Лiки

Масло обліпихи: як виготовити?

Обліпиха росте у більшості садівників, оскільки її ягоди по праву визнані найціннішим для здоров’я продуктом, що зберігає свої корисні властивості при заморожуванні і тепловій обробці. З плодів виходять відмінне варення, повидло, мармелад, смачний і корисний сік, інші прохолодні напої, а також масло обліпихи, що володіє унікальним вітамінним складом. Його нескладно виготовити самостійно. Але головне — масло обліпихи застосовується в народній медицині, щоб полегшити стан хворого.

ТЕРМІНОВІ НОВИНИ:

Зміст

  • 1 Рецепти
  • 2 Класичний спосіб
  • 3 масло обліпихи високої концентрації
  • 4 з соку сухих плодів
  • 5 з заморожених ягід
  • 6 масло з кісточок

Рецепти

Масло обліпихи: як виготовити?
масло обліпихи унікальне тим, що зберігає корисні властивості рослини: вітаміни (ретинол (А), аскорбінова кислота (С), токоферол (Е), К, F , групи В), а також жирні органічні кислоти (олеїнова, лінолева, пальмітолеіновая, стеаринова та ін). Крім цього в його склад входять дубильні речовини і корисні мікроелементи — залізо, мідь, селен, марганець. Всього понад 190 біологічно активних і поживних речовин, завдяки яким ялин з обліпихи має ряд корисних властивостей:

ЦІКАВІ НОВИНИ

  • Вбиває бактерії і шкідливі мікроорганізми.
  • Сприяє купірування больового синдрому.
  • Знімає запалення.
  • Прискорює регенерацію тканин.
  • Живить, зволожує і тонізує шкірні покриви.

масло обліпихи призначене для внутрішнього і зовнішнього застосування. Завдяки антиоксидантній дії воно нормалізує обмінні процеси, зміцнюють імунну систему. Також відмінно допомагає при простудних захворюваннях, гострих респіраторних вірусних інфекціях, запаленнях органів дихання, особливо при вологому кашлі для кращого відходження мокроти.

Масло обліпихи відмінно поєднується з іншими лікарськими препаратами, але можливе лікування тільки їм. У будь-якому випадку варто попередньо проконсультуватися з фахівцем.

ЦЕ ВАЖЛИВО:

Масло обліпихи доступно за ціною і є в будь-який аптечної мережі, однак особливо цінний продукт, виготовлений самостійно. Народна медицина має безліч рецептів приготування обліпихової олії з плодів, кісточок, макухи, насіння, м’якоті. Варто розглянути популярні і перевірені рецепти масла обліпихи, які мають на увазі приготування його в домашніх умовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Хлорид натрію від алергічних захворювань

Класичний спосіб

ХОТ НОВИНИ:

Виготовлення продукту з макухи обліпихи вимагає дотримання наступних умов :

  1. Відберіть цілі здорові плоди. Вимийте ретельно, дайте воді стекти і обсушити на рушник.
  2. Вичавіть сік за допомогою соковижималки, блендера або м’ясорубки. Отриманий сік випийте або законсервуйте про запас.
  3. Що залишився макуха (при необхідності відокремити його за допомогою марлі або протріть через сито) помістіть в посуд зі скла, заливши рослинним / оливковою олією (3 склянки сировини на півлітра єлею) . Щільно закупорьте і приберіть подалі від прямих сонячних променів (в шафу) на тиждень.
  4. Процідіть настоявся суміш. Продукт готовий, але недосконалий. Для поліпшення його корисних властивостей повторіть процедуру 2-3 рази, щоразу додаючи нову сировину в готову.

Фахівці не рекомендують користуватися металевим посудом при приготуванні обліпихової олії. Також наполягають на тому, що потрібно обережно працювати з готовим продуктом, так як він важко відпирається і забарвлює шкірні покриви.

Масло обліпихи високої концентрації

Масло обліпихи: як виготовити?
Висококонцентрований продукт можна отримати з сушених плодів. Покроковий рецепт виготовлення сировини з максимальним збереженням цілющих властивостей:

НЕЙМОВIРНI НОВИНИ:

  1. Вимиті і осушення плоди укладіть на деко і сушіть (духовка, сушарка) при 50 ° С до повного затвердіння. Слідкуйте за тим, щоб плоди не підгорає.
  2. Остигнули висушені ягоди змолоти в кавомолку до консистенції борошна.
  3. Підігрійте рослинне / оливкова олія до 30-35 ° С.
  4. У тару зі скла засипте обліпихова борошно, повністю залийте її теплою олією. Ретельно перемішайте вміст, закупорте і помістіть в темне сухе місце на тиждень, не забуваючи щодня струшувати суміш.
  5. Через сім днів процідіть вміст тари через кілька шарів марлі і залиште на добу для відстоювання. Сировина готове для використання.

