високий вміст натрію характерний навіть для тих молочних продуктів, які не містять доданої солі, — сиру (близько 3%), сметани (3-4%), молока, йогурту і тд.

6. Кетчуп, соуси і приправи

За рівнем вмісту солі і цукру, більшість промислово виготовлених соусів, готових приправ і спецій можуть посперечатися з деякими сортами солоної риби. Крім власне солі, більшість з них містять додатковий натрій в формі глутамату (підсилювач смаку E621).

В одній столовій ложці кетчупу більше 150 мг натрію, в устричному соусі — 437 мг, а в соєвому — 879 мг натрію .

// Глутамат натрію — де міститься?

7. Готові сніданки

Готові до вживання сніданки — ще одна група продуктів з прихованим надлишком натрію. Наприклад, в 100 г кукурудзяних пластівців міститься від 660 до 730 мг натрію, а в одній порції вівсянки швидкого приготування — до 365 мг.

У чому шкода надлишку солі?

Раціон з високим вмістом натрію є одним з ключових факторів ризику підвищення артеріального тиску і розвитку гіпертонії. Сіль затримує рідину в організмі, збільшуючи об’єм крові і надаючи додаткове навантаження на органи кровообігу.

З часом гіпертонія може стати причиною пошкодження серця, нирок, мозку, органів зору, а відсутність його належного лікування привести до розвитку серцевої і ниркової недостатності, сліпоти, інсульту і інфаркту.

Дієти з високим вмістом солі також пов’язані з ожирінням, розвитком метаболічного синдрому та цукрового діабету (2 типу).

Як зменшити споживання натрію?

Один із способів знизити споживання солі — обмежити або зовсім відмовитися від продуктів з її високим вмістом: фаст-фуду, ультра-обробленої їжі і продуктів швидкого приготування.

// Способи знизити споживання кухонної солі:

  • заміна консервованих овочів на свіжі або заморожені
  • відмова від покупки м’ясних напівфабрикатів
  • заміна солі при приготуванні їжі натуральними спеціями
  • самостійне приготування соусів
  • відмова від пластівців і каш швидкого приготування і заміна їх цільнозерновими продуктами (крупами).

Люди з підвищеним артеріальним тиском можуть подумати про переході на дієту DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension — диетологический підхід до лікування гіпертонії). Цей досить гнучкий і збалансований план харчування робить акцент на продукти з низьким вмістом насичених жирів і натрію.

// Дієта DASH — що можна їсти?

***

в середньому, люди вживають в 2-3 рази більше солі, ніж потрібно організму — що загрожує цілим спектром проблем зі здоров’ям. Дослідження показують, що навіть помірне обмеження споживання солі може привести до значного зниження артеріального тиску вже через чотири тижні.

Автор: Михайло Каплін

Останні статті

С какими заболеваниями идти к ЛОР-врачу?

Есть много заболеваний, при которых нам может помочь ЛОР клиника. Чаще всего этот специалист связан…

6 дней тому назад

Клиника семейной медицины и лечащий врач

Семейный врач и клиника семейной медицины являются опорой системы здравоохранения. Именно врачу пациент первым сообщает…

6 дней тому назад

Як вибрати жіночу куртку

У міжсезоння погода стає непередбачуваною, і часто її складно назвати такою, що налаштовує на веселощі.…

3 недели тому назад

Як вибрати лабораторне обладнання?

Для того, щоб надавати замовникам швидкі та точні результати випробувань, лабораторія повинна створити ефективну систему…

3 недели тому назад

Хто такий лікар вертебролог

Біль у хребті знайома, мабуть, кожному з нас. «Просквозило», «нерв защеміло», «м'яз потяг» — варто…

1 месяц тому назад

Как выбрать дом престарелых

Дом престарелых часто используется в качестве крайней меры. С другой стороны, такие учреждения в настоящее…

1 месяц тому назад