Бронхіт — це запалення слизової бронхів, гостре або хронічне, яке може виникати через попадання в них бактерій, вірусів, грибків, впливу несприятливих умов зовнішнього середовища або ж як наслідки алергії. Зазвичай при правильному лікуванні таке захворювання повністю проходить і не залишає після себе неприємних ускладнень.
Однак бронхіт часто може приймати хронічний перебіг. При цьому, згідно зі статистикою, у 80% страждають на це захворювання воно протікає без ускладнень. Звичайно, за умови правильного лікування. Приблизно у 30% разом з бронхітом можуть виникати різні простудні інфекції, у 10% виникає захворювання легенів і в 8% випадків бронхіт протікає настільки важко, що лікується в стаціонарі.
Як видно зі статистики, в більшості випадків з хворобою цілком можна впоратися. Однак для цього недостатньо дотримуватися всі призначення лікаря, і вчасно приймати лікарські засоби. Значення має і спосіб життя, особливо важливе правильне харчування при хронічному або гострому бронхіті.
Зміст
- 1 Правила раціону
- 2 Що можна?
- 2.1 Овочі, фрукти та інші продукти
- 2.2 Напої
- 3 Що не можна?
Правила раціону
Незважаючи на те що бронхіт ніяк не зачіпає шлунково-кишковий тракт, дієту при ньому дотримуватися все-таки необхідно. Особливо якщо початковою причиною хвороби є алергія. Обмеження в харчуванні пов’язані з тим, що під час хвороби основні сили організму спрямовані на боротьбу з нею. Тому відволікати його ще і на перетравлення важкої, грубої їжі не варто.
Крім цього, існують продукти, які здатні як допомогти вам швидше впоратися з недугою, так і навпаки поміщати. Ще однією причиною дотримання дієти є лікарські засоби, які ви приймаєте. Деякі продукти здатні знижувати їх ефективність. Тому дієта при хронічному бронхіті, як і при гострому, складається за певними правилами:
- Раціон повинен забезпечити організм необхідними вітамінами і мінералами.
- Чи не навантажувати зайвою роботою травну систему.
- Чи не дратувати слизові оболонки бронхів.
- Чи не містити продукти, які можуть спровокувати алергію і спазм бронхів.
і в доповненні до цього:
- Є краще невеликими порціями до п’яти-шести разів на день.
- Обов’язково рясне пиття, до двох літрів на добу. Яке, так само як і їжу, потрібно доробити на невеликі порції.
- Страви краще відварювати або готувати на пару.
Радянський лікар М.І. Певзнер розробила спеціальну дієту — стіл №13, яка рекомендується при хронічному або гострому бронхіті і дорослим, і дітям.
Що можна?

Тому калорійність харчування при бронхіті досить висока і для дорослого може становити до 3000 ккал в день. Однак при цьому їжа повинна бути легкою. При бронхіті дієта у дитини складається за такими ж принципами, як і для дорослого, а калорійність розраховується з урахуванням віку. Отже, що ж можна їсти при бронхіті?
Овочі, фрукти та інші продукти
Незважаючи на те що основний упор робиться саме на білкову їжу, про вуглеводи і жири теж не варто забувати . Тому дієта при бронхіті повинна містити такі корисні продукти, як:
- Білкова їжа, в основному нежирний сир, класичний йогурт, сир, м’ясо птахів, нежирна свинина або телятина, курячий бульйон.
- Вуглеводи, які містяться в рисі, особливо буром, ячмені, кукурудзі, макаронах і вівсяних пластівцях.
- Продукти, що містять Омега 3 і 6 поліненасичені жирні кислоти, оливкова олія, риба, при добрій переносимості — печінку тріски або ж чистий риб’ячий жир.
- Продукти, що містять магній — банани, гречка, горіхи, особливо фундук або мигдаль, цільнозерновий і житній хліб, помідори.
- Продукти з вітаміном C — болгарська перець, чорна смородина, ківі, якщо немає алергії, а бронхіт не в гострому періоді, то можна включати в раціон і цитрусові. Хоча при бронхіті у дітей апельсини і лимони потрібно додавати в раціон з обережністю.
- Продукти з вітаміном E і A — морква, гарбуз, брокколі, авокадо, абрикоси, персики.
- Продукти з вітамінами групи B — гречка, горіхи, квасолю, злаки.
З прянощів в страви можна додавати корицю, чорний і червоні перець і куркуму, які не тільки поліпшать їх смак, але і допоможуть організму швидше впоратися із запаленням.
Дієта при бронхіті повинна обов’язково містити овочі та фрукти. Причому додавати їх в раціон потрібно не тільки влітку, а й в холодну пору року. Взимку і восени, звичайно, немає такого розмаїття. Однак сезонні яблука, банани або ж заморожені овочеві суміші теж цілком підійдуть.
Окремо комплексні вітаміни в раціон при необхідності теж можна включати. Але без консультації з лікарем цього не можна робити, так як при бронхіті навіть звична аскорбінка здатна спровокувати погіршення стану.
Напої

При бронхіті лікарі рекомендують:
- Пити відвари цілющих рослин, таких як шипшина, липа, імбир, м’ята і шавлія.
- Морси з журавлини, смородини, брусниці і чорниці.
- При відсутності алергії в раціон можна включати натуральні фруктові та овочеві соки, а в відвари додавати мед.
- з молочних продуктів можна включати в раціон, в тому числі і дітям, молоко. Але тільки при гарній його переносимості. Однак лікарі радять все-таки віддавати перевагу кефіру, питним йогуртам або ряжанка.
- Мінеральну воду, але тільки природну лужну, наприклад, «Єсентуки — 4», «Славяновская», «Смирновская» або «Боржомі»
Якщо ви хочете приготувати буряковий або капустяний сік, то вживати його відразу не рекомендується. Дайте соку настоятися мінімум шість годин, щоб уникнути нудоти і дискомфорту в шлунку.
Що не можна?

Під заборону при бронхіті як при гострому, так і при хронічному потрапляють всі продукти, які можуть викликати алергію, розвиток запалення або ж створити сприятливий грунт для бактерій і вірусів. Отже, що можна при бронхіті:
- Цукор і кухонна сіль, які можуть спровокувати гіперактивність бронхів і погіршити їх прохідність.
- Міцні м’ясні і рибні бульйони, які створюють непотрібну навантаження на шлунок і можуть викликати підвищене вироблення гістаміну і як результат розвиток набряку, сильне утворення мокротиння і розвиток спазму.
- Солодку випічку, здобні вироби, шоколад якщо не виключити повністю, то істотно обмежити, так як вони містять багато цукру і жирів і також можуть надмірно навантажувати організм.
- Кава, міцний чорний чай і алкоголь, які також здатні спровокувати розвиток спазму бронхів.
- Копчені, солоні або мариновані продукти, які можуть містити занадто багато спецій і консервантів і викликати алергічну реакцію і розвиток запалення.
Дієта — одна з обов’язкових складових лікування. Тому будьте уважні до того, що їсте або п’єте. Навіть якщо бронхіт у вас з’явився вперше, правильне харчування допоможе вилікуватися швидше і не дасть захворюванню перейти в хронічну форму.