Щоб збільшити якість отриманої сировини, повторіть процес кілька разів, як в попередньому рецепті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кетамін для шкіри - що ви не знали про Рецина, як застосовувати для шкіри, які захворювання можна усунути

З соку сухих плодів

Масло обліпихи: як виготовити?
масло обліпихи, приготоване з сушених ягід, в максимальній концентрації містить вітаміни і біологічно активні речовини. Однак вихід готової сировини дуже малий, тому цей рецепт використовують набагато рідше. готують його наступним чином:

  1. Висушені плоди (спосіб сушіння ягід вказано в попередньому рецепті) пропустити через соковижималку.
  2. Готовий сік помістіть в широку, але неглибоку скляну чашу і поставте на добу в сухе місце, захищене від проникнення світла.
  3. Через день акуратно зніміть ложкою / піпеткою масло, яке утворилося на поверхні соку, і помістіть його в щільно закривається скляну тару.

отримане масло обліпихи рекомендується зберігати в холодильнику.

Допускається використання залишився макухи за першим рецептом, однак його якість буде низькою.

ГОРЯЧІ НОВИНИ:

з заморожених ягід

Масло обліпихи: як виготовити?
даний спосіб користується популярністю, так як допускає приготування масляного продукту з обліпихи в будь-який час року, оскільки вимагає використання замороженої сировини:

  1. Поступово необхідно розморозити ягоди спочатку в холодильнику, потім при кімнатній температурі до повного відтавання.
  2. відтанути плоди вимийте і обсушити.
  3. Вичавіть сік будь-яким способом і помістіть в холодне місце.
  4. Що залишився макуха висушіть, відокремте кісточки. Подрібніть їх в порошок, змішайте з рештою макухою.
  5. У дволітровій тарі зі скла змішайте сік, макуха, додавши рослинне / оливкова олія (пропорція 1: 1). Ретельно перемішайте вміст.
  6. Кип’ятіть суміш на водяній бані 3 години.
  7. Зберігайте прокип’ячене сировину в шафі 3 дня, захистивши від попадання світла.
  8. Зніміть шар обліпихової олії , що відокремився догори.

Потім знову почекайте 3 дня і підготуйте нову порцію корисного обліпихової продукту. Допускається 3-4-ох кратне повторення збору відстояного сировини.

Масло з кісточок

Цей вид єлею також цілюще. Він передбачає використання насіння:

  1. Просушите макуха, що залишився після віджатого соку, потім відокремте кісточки. Зробити це легко, потерши сировину між долонями.
  2. Насіння подрібніть до стану борошна.
  3. Пересипьте отриманий порошок в скляний посуд і залийте оливковою олією.
  4. Шийка посуду обмотайте папером і поставте продукт в сухе темне місце на 2 місяці. Не забувайте регулярно збовтувати суміш.
  5. Після покладеного часу процідіть суміш і використовуйте готовий продукт за призначенням.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ментолове масло при нежиті

Вас не повинен збентежити колір готового обліпихової олії. Воно буде світлим, так як зроблено з насіння, в яких відсутня каротин.

Зберігати готове масло обліпихи слід при температурі не нижче +10 ° С. Оптимальним варіантом стане зберігання в холодильнику протягом року. Бажано використовувати посуд з темного скла, щоб зберегти всі корисні властивості сировини.

Вирішуючись приготувати масло з обліпихи самостійно, ви забезпечуєте себе цілющим, натуральним і високоякісним продуктом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Схожі статті

Як і для чого застосовується мазь календули? Показання та інструкція

Murcia

Спрей і масло Дихай при вагітності і у дітей

Alex

Інструкція по застосуванню гелю Нурофен, а також склад, аналоги і використання у дітей

Maria

Амоксиклав або Цефтриаксон, що краще?

Maxim

Мед і малина

Dmitry

Алергічне задуха: ознаки, перша допомога

Andrey

Оману сироп: інструкція із застосування

Undershmidtther

Звикання до ксилометазоліну

Maxim

Дихальна гімнастика: метод Стрельникової

Sasha

Залишити коментар